Umět si vyrobit vlastní mozzarellu je nebezpečné. Kdykoli budete mít chuť, můžete si upéct vlastní kuličku krémové mozzarelly, ještě teplou ze syrovátky. Ano, velmi, velmi nebezpečné. Tady je návod, jak na to.
Co je kyselina citronová a syřidlo?
Kyselina citronová je pouze prášková forma kyseliny, která je obsažena v citronech a limetkách. Přidává se sem, aby pomohla okyselit a srazit mléko. Syřidlo lze sehnat v tabletové i tekuté formě. Jejím úkolem je usadit bílkoviny v mléce a vytvořit pevnou, táhlou sýřeninu.
Jaké mléko byste měli používat
Pokud jde o mléko, je vhodné téměř všechno: plnotučné, polotučné, kravské, kozí, syrové, bio nebo pasterizované. Jediným pravidlem je vyhýbat se mléku pasterovanému při ultravysoké teplotě (UHT).
Tento zvláštní způsob pasterizace denaturuje bílkoviny v mléce do té míry, že ztrácejí schopnost plně ztuhnout v tvaroh.
Pokud vaše mozzarella nakonec vypadá jako polévkový tvaroh, zkuste přejít na jinou značku mléka.
Ingredience
- 1 a 1/4 šálku vody
- 1 a 1/2 lžičky kyseliny citronové
- 1/4 tablety syřidla nebo 1/4 lžičky tekutého syřidla
- 3,8 litru mléka, plnotučného
- 1 lžička soli
Postup
- Odměřte 1 šálek vody.
- Kyselinu citronovou míchejte, dokud se nerozpustí.
- Do samostatné misky odměřte 1/4 šálku vody.
- Vmíchejte syřidlo, dokud se nerozpustí.
- Do hrnce nalijte mléko.
- Vmíchejte roztok kyseliny citronové.
- Hrnec postavte na středně silný oheň.
- Odstavte hrnec z ohně a opatrně vmíchejte syřidlový roztok.
- Snižte plamen.
- Přestaňte míchat, hrnec přikryjte a nechte jej 5 minut nerušeně stát.
- Po pěti minutách by mělo mléko ztuhnout a mělo by vypadat jako měkké hedvábné tofu.
- Pokud je stále tekuté, hrnec znovu přikryjte a nechte ho dalších pět minut odstát.
- Jakmile mléko ztuhne, nakrájejte ho na stejnoměrné kousky.
- Udělejte několik rovnoběžných řezů vertikálně přes tvaroh a pak několik rovnoběžných řezů horizontálně, čímž vytvoříte mřížku.
- Ujistěte se, že nůž dosáhne až na dno hrnce.
- Hrnec postavte zpět na sporák na střední teplotu a zahřejte sýřeninu.
- Jak se sýřenina zahřívá, pomalu ji míchejte.
- Sýřenina se nakonec srazí a oddělí se od žluté syrovátky.
- Pánev stáhněte z ohně a ještě 5 minut opatrně míchejte.
- Tvaroh nabírejte lžící do misky vhodné do mikrovlnné trouby.
- Tvaroh ohřívejte v mikrovlnné troubě po dobu jedné minuty.
- Syrovátku slijte.
- Nasaďte si gumové rukavice a několikrát sýřeninu přeložte na sebe.
- V této fázi bude sýřenina stále velmi sypká a bude připomínat tvaroh.
- Tvaroh ohřívejte v mikrovlnné troubě dalších 30 sekund.
- Sýr posypte solí a prsty ho promněte, aby se spojil.
- Oběma rukama sýřeninu opakovaně roztahujte a skládejte.
- Sýr se začne stahovat, zpevní se a získá lesklý lesk.
- Až se tak stane, můžete mozzarellu tvarovat.
- Vytvořte jednu velkou kouli, dvě menší koule nebo několik kousků.
- Snažte se mozzarellu příliš nepropracovat.
Použití a skladování mozzarelly
Mozzarellu můžete použít ihned nebo ji uchovávat v chladu po dobu jednoho týdne. Chcete-li mozzarellu uchovat v lednici, vložte ji do malé nádoby. Smíchejte lžičku soli s hrnkem vychladlé syrovátky a touto směsí mozzarellu zalijte. Přikryjte a uložte do lednice.