Snadný recept na palačinkové těsto s tipy, jak připravit vždy ty nejlepší palačinky se sladkou nebo slanou polevou.
Palačinky si můžete připravit s masem, sýrem, směsí zeleniny, ale samozřejmě také s jogurtem nebo třeba nutellou. Oblíbené jsou také banánové palačinky.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Doba vaření: 25 minut
- Počet porcí: 8
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 300 ml polotučného mléka
- 1 lžíce slunečnicového nebo rostlinného oleje + na smažení
- špetka soli
Postup
- Do velké mísy dáme hladkou mouku a špetku soli. Uprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce.
- Přilijeme asi 50 ml polotučného mléka a slunečnicový olej. Začneme šlehat od středu a postupně vtahujeme mouku do vajec, mléka a oleje. Jakmile je všechna mouka zpracována, šleháme, dokud nevznikne hladká a hustá hmota. Pokud je směs příliš tuhá, přidáme ještě trochu mléka.
- Nyní přidáme celý zbytek mléka a šleháme, aby husté těsto povolilo. Za stálého šlehání přiléváme rovnoměrným proudem zbývající mléko. Pokračujeme v přilévání a šlehání, dokud nezískáme těsto o konzistenci mírně husté smetany.
- Rozehřejeme pánev na mírném ohni a poté ji vytřeme na olejovaným kuchyňským papírem.
- Nabereme do pánve trochu těsta. Nakláníme pánev, aby se směs rozprostřela do tenké a rovnoměrné vrstvy. Přebytečné těsto rychle přelijeme do mísy a pánev vrátíme na oheň.
- Necháme nerušeně vařit asi 30 sekund. Pokud má pánev správnou teplotu, měla by palačinka po 30 sekundách zezlátnou a být připravena k otočení.
- Podržíme rukojeť pánve, pod palačinku vsuneme obracečku, rychle ji zvedneme a otočíme. Ujistíme se, že palačinka leží rovně u dna pánve bez záhybů, a před vyklopením na teplý talíř ji ještě 30 sekund opékáme.
- Pokračujeme se zbytkem těsta. Palačinky podáváme v průběhu pečení nebo je naskládáme na talíř.
Tipy
- Připravte si slanou palačinku s cibulí, sýrem a slaninou. Osmahněte nakrájenou cibuli, pak přidejte nakrájenou proužkovanou slaninu a opečte ji dozlatova. Vyklopte na palačinky a nastrouhejte sýr čedar. Palačinku překlopte a jezte za tepla.
- Na sladkou variantu si připravte tropické ovoce, zázvorový sirup a řecký jogurt.
- Palačinky můžete zabalené v potravinářské fólii zmrazit na 1 měsíc nebo je připravit až den předem.
- Chcete-li palačinky ohřát v troubě, naskládejte je na žáruvzdorný talíř. Přikryjte fólií. Ohřívejte při 160 °C po dobu 10-15 minut ze studeného stavu nebo 5-10 minut z pokojové teploty. V mikrovlnné troubě je naskládejte na sebe, přikryjte potravinářskou fólií a fólii propíchněte. Ohřívejte 1 minutu na nejvyšší stupeň.