Zde se dozvíte, jak si připravit ty nejchutnější ovesné vločky. Tyto ultra krémové, opečené ovesné vločky jsou hotové za méně než 40 minut a krásně se ohřívají po zbytek týdne. Pokud si chcete připravit snídani na celý týden, recept zdvojnásobte.
Ovesné vločky můžete zalít i ovesným mlékem.
Příprava
- Doba vaření: 40 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 3 šálky vody
- 1 šálek mléka dle výběru – mandlové, kravské, kokosové apod.
- 1 lžíce kokosového oleje nebo nesoleného másla
- 1 šálek ovesných vloček
- 1/4 lžičky soli
- mletá skořice, sušené ovoce (brusinky nebo datle), opražené nasekané vlašské ořechy, citrónová nebo pomerančová kůra (volitelné)
Postup
- Ve velkém hrnci smícháme vodu a mléko. Směs přivedeme na mírném ohni k varu. Mezitím na pánvi na středním ohni rozpustíme kokosový olej nebo máslo. Jakmile se začne třpytit, přidáme ovesné vločky a za občasného míchání vaříme asi 2 minuty, dokud vločky nezezlátnou a nezačnou vonět.
- Vmícháme oves do vroucí tekutiny. Snížíme teplotu na středně nízkou a podle potřeby ji upravíme, aby se udržovala na mírném ohni. Za občasného míchání vaříme asi 20 minut, dokud směs nezhoustne.
- Vmícháme sůl. Za občasného míchání pokračujeme ve vaření směsi asi 10 minut a podle potřeby snižujeme teplotu, abychom zabránili připálení na dně, dokud se téměř všechna tekutina nevstřebá. Po dokončení budou ovesné vločky velmi krémové.
- Odstavíme z ohně a vmícháme všechny volitelné ingredience, které chceme. Před podáváním necháme ovesnou kaši 5 minut odpočívat, aby měla více času zhoustnout a vychladnout na vhodnou teplotu.
- Ovesnou kaši rozdělíme do misek a do porcí, které chceme ihned podávat. Přebytečné ovesné vločky necháme zcela vychladnout, než je přikryjeme a uložíme do ledničky pro budoucí snídaně.
Alternativy
- Veganská varianta bez mléka. Místo běžného másla použijte kokosový olej nebo veganské máslo. Místo obyčejného mléka použijte bezlaktózové mléko nebo ho nahraďte vodou.
- Bezlepková varianta. Použijte certifikované bezlepkové ovesné vločky a ujistěte se, že jsou bezlepkové i vaše směsi a přísady.
- Varianta bez ořechů. Jednoduše použijte mléko bez ořechů a nepřidávejte ani žádné další ořechy.