Určitě přemýšlíte nad tím, co dobrého na „zobání“ připravíte. Já osobně miluju různé slané pochutiny, ať už jsou to jednohubky, taštičky z listového těsta nebo třeba slané sušenky/keksy. Toto vše je nicméně celkem tučné a slané. Ale jen v případě, že si je nepřipravíte sami. A věřte, že upéct slané sušenky není nic těžkého.
Bezlepkové pohankovo-sýrové keksy jsou prostě dokonalé. Jsou chutné, s malým obsahem soli, s velkým množstvím sýru a másla. To však můžete vyměnit třeba za olivový olej.
Na 1 dávku budete potřebovat:
Těsto:
- 500 g pohankové mouky
- 200 g rozpuštěného másla
- 200 g sýru Grana Padano najemno nastrouhaného
- 1 vejce (podle potřeby a celistvosti těsta použijte klidně 2)
- olivový a makový olej dle chuti
Postup:
- Všechny ingredience dejte do mísy od robotu.
- Použijte nástavec typu hák a nechte robota vymíchat celistvé těsto.
Dochucení:
- mletá paprika dle chuti
- mletý mák dle chuti
- směs oblíbeného bylinkového koření dle chuti – já zvolila směs mleté papriky, oregana, tymiánu a česneku
Postup:
- Do těsta nyní přidejte koření na dochucení dle Vašich preferencí. Já těsto rozdělila na 2 půlky, do jedné jsem přimíchala mák i koření a do druhé půlky pouze koření.
- Ochucené těsto nechte opět robotem důkladně promíchat.
- Hotové těsto rozdělte na několik menších kousků, aby se Vám lépe vyvalovalo a dejte jej na 30 minut odpočinout do lednice.
- Mezitím začněte předehřívat troubu na spodní i horní ohřev na 180 stupňů.
- Po půl hodině těsto vytáhněte na pohankovou moukou pomoučený vál a rozválejte ho.
- Nyní vykrajujte z těsta jednotlivé keksy, které přendejte na pečícím papírem vystlaný plech.
- Keksy dejte péct do předehřáté trouby na 15 – 18 minut.
- Po upečení nechte keksy vychladnout a poté je opatrně přendejte na tác či talíř.