pecene-brambory-2

Zahřejte svou kuchyň vůní a chutí jedinečných pečených brambor. Tento článek přináší skvělé recepty na různé způsoby přípravy brambor, které se stanou vynikajícím doplňkem každého jídla. Od klasických pečených brambor s bylinkovým aroma až po kreativní varianty s různými kořeněnými směsmi, zde najdete inspiraci pro vytvoření dokonalého pokrmu, který okouzlí vaše chuťové buňky.

Všichni milovníci dobrého jídla ví, že brambory patří mezi ty nejvšestrannější suroviny, které kuchyně nabízí. A když se brambory spojí s pečením, vznikne lahodná a aromatická kombinace, která rozproudí chuťové pohárky a zahřeje duši – kdo by nemiloval francouzské brambory, česnekové brambory nebo americké brambory?

Pečené brambory jsou oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům a zároveň mohou být samostatným lahodným pokrmem. Jejich krásná kůrčička, šťavnatý střed a výrazná chuť dělají z pečených brambor gastronomický zážitek.

Ať už si zapečené brambory připravíte jako jednoduchou verzi s olivovým olejem a solí, nebo se pustíte do experimentování s různými kořeněnými směsmi, výsledek vás jistě potěší. V tomto článku vám představíme několik skvělých receptů na pečené brambory, které si získají místo na vašem jídelníčku.

Pecene brambory
Brambory můžete zapéct třeba s tymiánem.

Pokrmy z brambor

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších surovin v kuchyni. Tato všestranná zelenina nabízí nespočet možností, jak připravit lahodné pokrmy. Přinášíme vám tři skvělé recepty, které využijí brambory ve všech svých podobách – od klasických či batátových hranolků až po krémovou bramborovou polévku.

TIP: Vyzkoušejte také zapečené brambory s cuketou.

Hranolky z batátových brambor s bylinkovým dipem – recept

Ingredience

  • 2 větší batátové brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1/2 lžičky papriky (sladké nebo pálivé)

Bylinkový dip:

  • 1 šálek řeckého jogurtu
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. petrželka, kopr, bazalka)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Brambory omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na tenké hranolky.
  2. V míse smíchejte hranolky s olivovým olejem, solí, pepřem a paprikou.
  3. Rozprostřete hranolky na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20-25 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
  4. Během pečení si připravte bylinkový dip. Ve šáleku řeckého jogurtu smíchejte nasekané bylinky, citronovou šťávu, sůl a pepř.
  5. Hotové hranolky podávejte s připraveným bylinkovým dipem.

Bramborová nákypová tortilla s kuřecím masem – recept

Ingredience

  • 3 větší brambory
  • 2 středně velké cibule
  • 300 g kuřecího masa (vařeného nebo pečeného), nakrájeného na malé kousky
  • 6 vajec
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/2 šálku strouhaného sýra (čedar, eidam nebo podobný)
  • sůl, pepř a další koření dle chuti (např. oregano, paprika)

Postup

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a cibuli na tenké proužky.
  2. V pánvi osmahněte cibuli do zlatova. Přidejte brambory a smažte, dokud nejsou měkké a zlatavé. Přidejte kuřecí maso a promíchejte.
  3. V míse rozšlehejte vajíčka, mléko, sůl, pepř a další koření podle chuti.
  4. K bramborové směsi přilijte vajíčkovou směs a promíchejte.
  5. Všechno přendejte do vymazané pekáčové formy, posypte strouhaným sýrem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C asi 25-30 minut, dokud nákyp nezesílí a povrch nezezlátne.

Krémová bramborová polévka se slaninou – recept

Ingredience

  • 4 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4-5 plátků slaniny
  • 3 šálky vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 1/2 šálku smetany ke vaření
  • sůl, pepř a petrželka na dochucení

Postup

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nasekejte.
  2. Slaninu opečte na pánvi do křupava a dejte stranou.
  3. Na pánvi osmažte cibuli do zlatova, přidejte česnek a krátce restujte.
  4. Přidejte nakrájené brambory a vývar. Vařte, dokud nejsou brambory měkké.
  5. Polévku rozmixujte do hladkého krému a přidejte smetanu. Přiveďte k varu, dochuťte solí a pepřem.
  6. Podávejte polévku s opečenou slaninou a posypanou čerstvě nasekanou petrželkou.

Pečené brambory v troubě – brambory v troubě – recept

Užijte si jednoduchý a přesto výrazně lahodný pokrm s pečenými bramborami. Bylinková směs dodá bramborám skvělou chuť a vůni. Tato rychlá a snadno připravitelná příloha se stane neodmyslitelnou součástí vašich oblíbených jídel.

Ingredience na pečené brambory v troubě

  • 4 větší brambory
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky sušených bylinek (rozmarýn, tymián, oregano)
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup na pečené brambory v troubě

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Brambory důkladně omyjte a oloupejte, pokud je to žádoucí. Následně je nakrájejte na menší kousky podle vaší preference. Můžete je nakrájet na hranolky, plátky nebo klidně i na větší kusy.
  3. Brambory dejte do mísy a zalijte je olivovým olejem. Přidejte sušené bylinky (rozmarýn, tymián, oregano), sůl a čerstvě mletý černý pepř.
  4. Dobře promíchejte, aby se olej a koření rovnoměrně rozložily mezi brambory.
  5. Na plech s pečicím papírem nebo do pekáče položte brambory v jedné vrstvě. Snažte se, aby příliš překrývaly.
  6. Připravený plech s bramborami dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30-40 minut, nebo dokud brambory nejsou krásně zlatavé a křupavé.
  7. Během pečení je doporučeno brambory jednou promíchat, aby se pekly rovnoměrně ze všech stran.
  8. Hotové brambory vyjměte z trouby a nechte je chvíli vychladnout. Poté můžete podávat jako skvělou přílohu k masu, rybám nebo zeleninovým pokrmům.
Restované brambory
Pečené brambory lze připravit na mnoho způsobů.

Pečené brambory – recept

Tento spolehlivý recept pomůže i těm, kdo s pečením brambor teprve začínají. Budou mít křupavé slupky a nadýchaný vnitřek. Připravte si pečené brambory nedělnímu obědu, nebo dokonce ke slavnostní večeři.

Ingredience na pečené brambory

  • 1 kg brambor
  • 100 g kachního nebo husího sádla nebo 100 ml olivového oleje
  • 2 lžičky mouky
  • sůl podle chuti

Postup na pečené brambory

  1. Vložte do trouby pekáč (dostatečně velký, aby se do něj vešly brambory v jedné vrstvě) a rozehřejte troubu na 200 °C.
  2. Oloupejte 1 kg brambor a každý z nich nakrájejte na 4 stejně velké kousky, pokud jsou středně velké, nebo na 2–3, pokud jsou menší.
  3. Vhoďte brambory do hrnce a zalijte je takovým množstvím vody, aby byly sotva zakryté.
  4. Přidejte sůl a počkejte, až se voda začne vařit. Jakmile voda dosáhne plného varu, snižte teplotu, zapněte časovač a brambory vařte odkryté po dobu 2 minut.
  5. Mezitím dejte do rozpáleného pekáče 100 g kachního nebo husího sádla nebo 100 ml olivového oleje a na několik minut ho zahřejte v troubě, aby byl opravdu horký.
  6. Slijte brambory a nechte je okapat v cedníku. Posypte je 2 lžícemi mouky a ještě jednou nebo dvakrát s nimi zatřeste, aby byly rovnoměrně a tence obalené.
  7. Opatrně vložte brambory do horkého tuku – při vkládání budou syčet – a pak je otočte, aby byly obalené po celém povrchu.
  8. Rozložte je do jedné vrstvy na plech a pečte 15 minut, poté je vyjměte z trouby a otočte. Pečte dalších 15 minut a znovu je otočte.
  9. Vraťte je do trouby na dalších 10-20 minut nebo na tak dlouho, aby byly opravdu zlatavé a křupavé. Barva bude nerovnoměrná, což je to, co chcete.
  10. Posypte je solí a ihned podávejte.

Předvařené brambory pečené v troubě – opékané brambory – recept

Tento recept vám přináší skvělý způsob, jak připravit nadýchané a chuťově bohaté brambory. Předvařené brambory se nakrájí, zapečou s aromatickým kořením a olivovým olejem, vytvářející dokonalou přílohu k různým pokrmům.

Ingredience na předvařené brambory pečené v troubě

  • 6 větších brambor
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 stroužky česneku (nasekané nebo prolisované)
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu (nasekaného)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup na předvařené brambory pečené v troubě

  1. Brambory omyjte a dejte do hrnce s osolenou vodou. Přiveďte k varu a vařte je asi 8-10 minut, dokud nejsou na pár minut změkčené, ale stále pevné. Nechte je následně vychladnout.
  2. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
  3. Povařené brambory nakrájejte na asi 1 cm silné plátky.
  4. V míse smíchejte olivový olej, sladkou papriku, nasekaný česnek, kmín, nasekaný rozmarýn, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
  5. Plátky brambor potřete směsí oleje a koření, aby byly dobře obaleny.
  6. Na plech s pečicím papírem položte brambory v jedné vrstvě.
  7. Připravený plech dejte do trouby a pečte brambory asi 20-25 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé. Během pečení je doporučeno brambory jednou obrátit, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran.
  8. Hotové zapečené brambory vyjměte z trouby a můžete je posypat ještě trochou soli a čerstvě mletého pepře podle chuti.
  9. Servírujte jako lahodnou přílohu k masu, rybám nebo třeba s čerstvými bylinkami a jogurtem jako lehký samostatný pokrm.

Americké brambory v troubě – jak udělat americké brambory

Přinášíme vám autentický recept na domácí americké brambory, které jsou krásně křupavé zvenku a jemně nadýchané uvnitř. Tato jednoduchá příloha s kořením je skvělým doplňkem k různým pokrmům, ať už si užíváte piknik v letním počasí nebo slavnostní večeři.

Ingredience na americké brambory v troubě

  • malé nebo střední brambory
  • sůl
  • koření dle chuti (např. směs na americké brambory)
  • olivový olej nebo slunečnicový olej

Postup na americké brambory v troubě

  1. Brambory důkladně omyjte, ale nemusíte je škrábat. Následně nakrájejte brambory na měsíčky, aby měly stejnou tloušťku a pekly se rovnoměrně.
  2. Ve větší misce smíchejte nakrájené brambory s kořením podle vaší chuti a olivovým olejem. Přidejte jen pár lžic oleje, aby byly brambory lehce obalené.
  3. Připravte plech s pečicím papírem a položte na něj nakrájené brambory. Snažte se je uspořádat tak, aby se nepřekrývaly a měly dostatek prostoru k pečení.
  4. Brambory posolte a opepřete podle preference.
  5. Předehřejte troubu na 200 °C.
  6. Položte plech s bramborami do trouby a pečte 10 minut, aby se začaly krásně zlatit.
  7. Po 10 minutách snižte teplotu trouby na 150 °C a pečte brambory ještě zhruba 40 minut. Doba pečení může být různá podle velikosti brambor a typu trouby.
  8. Během pečení můžete brambory průběžně ochutnávat, dokud nejsou zvenku křupavé a uvnitř jemně udělané.
  9. Hotové americké brambory vyjměte z trouby a nechte je chvíli vychladnout, než je podáte.
Pecene brambory
Výborně chutnají také americké brambory.

Pečené brambory jsou nejen výtečnou přílohou, ale i skvělým samostatným pokrmem, který si můžete přizpůsobit podle svých chuťových preferencí. Bez ohledu na to, zda upřednostňujete jednoduchou verzi s olivovým olejem a bylinkami, nebo jste ochotni experimentovat s různými kořeněnými směsmi, brambory v troubě vám vždy nabídnou křupavou slupku a lahodný střed.

Věříme, že naše recepty vás inspirují k vytvoření chutných a kulinářsky pestrých jídel. Pečené brambory jsou dokonalou volbou pro každou příležitost, ať už si užíváte rodinný oběd, romantickou večeři nebo neformální setkání s přáteli. Nechte svou kreativitu rozkvést a zkuste vytvořit své vlastní variace, které zaujmou vaše chuťové buňky a zahřejí duši.

Brambory jsou zkrátka kulinářským plátnem, na kterém můžete malovat chuťové palety podle svého vkusu. Takže neváhejte – zapněte troubu, připravte své oblíbené koření a dejte se do práce.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang