Domácí ďábelské tousty

Žádné stanování se bez nich neobešlo. Domácí ďábelské tousty připravované z krajíce chleba, másla, česneku a dalších příloh, jako jsou uzeniny, sýr a bylinky. Název ďábelský toast pochází z pikantní a ohnivé česnekové chuti, která mu dodává pálivý náboj a činí z něj ideální jídlo pro chladnější měsíce.

Mezi českými svačinkami ďábelské tousty vynikají svou ostrou chuť – proto je recept známý také jako čertovské topinky. Jejich zdravější variantou jsou ďábelské tousty z cukety. Recept na cuketovou verzi najdete níže v článku.

Ďábelské tousty z mletého masa s ostrou chutí

Připravit lze i ďábelské tousty z mletého masa – přidáním masové směsi na topinky (sterilovanou nebo domácí). Někteří lidé jsou rádi kreativní a přidávají do toustového receptu i různé druhy zálivek, například nakrájená rajčata, papriky, olivy nebo dokonce zbytky masa z předchozího jídla. Ať už zkusíte ďábelské tousty z mletého masa nebo dáte přednost zdravější variantě ďábelských toustů z cukety, nebudete litovat.

Nejlepší ďábelské tousty – recept

Vydatný pokrm, který vám zmizí před očima. Abyste vytvořili skutečně ty nejlepší ďábelské tousty, můžete topinky opéct a náplň připravit několik hodin předem.

Ingredience na nejlepší ďábelské tousty

  • 2 lžičky oleje
  • 1 žlutá cibule nakrájená na plátky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 450 g mletého hovězího (nebo vepřového) masa
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 2 lžičky mletých vlašských ořechů
  • 2 lžičky worcestrové omáčky
  • 5 lžiček kečupu
  • 1 chilli paprička, mletá (podle chuti)
  • 2 nastrouhané brambory
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička tymiánu (na dochucení a ozdobu)
  • 1/4 šálku parmezánu, nastrouhaného
  • 1 francouzská bageta (nakrájená na plátky, opečená na oleji, asi jako grilovaný sýr)

Postup na nejlepší ďábelské tousty

  1. Na oleji osmahněte cibuli a jakmile zhnědne, přidejte červenou papriku, kari a mletý kmín.
  2. Rychle promíchejte, jinak pepř zhořkne, a přidejte mleté maso.
  3. Přidejte vývar, přiklopte a za stálého míchání vařte 20 minut.
  4. Přidejte ořechy, kečup, worcester, chilli papričku a nastrouhané syrové brambory. Opět přikryjte a vařte dalších 5 minut.
  5. Do směsi přidejte podle chuti sůl, pepř a tymián.
  6. Směs naneste na opečené plátky chleba a posypte sýrem,
  7. Ozdobte tymiánem a zapečte v troubě, dokud se sýr nerozpustí. Rozpuštěný sýr z této pochoutky vytvoří skutečně nejlepší ďábelské tousty.
Ďábelské tousty lze doplnit nastrouhaným sýrem.

Recept na domácí ďábelské tousty

Ďábelsky pikantní toast je pikantní paprikový pokrm, který je oblíbeným jídlem v českých hospodách a snadným a vydatným pokrmem v domácích kuchyních, kdy si tak lze připravit skvělé domácí ďábelské tousty.

Ingredience na domácí ďábelské tousty

Masová směs

  • 3 lžíce oleje (slunečnicový)
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 středně velká červená nebo žlutá cibule, nakrájená nebo nakrájená na tenké plátky
  • 1,5 kg mletého hovězího masa
  • 1 lžička kmínu (nebo 1/2 lžičky mletého kmínu)
  • 2 lžíce pálivé nebo střední papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička černého pepře
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 a 1/2 šálku rajčatového protlaku

Obloha

  • 1 šálek strouhaného sýra eidam nebo čedar
  • 1 středně velká chilli paprička, nakrájená na plátky na šířku jako kolečka

Topinky

  • 2 lžíce oleje (olivový nebo slunečnicový)
  • 6 plátků tmavého žitného chleba (nebo chleba dle vlastního výběru)
  • 1 lžička tymiánu

Postup na domácí ďábelské tousty

  1. Nastavte hořák na středně vysoký stupeň a rozehřejte olej.
  2. Přidejte česnek a cibuli a krátce je orestujte.
  3. Snižte teplotu na střední a přidejte mleté hovězí maso. Často míchejte, dokud nezačne růžovět.
  4. Rovnoměrně posypte maso kořením (kmín, paprika, černý pepř, sůl).
  5. Přidejte rajčatový protlak a všechny ingredience dobře spojte.
  6. Za občasného míchání pokračujte v dušení, dokud hovězí maso nezhnědne.
  7. (Obvykle je celková doba vaření asi 20 minut nebo méně.)
  8. Snižte teplotu na minimum, aby se masová směs během smažení chleba lehce vařila.
  9. Olej na smažení rozehřejte ve velké pánvi na středním plameni.
  10. Po zahřátí začněte přidávat chléb po dvou nebo více kusech.
  11. Na každé straně nechte asi 1 minutu.
  12. Těsně před vyjmutím každého plátku z pánve posypte horní stranu tymiánem.
  13. Sejměte pánev s masem z hořáku a na každý plátek naberte směs v hustém kopečku.
  14. Navrch nasypte strouhaný sýr a ozdobte kolečky chilli papriček. Položte na horní rošt trouby a opékejte, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte horké.
Ďábelské tousty jsou oblíbeným českým pokrmem.

Ďábelské tousty – recept

Kromě lahodné chuti a pružnosti se domácí ďábelské tousty staly také symbolem české kultury a tradic. Jedná se o pokrm, který se často sdílí mezi rodinou a přáteli, což z něj činí společenský a komunitní zážitek.

Ingredience na ďábelské tousty

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 klobásy chorizo na vaření
  • 4 silné plátky kváskového chleba
  • 1 velké rajče nakrájené na plátky
  • 200 g kozího sýra nakrájeného na plátky
  • 1 červená chilli paprička, zbavená slupky a nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 1 šalotka, jemně nasekaná
  • balzamiková poleva na pokapání

Postup na ďábelské tousty

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a chorizo na středně mírném ohni za pravidelného obracení opékejte asi 10-15 minut, dokud nebude propečené. Rozkrojte ho podélně na polovinu a dejte stranou.
  2. Předehřejte troubu na 220˚ C. Opečte kváskové chleby a na každý kousek položte 2 plátky rajčat a trochu choriza. Navrch dejte plátek kozího sýra a posypte nasekanou chilli papričkou, česnekem a šalotkou.
  3. Položte na plech a pečte 6-8 minut, dokud se kozí sýr nezačne rozpouštět a měknout. Pokapejte trochou balzamikové polevy a ihned podávejte.

Na topinky můžete přidat i avokádovou pomazánku, tatarák, vajíčkovou pomazánku nebo masovou pomazánku.

Domácí ďábelský toust – recept

Kromě lahodné chuti a pružnosti se domácí ďábelské tousty staly také symbolem české kultury a tradic. Jedná se o pokrm, který se často sdílí mezi rodinou a přáteli, a je také připomínkou časů, kdy se jídla připravovala od základu z čerstvých a místních surovin.

Ingredience na domácí ďábelské tousty

  • 6 plátků vepřové panenky, přibližně 1-1,5 cm silných
  • 200 ml kečupu
  • 200 ml majonézy
  • 1 lžička mleté papriky, ostře růžové
  • 6 plátků toastového chleba (nebo dle výběru)
  • 1 kapka smetany, jako náhradu lze použít i kondenzované mléko
  • trochu tuku na smažení
  • sůl a pepř
  • paprikový prášek

Postup na domácí ďábelské tousty

  1. Kečup, majonézu, smetanu a mletou papriku smíchejte, až vznikne homogenní omáčka. Poté na troše tuku osmahněte vepřovou panenku. Dochuťte solí, pepřem a mletou paprikou. Opečte je v toustovači dozlatova.
  2. Na toasty položte opečenou vepřovou panenku a zalijte ji asi 3-4 lžícemi omáčky.
Ďábelské tousty nejsou náročné na přípravu.

Recept na ďábelské tousty z cukety

Cuketová pomazánka se výborně hodí k masu, namazaná na toasty nebo jako jednoduchý a osvěžující dip. Můžete tak připravit lahodné ďábelské tousty z cukety.

Ingredience na ďábelské tousty z cukety

  • 2 střední cukety
  • 2 červené papriky
  • 1 šálek konzervovaných rajčat
  • 1 žlutá cibule
  • 2 velké mrkve
  • 1 lžíce černého pepře, upravte podle chuti
  • 1 lžíce soli, upravte podle chuti
  • 1 lžíce oleje

Postup na ďábelské tousty z cukety

  1. Připravte veškerou zeleninu. Měla by být nakrájená na zhruba centimetrové kostky.
  2. Předehřejte misku s trochou oleje. Přidejte cibuli a mrkev a vařte je, dokud nezměknou.
  3. Přidejte papriku, rajčata z konzervy a cuketu. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Zeleninu vařte na mírném ohni zhruba 60 minut. Nezapomeňte směs každých 5-10 minut promíchat.
  5. Pomazánka se podává nejlépe studená. Pomazánku můžete skladovat v chladničce až několik týdnů a až bude připravena k použití, vytvořte s ní ty nejlepší ďábelské tousty z cukety.

Tousty recept s cuketovou pomazánkou

Tento uspokojivý letní pokrm je shodou okolností také veganský. Ďábelské tousty recept z cukety jsou ideální oběd nebo lehká večeře.

Ingredience na tousty recept

  • 900 g cuket (asi 4 střední)
  • 1 lžička soli, rozděleno
  • 1/4 šálku syrových lískových oříšků
  • 1 velká šalotka
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 malý citron
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 4 silné plátky kváskového nebo jiného křupavého chleba
  • hrst čerstvých lístků bazalky nebo máty, na podávání
  • chilli vločky, k podávání
  • vločková sůl, k podávání

Postup na tousty recept

  1. Do středu trouby umístěte rošt a troubu zahřejte na 190 °C.
  2. Nastrouhejte cuketu na velkých otvorech krabicového struhadla (asi 6 šálků) do cedníku postaveného nad velkou mísu. Posypte 1/2 lžičky košer soli a promíchejte. Odstavte na 15 minut a nechte okapat.
  3. Rozložte 1/4 šálku syrových lískových oříšků v rovnoměrné vrstvě na plech s okrajem. Přeneste do trouby a za občasného míchání opékejte, dokud nebudou voňavé a zlatohnědé, 8 až 10 minut.
  4. Mezitím nakrájejte 1 velkou šalotku na kostičky. Rozdrťte a oloupejte 1 malý stroužek česneku. Jemně nastrouhejte kůru z 1 malého citronu. Kůru z citronu rozpulte a nechte ji stranou.
  5. Když je cuketa hotová, přitlačte na ni rukama nebo dřevěnou lžící, abyste vytlačili část tekutiny. Přendejte cuketu do čisté kuchyňské utěrky, zabalte ji a vymačkejte z ní co nejvíce vody, aby byla co nejsušší. Měli byste mít asi 3 šálky.
  6. Lískové oříšky zabalte do čisté kuchyňské utěrky a silně je otřete, abyste odstranili co nejvíce slupek (nebojte se slupek, které nejdou snadno odstranit). Přeneste ořechy na prkénko a nahrubo je nasekejte.
  7. Ve velké pánvi s vysokým okrajem rozehřejte 1/4 šálku olivového oleje na středním plameni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte šalotku a za občasného míchání vařte 2 až 3 minuty, dokud nezměkne a nezprůsvitní. Přidejte cuketu, zbývající 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky černého pepře. Za občasného míchání vařte, dokud se cuketa nerozvaří, nezkaramelizuje a výrazně nezměkne, asi 15 minut. Pokud se cuketa začne připalovat, snižte teplotu. Směs by měla být džemovitá a roztíratelná. Odstavte z ohně.
  8. Opečte 4 silné plátky chleba a každý plátek potřete z jedné strany stroužkem česneku. Cuketové máslo rozdělte mezi česnekem potřené toasty a rovnoměrně rozetřete v silné vrstvě. Ozdobte lískovými oříšky, lístky čerstvé bazalky nebo máty a špetkou chilli vloček a vločkové soli. Vymačkejte na toasty šťávu z rezervovaných půlek citronu a podávejte.
Cuketová pomazánka je veganská a zdravější, než klasické ďábelské tousty.

Masová směs na topinky – sterilovaná i domácí – recept

Masovou směs na topinky sterilovanou lze zakoupit v obchodě, ale co si připravit domácí variantu na křupavé topinky? Pokud zdvojnásobíte množství drcených rajčat, rajčatového protlaku, masa a vína, budete mít dostatek omáčky na zamrazení. Vyzkoušejte tedy domácí masovou směs na topinky – sterilovanou si nechte na později.

Ingredience na masovou směs na topinky – sterilovanou

  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1 malá zelená paprika, jemně nakrájená
  • 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 šálku suchého červeného vína nebo hovězího vývaru
  • 1 plechovka nakrájených rajčat, nerozpuštěná
  • 1/4 šálku rajčatového protlaku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky pepře
  • 1 balení mražených česnekových toastů
  • 8 plátků částečně odtučněného sýra mozzarella

Postup na masovou směs na topinky – sterilovanou

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Ve velké pánvi vařte hovězí maso se zeleným pepřem, cibulí a česnekem na středním ohni, dokud maso nezrůžoví, 5-7 minut; hovězí maso rozdrobte; nechte okapat. Vmíchejte víno a přiveďte k varu, vařte, dokud se víno nezredukuje na polovinu, asi 2 minuty. Vmíchejte rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř, znovu přiveďte k varu. Snižte teplotu; za občasného míchání vařte odkryté, dokud směs nezhoustne, 2-3 minuty.
  2. Mezitím položte toasty na alobalem vyloženou pánev o rozměrech 38 x 25 x 2,5 cm a pečte je 8-10 minut, dokud lehce nezhnědnou.
  3. Na toasty dejte lžíci hovězí směsi a posypte je sýrem. Pečte, dokud se sýr nerozpustí, 3-4 minuty. Ihned podávejte.
Domácí masová směs na topinky je lepší a zdravější než kupovaná varianta.

Ďábelské tousty – recept se sýrem

Snadná svačinka pro hladové děti, na které si pochutnají i dospělí. A dobrý způsob, jak využít 3-4 dny starý chléb.

Ingredience na ďábelské tousty se sýrem

  • 250 g strouhaného čedaru
  • 1 vejce
  • 50 ml worcesterské omáčky
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 plátky slaniny (nakrájené na kostičky nebo na malé kousky)
  • 7-8 plátků chleba (lépe 3-4 dny starý chléb)

Postup na ďábelské tousty se sýrem

  1. Nastavte teplotu trouby na 180 °C. V míse smíchejte sýr, vejce, omáčku a máslo, aby vznikla hustá hmota.
  2. Ze 7-8 krajíců chleba odkrojte boční kůrky a na každý krajíc rovnoměrně rozetřete pastu (ne příliš hustou).
  3. Po pokrytí sýrovou pastou můžete plátky chleba nakrájet buď na půlky, nebo na plátky. Rovnoměrně je rozložte na plech v troubě.
  4. Na každou půlku nebo plátek položte několik kousků slaniny.
  5. Vložte do trouby na 10 až 15 minut. Sýr na povrchu musí být zlatavě hnědý. Pak vyjměte a podávejte.

Vyzkoušejte také česnekové tousty, veganský francouzský toust nebo křupavý francouzský toust.

Proč jsou ďábelské tousty tak oblíbené?

Odpovědí máme hned několik: všestrannost, jednoduchost a samozřejmě ďábelsky pálivá chuť. Pokrm si lze vychutnat jako rychlou svačinu, lehký oběd nebo dokonce jako předkrm před větším jídlem. Je také skvělou volbou pro rušné všední večery, protože jej lze připravit během několika minut s minimem ingrediencí.

Dalším důvodem jeho trvalé obliby je skutečnost, že se jedná o jednoduchý, ale chutný pokrm, který lze snadno přizpůsobit různým chutím a dietním omezením. Pro vegetariány lze maso nahradit grilovanou zeleninou nebo tofu, zatímco sýr lze nahradit veganskými alternativami. Díky této přizpůsobivosti se jedná o pokrm pro každého!

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang