Chcete si připravit klasický bešamel? Možná vás překvapí, jak je příprava bešamelové omáčky s tímto receptem snadná a rychlá.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 15 minut
Ingredience
- 2 lžíce plus 1 lžička nesoleného másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 šálky plnotučného mléka
- 1/4 lžičky soli nebo více podle chuti
- 1/16 až 1/8 čajové lžičky bílého nebo černého pepře
Postup
- V hrnci se silným dnem postaveném na středně nízkou teplotu rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte mouku a šlehejte, dokud se ve směsi másla a mouky nevytvoří malé bublinky se slabým barevným nádechem, asi 2 minuty.
- Přidejte 1 šálek mléka (vše najednou) a šlehejte, dokud omáčka nebude hladká a bez hrudek. Šlehejte zbývající 1 šálek mléka (vše najednou), přidejte sůl a bílý nebo černý pepř.
- Zvyšte teplotu na střední a přiveďte omáčku k mírnému varu s malými bublinkami. Vařící omáčku šlehejte další 2 minuty, nebo dokud nezhoustne a nepřestane chutnat po syrové mouce.
- Použijte ihned nebo přelijte do nádoby pro skladování. Povrch horké omáčky potřete zbývající 1 lžičkou másla, aby se na ní nevytvořila slupka.
- Před uskladněním omáčku nechte 10 až 15 minut vychladnout. Pevně přikrytou uchovávejte v chladničce až 5 dní nebo ji zmrazte až na 3 měsíce.