Dokonalý recept na ovesné vločky

Sladká jídlaSladké kašeSnackySnídaně

Zde se dozvíte, jak si připravit ty nejchutnější ovesné vločky. Tyto ultra krémové, opečené ovesné vločky jsou hotové za méně než 40 minut a krásně se ohřívají po zbytek týdne. Pokud si chcete připravit snídani na celý týden, recept zdvojnásobte.

Ovesné vločky můžete zalít i ovesným mlékem.

Příprava

  • Doba vaření: 40 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 3 šálky vody
  • 1 šálek mléka dle výběru – mandlové, kravské, kokosové apod.
  • 1 lžíce kokosového oleje nebo nesoleného másla
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1/4 lžičky soli
  • mletá skořice, sušené ovoce (brusinky nebo datle), opražené nasekané vlašské ořechy, citrónová nebo pomerančová kůra (volitelné)

Postup

  1. Ve velkém hrnci smícháme vodu a mléko. Směs přivedeme na mírném ohni k varu. Mezitím na pánvi na středním ohni rozpustíme kokosový olej nebo máslo. Jakmile se začne třpytit, přidáme ovesné vločky a za občasného míchání vaříme asi 2 minuty, dokud vločky nezezlátnou a nezačnou vonět.
  2. Vmícháme oves do vroucí tekutiny. Snížíme teplotu na středně nízkou a podle potřeby ji upravíme, aby se udržovala na mírném ohni. Za občasného míchání vaříme asi 20 minut, dokud směs nezhoustne.
  3. Vmícháme sůl. Za občasného míchání pokračujeme ve vaření směsi asi 10 minut a podle potřeby snižujeme teplotu, abychom zabránili připálení na dně, dokud se téměř všechna tekutina nevstřebá. Po dokončení budou ovesné vločky velmi krémové.
  4. Odstavíme z ohně a vmícháme všechny volitelné ingredience, které chceme. Před podáváním necháme ovesnou kaši 5 minut odpočívat, aby měla více času zhoustnout a vychladnout na vhodnou teplotu.
  5. Ovesnou kaši rozdělíme do misek a do porcí, které chceme ihned podávat. Přebytečné ovesné vločky necháme zcela vychladnout, než je přikryjeme a uložíme do ledničky pro budoucí snídaně.

Alternativy

  1. Veganská varianta bez mléka. Místo běžného másla použijte kokosový olej nebo veganské máslo. Místo obyčejného mléka použijte bezlaktózové mléko nebo ho nahraďte vodou.
  2. Bezlepková varianta. Použijte certifikované bezlepkové ovesné vločky a ujistěte se, že jsou bezlepkové i vaše směsi a přísady.
  3. Varianta bez ořechů. Jednoduše použijte mléko bez ořechů a nepřidávejte ani žádné další ořechy.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang