Myslím, že neexistuje lepší letní snídaně, než slaďoučký piškotový korpus s lehkým jogurtovým či tvarohovým krémem a pořádnou dávkou lesního ovoce. Alespoň pro mě je to ideální snídaně, kterou bych mohla mít třeba každý den, a navíc je bezlepkový.
Navíc je to až primitivně jednoduché a rychlé, a i přesto tento dorto-koláč určitě všichni strávníci ocení. Tomu fakt věřte. Mimochodem, pokud máte děti, neexistujte zdravější varianta narozeninového dortu.
Na dort budete potřebovat:
Korpus
- 250 g bezlepkové směsi na piškotové těsto
- 125 g rozpuštěného másla
- 3 vejce
- 6 polévkových lžic medu
- špetka soli
- 1 kávová lžička jedlé sody
- kousek másla na vymazání formy
- trocha bezlepkové mouky na vysypání formy
Postup:
- Všechny ingredience dejte do mísy od robota.
- Použijte nástavec typu metla a nechte těsto na střední stupeň zpracovat do hladka.
- Formu vymažte máslem, vysypte moukou a nalijte do ní těsto.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte 25 minut.
- Poté korpus nechte vychladnout.
Krém
- 1 kg řeckého jogurtu nebo
- 1 kg jogurtu s 3% tuku nebo 1 kg polotučného tvarohu
- 3 polévkové lžíce medu
- Jogurt nechte přes noc nebo alespoň 2 hodiny odkapat – na větší mísu dejte cedník, do něj vložte utěrku a do utěrky přendejte jogurt.
- Okapaný jogurt pak důkladně smíchejte s medem.
Na ozdobu
- Lesní ovoce a květy fialky na ozdob
Vychladlý korpus hojně pomažte jogurtovým krémem a ozdobte jej ovocem a fialkami.
TIP: Pokud si hlídáte množství tuku, místo řeckého jogurtu zvolte jogurt s 3% tuku.