Polenta není nic jiného než nahrubo namletá kukuřičná mouka. Klasický poměr je 1 díl polenty na 4 díly vody. Místo vody můžete použít i kuřecí vývar. Je to ideální základ pro jakýkoliv druh omáčky z masa nebo houbového ragú.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 35 minut
- Dodatečný čas: 5 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 4 šálky vody
- 1 lžička jemné soli
- 1 šálek polenty
- 3 lžíce másla
- 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu + na ozdobu
Postup
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a sůl. Do vroucí vody pomalu přiléváme polentu a neustále šleháme, dokud není všechna polenta rozmíchaná a nejsou v ní hrudky.
- Snížíme teplotu na minimum a za častého šlehání vaříme asi 5 minut, dokud polenta nezačne houstnout. Polentová směs by měla být stále mírně řídká. Přikryjeme a vaříme 30 minut za stálého šlehání každých 5 až 6 minut.
- Když je polenta příliš hustá na šlehání, mícháme vařečkou. Polenta je hotová, když má krémovou strukturu a jednotlivá zrnka jsou měkká.
- Vypneme oheň a jemně vmícháme 2 lžíce másla do polenty, dokud se máslo částečně nerozpustí. Vmícháme parmezán do polenty, dokud se sýr nerozpustí. Přikryjeme a necháme 5 minut stát, aby zhoustla.
- Před přendáním do servírovací mísy promícháme a dochutíme solí. Polentu dozdobíme zbývající lžící másla a asi 1 lžící nastrouhaného parmezánu.