Tento koktejl chutná jako čistá jahoda. Není přiliš sladký, ani příliš mléčný. Krémový, hustý a světle růžový, prostě vše, jak má být.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Počet porcí: 2 velké nebo 4 malé koktejly
Ingredience
- 250 g čerstvých jahod + další na ozdobu
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3/4 až 1 šálek plnotučného mléka
- 1 lžíce sušeného mléka (volitelné)
- 1 půllitr kvalitní jahodové zmrzliny bez umělých příchutí a barviv
Postup
- Odstopkujeme jahody a nakrájíme je na tenké plátky. Vložíme je do středně velké mísy, posypeme krystalovým cukrem a vanilkovým extraktem a promícháme. Vložíme do mrazáku asi na 1 hodinu.
- Mezitím dáme 2 půllitrové sklenice nebo 4 menší sklenice vychladit také do mrazáku.
- Jahody vložíme do mixéru a seškrábneme do něj všechnu sirupovitou šťávu, která se nahromadila na dně mísy. Přidáme plnotučné mléko a mixujeme, dokud se jahody nerozmělní. Neměly by v nich zůstat žádné velké kousky.
- Pokud chceme, můžeme přidat sušené mléko a rozmixovat. To dodá koktejlu trochu bohatosti a krémovosti.
- Sundáme nádobu mixéru a přidáme jahodovou zmrzlinu. Ručně ji vmícháme do mléka a jahod. Důkladně promícháme. Pokud se příliš nerozmixuje, opatrně přidáme až 1/4 šálku mléka navíc. Promícháme nebo protřepeme.
- Mléčný koktejl rozlijeme do vychlazených sklenic a ozdobíme jahodami. Ihned podáváme.