Domácí bramborové lupínky jsou zábavné a snadné. Zaručeně vám dlouho nevydrží. Pro krájení brambor je velmi užitečný kuchyňský robot s nástavcem na krájení. Experimentujte s tloušťkou – můžete je mít rádi silnější nebo tenčí.
Na smažení použijte olivový olej, avšak můžete použít i kukuřičný nebo arašídový olej, stejně jako jiné rostlinné oleje.
Ingredience
- 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 3 lžíce soli plus další podle chuti
- olej na smažení podle potřeby
- případně další koření dle vašich preferencí
Postup
- Během krájení přendejte plátky brambor do velké mísy se studenou vodou.
- Plátky osušte a opláchněte pod studenou vodou. Naplňte mísu čistou vodou, přidejte 3 lžíce soli a plátky vložte zpět do mísy.
- Brambory nechte ve slané vodě namočené alespoň 30 minut.
- Poté je slijte a plátky znovu opláchněte. Osušte je.
- Rozehřejte olej ve fritéze na 185 °C.
- V malých dávkách smažte plátky brambor dozlatova. Vyjměte je děrovanou lžící a nechte okapat na papírových utěrkách. Pokračujte, dokud se neusmaží všechny plátky.
- V případě potřeby bramborové lupínky okořeňte dle vaší chutě.