Snadný recept na dokonalý bešamel

OmáčkySlané receptyZapečené těstoviny
besamel-recept

Chcete si připravit klasický bešamel? Možná vás překvapí, jak je příprava bešamelové omáčky s tímto receptem snadná a rychlá.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 15 minut

Ingredience

  • 2 lžíce plus 1 lžička nesoleného másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • 1/4 lžičky soli nebo více podle chuti
  • 1/16 až 1/8 čajové lžičky bílého nebo černého pepře

Postup

  1. V hrnci se silným dnem postaveném na středně nízkou teplotu rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte mouku a šlehejte, dokud se ve směsi másla a mouky nevytvoří malé bublinky se slabým barevným nádechem, asi 2 minuty.
  2. Přidejte 1 šálek mléka (vše najednou) a šlehejte, dokud omáčka nebude hladká a bez hrudek. Šlehejte zbývající 1 šálek mléka (vše najednou), přidejte sůl a bílý nebo černý pepř.
  3. Zvyšte teplotu na střední a přiveďte omáčku k mírnému varu s malými bublinkami. Vařící omáčku šlehejte další 2 minuty, nebo dokud nezhoustne a nepřestane chutnat po syrové mouce.
  4. Použijte ihned nebo přelijte do nádoby pro skladování. Povrch horké omáčky potřete zbývající 1 lžičkou másla, aby se na ní nevytvořila slupka.
  5. Před uskladněním omáčku nechte 10 až 15 minut vychladnout. Pevně přikrytou uchovávejte v chladničce až 5 dní nebo ji zmrazte až na 3 měsíce.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang