Granola je vynikající zdravý pokrm, bohatý na vlákninu a další prospěšné látky, a skvěle chutná například k rannímu jogurtu.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 25 minut
Ingredience
- 1/2 šálku řepkového oleje
- 1/2 šálku medu nebo javorového sirupu
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 3 šálky ovesných vloček
- 1 šálek nakrájených mandlí
- 1 šálek rozinek nebo jiného sušeného nakrájeného ovoce
Postup
- Do středu trouby umístěte mřížku a troubu zahřejte na 160 °C. Plech s okrajem vyložte pergamenovým papírem.
- Olej, med, skořici a sůl dejte do velké mísy a prošlehejte. Přidejte ovesné vločky a mandle a promíchejte.
- Přeneste směs na připravený plech a rozprostřete ji do rovnoměrné vrstvy. Pokud je granola hrudkovitá, přitlačte ji do formy stěrkou.
- Za občasného promíchání pečte celkem asi 20 minut. Granola je hotová, když je zlatohnědá a mandle jsou opečené – po vytažení z trouby bude ještě vlhká, ale po vychladnutí oschne.
- Plech položte na mřížku a posypte rozinkami nebo ovocem. Pokud chcete mít z granoly hrudky, před vychladnutím ji přitlačte a utlačte, aby se lépe spojila. Před uskladněním nechte zcela vychladnout.
- Vychladlou granolu přendejte do vzduchotěsné nádoby a skladujte ji dlouhodobě při pokojové teplotě.