cokoladove-lanyze-2

Tyto domácí čokoládové lanýže jsou extra krémové, a to díky přidání másla. Stačí smíchat pár ingrediencí, nechat směs ztuhnout v lednici a poté z ní vyválet kuličky. Postupujte podle našeho receptu a okouzlete vlastnoručně vyrobeným dárkem.

Ingredience

  • 220 g kvalitní čokolády nasekané najemno
  • 160 ml tučné smetany
  • 1 lžíce másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • polevy: neslazené kakao, drcené ořechy, rozpuštěná nebo temperovaná čokoláda

Postup

  1. Nasekanou čokoládu vložte do větší misky a nechte stranou.
  2. Zahřejte smetanu, až se začne vařit. Můžete ji ohřát na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.
  3. K čokoládě přidejte máslo a poté přilijte teplou smetanu.
  4. Nechte 5 minut odstát. Poté přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
  5. Směs zakryjte a dejte na 1–2 hodiny do chladničky. Tip: Nalijte do ploché mělké nádoby, například do pekáče, aby směs rovnoměrně a rychle ztuhla.
  6. Každý lanýž tvarujte rukama ze 2 lžiček ztuhlé hmoty. Pro větší kuličky použijte vždy 1 polévkovou lžíci.
  7. Každý lanýž poté obalte například v kakau nebo oříšcích, podle chuti.
  8. Lanýže chutnají nejlépe při pokojové teplotě. Zakryté a skladované při pokojové teplotě vydrží 3–4 dny, v chladničce až 2 týdny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang