Jde o náročnější recept na přípravu, avšak konečný výsledek stojí za to.
Ingredience
- 500 g silné bílé mouky a další na poprášení
- 1 a ½ lžičky soli
- 50 g cukru
- 2 x 7 g sáčku sušeného droždí s rychlým účinkem
- olej na vymazání
- 300 g másla při pokojové teplotě
- 1 rozšlehané vejce
Postup
- Mouku, sůl a cukr dejte do mísy. Do džbánu odměřte 300 ml studené vody, přidejte droždí a promíchejte. Do mouky udělejte důlek a přilijte tekutinu.
- Promíchejte a pak 10 minut hněťte na pracovní ploše. Vytvarujte kouli, vložte ji do lehce olejem vymazané mísy, přikryjte a nechte alespoň 2 hodiny chladit.
- Máslo vložte mezi 2 listy pečícího papíru. Pomocí válečku ho rozválejte na obdélník o rozměrech asi 20 x 15 cm. Nechte zabalené v pečicím papíru a nechte vychladnout.
- Vychlazené těsto přeneste na pomoučněný povrch a rozválejte na obdélník o rozměrech 40 x 20 cm. Do středu těsta položte rozbalený plát másla tak, aby pokrýval prostřední třetinu.
- Přeložte jednu stranu těsta nahoru a do poloviny přes máslo.
- Stejným způsobem přeložte druhou stranu těsta nahoru a přes máslo tak, aby se oba okraje těsta setkaly uprostřed másla.
- Přeložte těsto napůl tak, aby se místo, kde se konce těsta setkávají, stalo švem. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do chladu.
- Postup válení, přeložení a chlazení (kroky 3-6) zopakujte ještě dvakrát přesně stejným způsobem. Zabalte a nechte přes noc vychladnout.
- Druhý den těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na velký obdélník o rozměrech asi 60 x 30 cm. Ostrým nožem ořízněte okraje, aby byly úhledné.
- Těsto podélně rozřízněte na polovinu, abyste získali 2 dlouhé pruhy, a každý pruh pak rozkrájejte na 6 nebo 7 trojúhelníků se dvěma stejnými stranami.
- Vezměte postupně každý trojúhelník a zatáhněte za dva rohy u základny, abyste jej roztáhli a rozšířili.
- Začněte u základny každého trojúhelníku a začněte jej opatrně stáčet do tvaru rohlíku, přičemž dávejte pozor, abyste těsto nepomačkali.
- Pokračujte v rolování a dbejte na to, aby špička každého trojúhelníku skončila zastrčená pod croissantem, aby držel na místě. Pokud přidáváte náplň, položte ji přes nejširší část trojúhelníku před srolováním.
- Konce croissantů ohněte dovnitř a přeneste je na plechy vyložené pečicím papírem v dostatečných rozestupech. Přikryjte je lehce naolejovanou potravinářskou fólií a nechte 2 hodiny kynout.
- Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C s ventilátorem. Rozšlehané vejce smíchejte se špetkou soli a croissanty jím bohatě potřete.
- Pečte 15-18 minut, dokud nevykynou a nezezlátnou, a poté je nechte vychladnout.