Jednoduchá a rychlá svačina nebo večeře. Pro milovníky vajec a vaječných omelet je to to pravé ořechové.
Ingredience
- olivový olej na pokapání
- 8 žampionů rozkrájených na čtvrtiny
- 6 tyčinek chřestu, nakrájeného na kousky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 12 velkých vajec
- 1/2 hrnku strouhaného eidamu
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- 2 kapky pálivé omáčky
- 2 lžíce másla
- 1 střední cibule nakrájená na tenké plátky
- 1 studená pečená brambora, nakrájená na kostičky
- 1/4 šálku nasekaných zelených oliv
- 2 pečené červené papriky nakrájené na tenké plátky
- čerstvá bazalka
Postup
Předehřejte troubu na 230 °C. Žampiony a chřest na plechu pokapejte olivovým olejem, posypte solí a pepřem a pečte, dokud nezískají pěknou barvu, asi 12 minut. Odložte stranou.
V misce rozšlehejte vejce s trochou soli a pepře. Vmíchejte eidam, parmazán a pálivou omáčku a dejte stranou.
Ve velké nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo na středním ohni. Přidejte cibuli a za častého míchání ji několik minut smažte, dokud nezměkne a nezíská zlatohnědou barvu. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, posypte je solí a pepřem a za stálého míchání je několik minut povařte. Nakonec přidejte chřest, houby, olivy a pečenou červenou papriku a za stálého míchání vařte, dokud není vše horké.
Ujistěte se, že jsou všechny ingredience rovnoměrně rozloženy po dně pánve, a poté přilijte vaječnou směs tak, aby vše rovnoměrně pokryla. Nechte ji 30 až 45 sekund stát na hořáku, aby se okraje spojily, a pak pánev vložte do trouby. Pečlivě ji sledujte, dokud vejce nejsou ztuhlá, ale ne příliš hnědá na povrchu, 10 až 12 minut.
Frittatu vyklopte z pánve na prkénko. Posypte bazalkou a dlouhým vroubkovaným nožem naporcujte.