Myslím, že neexistuje lepší letní snídaně, než slaďoučký piškotový korpus s lehkým jogurtovým či tvarohovým krémem a pořádnou dávkou lesního ovoce. Alespoň pro mě je to ideální snídaně, kterou bych mohla mít třeba každý den, a navíc je bezlepkový.

Navíc je to až primitivně jednoduché a rychlé, a i přesto tento dorto-koláč určitě všichni strávníci ocení. Tomu fakt věřte. Mimochodem, pokud máte děti, neexistujte zdravější varianta narozeninového dortu.

Na dort budete potřebovat:
Korpus

  • 250 g bezlepkové směsi na piškotové těsto
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • 6 polévkových lžic medu
  • špetka soli
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • kousek másla na vymazání formy
  • trocha bezlepkové mouky na vysypání formy

Postup:

  1. Všechny ingredience dejte do mísy od robota.
  2. Použijte nástavec typu metla  a nechte těsto na střední stupeň zpracovat do hladka.
  3. Formu vymažte máslem, vysypte moukou a nalijte do ní těsto.
  4. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte 25 minut.
  5. Poté korpus nechte vychladnout.

Krém

  • 1 kg řeckého jogurtu nebo
  • 1 kg jogurtu s 3% tuku nebo 1 kg polotučného tvarohu
  • 3 polévkové lžíce medu
  1. Jogurt nechte přes noc nebo alespoň 2 hodiny odkapat – na větší mísu dejte cedník, do něj vložte utěrku a do utěrky přendejte jogurt.
  2. Okapaný jogurt pak důkladně smíchejte s medem.

Na ozdobu

  • Lesní ovoce a květy fialky na ozdob

Vychladlý korpus hojně pomažte jogurtovým krémem a ozdobte jej ovocem a fialkami.

TIP: Pokud si hlídáte množství tuku, místo řeckého jogurtu zvolte jogurt s 3% tuku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang