Tyto domácí čokoládové lanýže jsou extra krémové, a to díky přidání másla. Stačí smíchat pár ingrediencí, nechat směs ztuhnout v lednici a poté z ní vyválet kuličky. Postupujte podle našeho receptu a okouzlete vlastnoručně vyrobeným dárkem.
Ingredience
- 220 g kvalitní čokolády nasekané najemno
- 160 ml tučné smetany
- 1 lžíce másla, změklého na pokojovou teplotu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- polevy: neslazené kakao, drcené ořechy, rozpuštěná nebo temperovaná čokoláda
Postup
- Nasekanou čokoládu vložte do větší misky a nechte stranou.
- Zahřejte smetanu, až se začne vařit. Můžete ji ohřát na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.
- K čokoládě přidejte máslo a poté přilijte teplou smetanu.
- Nechte 5 minut odstát. Poté přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
- Směs zakryjte a dejte na 1–2 hodiny do chladničky. Tip: Nalijte do ploché mělké nádoby, například do pekáče, aby směs rovnoměrně a rychle ztuhla.
- Každý lanýž tvarujte rukama ze 2 lžiček ztuhlé hmoty. Pro větší kuličky použijte vždy 1 polévkovou lžíci.
- Každý lanýž poté obalte například v kakau nebo oříšcích, podle chuti.
- Lanýže chutnají nejlépe při pokojové teplotě. Zakryté a skladované při pokojové teplotě vydrží 3–4 dny, v chladničce až 2 týdny.