Připravte si doma lahodný a dokonale vláčný dort s pěnou z tmavé čokolády, který vás překvapí svou bohatou chutí.
Příprava
- Příprava: 2 hodiny 30 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 5 hodin 55 minut
Ingredience na dort
- 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
- 3/4 šálku neslazeného přírodního kakaového prášku
- 1 a 3/4 šálku (350 g) krystalového cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 lžičky espressa v prášku
- 1/2 šálku (120 ml) řepkového nebo rostlinného oleje
- 2 velká vejce při pokojové teplotě
- 3/4 šálku (180 g) plnotučné zakysané smetany při pokojové teplotě
- 1/2 šálku (120 ml) podmáslí při pokojové teplotě
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1/2 šálku (120 ml) horké vody nebo kávy
- volitelně: 1 šálek (180 g) mini nebo obyčejných polosladkých čokoládových lupínků
- nepovinná ozdoba: čokoládové hobliny
Ingredience na čokoládovou pěnu
- 1/2 šálku (120 ml) horké vody
- 1/4 šálku (22 g) neslazeného kakaového prášku
- 2 tabulky kvalitní polosladké čokolády, jemně nasekané
- 2 šálky (480 ml) husté smetany nebo husté smetany ke šlehání
- 2 lžíce (15 g) moučkového cukru
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Ingredience na čokoládovou polevu
- 2 tabulky kvalitní polosladké čokolády, jemně nasekané
- 1 šálek (240 ml) tučné smetany nebo tučné smetany ke šlehání
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte čtyři dortové formy, vyložte je pečícím papírem a vymažte je tukem. Pečící papír pomůže koláčům plynule se uvolnit z formy.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, kakaový prášek, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a espresso prášek. Odstavte.
- Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného šlehacím nástavcem (nebo můžete použít metlu) smíchejte olej, vejce a zakysanou smetanu na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí. Přidejte podmáslí a vanilku a míchejte, dokud se nespojí.
- Mokré přísady vlijte do suchých, přidejte horkou vodu/kávu a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto zcela nespojí. Vložte čokoládové lupínky, pokud je používáte.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do 4 forem. Pečte 19-23 minut. Doba pečení se liší, proto sledujte tu svou. Korpusy jsou hotové, když špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
- Vyjměte koláče z trouby a položte je na drátěnou mřížku. Nechte koláče na pánvi zcela vychladnout. Koláče mohou při chladnutí uprostřed mírně klesnout.
- Zatímco koláče chladnou, připravte čokoládovou pěnu, aby mohla vychladnout a byla připravena současně s koláči. Pěnu můžete připravit také 1-2 dny předem.
- Horkou vodu a kakaový prášek ušlehejte. Odstavte. Rozpusťte nasekané tabulky čokolády ve vodní lázni nebo použijte mikrovlnnou troubu.
- Do rozpuštěné čokolády nalijte horkou vodu/kakaovou směs a míchejte, dokud nezhoustne a nebude hladká. Odstavte.
- Pomocí ručního nebo stojanového mixéru s nástavcem na šlehání šlehejte smetanu, moučkový cukr a vanilkový extrakt na středně vysoké rychlosti, dokud se nevytvoří špičky, asi 3-4 minuty.
- Přilijte čokoládovou směs a pomocí lžíce nebo gumové stěrky ji jemně spojte. Vyhněte se přílišnému míchání, které by mohlo pěnu ztuhnout/zkřehnout. Pěnu přikryjte a dejte vychladit do lednice na nejméně 2 hodiny a maximálně na 2 dny. Vznikne asi 4,5 hrnku čokoládové pěny.
- Korpusy v případě potřeby vyrovnejte: velkým zubatým nožem odřízněte tenkou vrstvu z vrcholů, abyste vytvořili rovný povrch.
- Položte 1 vrstvu dortu na dortový stojan nebo servírovací talíř. Pomocí velké stěrky na polevu rovnoměrně pokryjte vrchní část asi 1,5 šálku čokoládové pěny. Navrch položte 2. vrstvu a rovnoměrně ji pokryjte 1,5 šálku čokoládové pěny. Navrch položte 3. vrstvu dortu a rovnoměrně na ni rozetřete dalších 1,5 šálku pěny. Velkou lžíci pěny si nechte na tenkou vrstvu po stranách dortu. Navrch dejte poslední čtvrtou vrstvu dortu. Zbylou pěnu rozetřete po stranách.
- Kolem dortu přejeďte škrabkou, aby se drobky vyhladily. Dort uložte do chladničky nejméně na 1 hodinu a nejvýše na 4 hodiny. Během čekání si připravíte polevu.
- Vložte nasekanou čokoládu do středně velké žáruvzdorné mísy. Smetanu zahřejte v malém kastrůlku na mírném ohni, dokud nezačne jemně vřít. Nalijte ji na čokoládu a nechte ji 2-3 minuty odstát, aby čokoláda jemně změkla. Kovovou lžící nebo malou gumovou stěrkou velmi pomalu míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká.
- Jakmile je směs na polevu hladká, nechte ji 20 minut vychladnout při pokojové teplotě a teprve poté ji rozetřete na vychladlý dort.
- Na vychladlý dort nalijte polevu. Povrch uhlaďte stěrkou na polevu a boky škrabkou. Nahoru dejte volitelnou ozdobu, například čerstvé ovoce nebo čokoládové hobliny. Dort podávejte ihned nebo jej před podáváním nechte odkrytý chladit 4-6 hodin. Dort lze podávat při pokojové teplotě nebo vychlazený.
- Zbytky dortu pevně přikryjte a uchovávejte v chladničce po dobu 5 dnů.