Tento recept na dokonale smažené a šťavnaté krevety zvládnete za méně než 10 minut. Tady je naše tajná směs koření a přesný návod, jak připravit podle nás ty nejlepší soté krevety.
Krevety jsou oblíbeným pokrmem v mnoha kuchyních po celém světě. Dají se použít na mnoho způsobů, od asijských smažených pokrmů a kari až po italské těstoviny a mexické tacos. V závislosti na receptu je můžete také vařit, dusit, grilovat nebo péct.
Krevety jsou také skvělým zdrojem zdravých tuků a esenciálních mastných kyselin, které jsou důležité pro zdravou výživu. Krevety mají také nízký obsah kalorií a cholesterolu, takže jsou skvělou volbou pro lidi, kteří se snaží zhubnout.
Pokud máte rádi krevety, tak věřte, že omáčka ke krevetám, je také skvělá volba!
Ingredience na dokonalé smažené krevety
- 1,5 kg středně velkých krevet
- ¾ lžičky soli
- ¾ lžičky uzené papriky
- ¾ lžičky sušeného česneku
- ¾ lžičky sušené cibule
- ¾ lžičky kmínu
- 3 lžíce másla nebo olivového oleje
- 3 plátky citronu
- čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu
Postup na dokonalé smažené krevety
- Krevety rozmrazte, pokud jsou mražené, a osušte je.
- Ve středně velké míse smíchejte krevety se solí, uzenou paprikou, česnekem, cibulí a kmínem.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte krevety a smažte je 1 až 2 minuty z každé strany, dokud nejsou propečené.
- Krevety pokapejte šťávou z citronu a ihned podávejte.
Jak se jí krevety
Stejně jako krabi i krevety se rozlamují rukama. Uchopte krevetu, odlomte hlavu od zbytku těla a potom ze spodní části krevetu otevřete a maso vyjměte, dále pak opatrně a lehce nařízněte hřbet a vytáhněte tmavé střívko uvnitř, následně krevetu důkladně omyjte.
Máte-li krevety většího vzrůstu, oddělte jim hlavičku vidličkou a nožem, nožem odloupněte krunýř. Ocasní ploutvička a poslední článek krevety se mohou nechat neoloupané, při jídle se vám za ně bude kreveta dobře držet. Konzumuje se pouze maso, které má v ocásku. Je velmi chutné a snadno stravitelné.
Jak připravit mražené krevety?
Ne vždy se poštěstí koupit čerstvé krevety, proto je skvělou volbou použít i mražené.
U receptu z mražených krevet stačí jen rozmrazit, většinou bývají připravené k další úpravě. Pozor, když je dáte rozmrazit do vody ve snaze zrychlit tento proces, není to nejšťastnější řešení.
Chcete-li využít vodu, pak dejte krevety do sáčku, který nepropustí vodu a poté do vody. Maso z krevet do sebe nenasákne vodu a nebude rozmělněné a blátivé.
Krevety na másle – recept
Tyto krevety na česnekovém másle jsou šťavnaté, naložené ve snadné česnekové a citronové omáčce. Ideální rychlá večeře nebo předkrm! Pokud milujete česnek, zamilujete si tyto citronové krevety, které jsou na stole za méně než 10 minut.
Ingredience na krevety na másle
- 4 lžíce másla
- 450 g velkých krevet, oloupané
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička italského koření
- 2-3 lžičky mletého česneku použijte více, pokud máte rádi česnek
- šťávu z jednoho citronu
- 1 lžíce nasekané petrželky
Postup na krevety na másle
- Máslo dejte do velké pánve a rozpusťte ho na středně vysoké teplotě. Přidejte krevety a ochuťte je solí, pepřem a italským kořením.
- Za občasného míchání vařte 3-5 minut, dokud krevety nezrůžoví a nebudou dál průhledné.
- Přidejte česnek a vařte ještě jednu minutu.
- Vmíchejte citronovou šťávu a petrželku a podávejte.
Smažené krevety v těstíčku – recept
Tento recept na jižanské smažené krevety je snadný, chutný a velmi snadný na přípravu. Křupavé na povrchu a plné chuti. Za 15 minut, od začátku do konce, budete mít připravené chutné jídlo z křupavých mořských plodů.
Ingredience na smažené krevety v těstíčku
- 450 g syrových krevet oloupaných a zbavených vnitřností
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
- 1/2 lžičky černého pepře nebo podle chuti
- 2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky papriky
- 2 lžičky oregana
- 1/2 hrnku plnotučného mléka
- olej na smažení
Postup na smažené krevety v těstíčku
- Do velké mísy přidejte mléko, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku oregana, 1 lžičku papriky, 1 lžičku granulovaného česneku a krevety a nechte je 10 minut odstát.
- Mouku ochuťte zbylou solí, paprikou, oreganem, sušeným česnekem a černým pepřem.
- Krevety vyjměte z mléčné směsi a dobře je obalte v ochucené mouce. Dbejte na to, abyste krevety opravdu dobře obalily velkým množstvím ochucené mouky. Krevety by neměly být pod moukou vidět.
- Krevety smažte 3-4 minuty nebo dokud nejsou křupavé.
- Krevety vyjměte z oleje a položte je na talíř s papírovou utěrkou.
- Ihned podávejte a pochutnejte si.
Ke křupavým krevetám se hodí mnoho příloh. Vyzkoušejte například tradiční zelný salát coleslaw, rajčatovo-avokádový salát nebo třeba kukuřičný chléb.
Obalované krevety – recept
Tyto smažené krevety jsou velké krevety obalené v ochucené strouhance a poté usmažené dozlatova. Perfektní hlavní chod nebo předkrm, který je ještě lepší než ten, který dostanete v restauraci!
Ingredience na obalované krevety
- 900 g velkých krevet zbavte kůže a oloupejte, ale ocásky ponechte.
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- 3 rozšlehaná vejce
- 1 a 3/4 hrnku panko strouhanky
- olej na smažení
- citronové klínky a petržel na ozdobu volitelně
- koktejlová omáčka k podávání
Postup na obalované krevety
- Do středně velké mísy dejte mouku, sůl, pepř a sušený česnek. Promíchejte, aby se směs spojila.
- Do druhé mísy dejte vejce. Do třetí misky dejte strouhanku.
- Každou krevetu namočte nejprve do mouky, pak do vejce a nakonec ji obalte ve strouhance, aby se rovnoměrně obalily. Každou obalenou krevetu položte na plech. Postup opakujte, dokud nejsou všechny krevety obalené ve strouhance.
- V hlubokém velkém hrnci rozehřejte olej na 180 °C.
- Přidejte postupně část krevet a smažte je 3-4 minuty nebo dozlatova. Osušte je na papírových utěrkách.
- Postup opakujte se zbývajícími krevetami.
- Krevety položte na talíř. Ihned podávejte s koktejlovou omáčkou. V případě potřeby ozdobte plátky citronu a petrželkou.
TIP: Milujete smažená jídla? Jednou za čas s nimi zahřeší snad každý. Vyzkoušejte i tyto smažené mozzarellové tyčinky!
Krevety v těstíčku – recept
Krevetová tempura je dokonalý japonský předkrm připravený z lehkého těstíčka a usmažený do křupava za pouhých 15 minut.
Ingredience na krevety v těstíčku
- 1 a 1/2 hrnku mouky
- 3/4 hrnku kukuřičného škrobu
- 1 a 1/2 lžíce prášku do pečiva
- 1 a 1/2 hrnku sodovky, studené
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky bílého pepře
- rostlinný olej , na smažení
- 450 krevet, vyloupaných (21-25 kusů)
Postup na krevety v těstíčku
- Hrnec s olejem zahřejte na středně vysokou teplotu, dokud nedosáhne 190 °C.
- V míse společně prošlehejte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, sůl a bílý pepř.
- Krevety ve směsi lehce obalte a dejte stranou.
- Přidejte sodu, prošlehejte a ponořte krevety do těstíčka a poté je opatrně smažte na oleji 2-3 minuty nebo dozlatova.
Podávejte jako svačinu s jasmínovou rýží posypanou čerstvou nakrájenou zelenou cibulkou.
Můžete je přidat do tacos a připravit tak lahodné a křupavé fusion taco ochucené teriyaki omáčkou.
Udělejte si zábavnou hostinu z asijských svačinek a podávejte je spolu s domácími dračími závitky, potstickery nebo jarními závitky.
Smažené křupavé krevety – recept
Nejlepší recept na smažené krevety. Jsou namočené v podmáslí, obalené v lehké a křupavé ochucené mouce a usmažené dozlatova!
Ingredience na smažené křupavé krevety
- 2 hrnky hladké mouky
- Sůl
- 1 lžička koření na krevety
- ½ lžičky černého pepře
- 2 hrnky podmáslí
- 4 hrnky arašídového nebo rostlinného oleje na smažení
- 900 g středně velkých krevet, oloupaných a zbavených jadérek
- Volitelně k podávání: tatarská omáčka (nebo jiná omáčka k namáčení), plátky citronu, čerstvá petrželka
Postup na smažené křupavé krevety
- V mělké misce smíchejte mouku, 1 lžíci soli, koření na krevety a černý pepř.
- Do samostatné mělké misky dejte podmáslí.
- Nalijte olej do litinové pánve a zahřívejte jej na středně vysoké teplotě, dokud nedosáhne 190 °C.
- Mezitím krevety osušte a nejprve je obalte ve směsi mouky, poté je obalte v podmáslí a znovu obalte ve směsi mouky. Po každém obalení krevety protřepejte, aby se zbavily přebytečné mouky nebo těsta.
- Krevety smažte po částech dozlatova (asi 2-3 minuty). Krevety přendejte děrovanou lžící na tác vyložený papírovou utěrkou. Podle chuti je osolte.
- Smažené krevety udržujte v teple v troubě o teplotě 90 °C, zatímco budete smažit zbývající dávky.
TIP: Smažené pokrmy jsou oblíbené všude po světě, u nás je to klasický smažený sýr, ale už jste zkusili třeba smaženou mozzarellu?
Varianty receptu
- Do moučné směsi přidejte jiné koření. Zkuste například papriku, sušený česnek, cibulový prášek, celerovou sůl, cajunské koření nebo kajenský pepř pro okořenění.
- Pokud používáte větší krevety, mírně prodlužte dobu vaření.
- Chcete-li obsloužit menší rodinu, rozdělte všechny ingredience na polovinu a usmažte pouze 450 g krevet.
- Místo pánve nebo hrnce použijte k přípravě krevet fritézu. K naplnění fritézy budete potřebovat více oleje, ale je příjemné, když můžete nastavit teplotu a nemusíte se o ni starat!
- Do moučné směsi přidejte trochu kukuřičné mouky, abyste získali trochu jinou chuť a strukturu.
- Ke smažení můžete použít arašídový olej, ale dobře poslouží i rostlinný nebo řepkový olej.
Krevety jsou skvělým doplňkem jídelníčku každého milovníka mořských plodů a díky své všestrannosti je lze použít do různých pokrmů. Ať už hledáte zdravé a chutné jídlo, nebo jen rychlou a snadnou variantu večeře, krevety jsou ideální volbou.