Kdo by nemiloval křehké, rozpadající se maso, které doslova volá po tom, abychom ho snědli? V kombinaci s čerstvými bylinkami a kořenovou zeleninou vznikne lahodný pokrm, kterému neodolá ani ten, co moc maso nemusí.
Ingredience
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2,5 až 3 kg hovězí roštěné v celku
- 2 až 3 lžíce olivového oleje
- 2 celé cibule, oloupané a rozpůlené
- 6 až 8 celých neoloupaných mrkví nakrájených na 5cm kousky
- 1 šálek červeného vína, volitelně
- 3 šálky hovězího vývaru
- 2 až 3 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 2 až 3 větvičky čerstvého tymiánu
Postup
- Předehřejte troubu na 275 °C. Hovězí roštěnku vydatně osolte a opepřete.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte rozpůlenou cibuli a opečte ji z obou stran. Cibuli vyjměte na talíř.
- Do stejného rozpáleného hrnce vhoďte mrkev a opečte ji, dokud mírně nezhnědne. Mrkev s cibulí si nechte stranou na později.
- V případě potřeby přidejte do rozpáleného hrnce ještě trochu olivového oleje. Vložte do hrnce maso a asi minutu ho opékejte ze všech stran, dokud nebude po celém povrchu pěkně zatažené a hnědé. Poté ho vyjměte a odložte na talíř.
- Do hrnce nalijte červené víno nebo vývar (asi 1 šálek) a metličkou seškrábejte ze dna připečené zbytky. Vložte maso zpět do hrnce a přidejte tolik hovězího vývaru, aby bylo maso z poloviny ponořené.
- Přidejte cibuli a mrkev a čerstvé bylinky.
- Přiklopte pokličkou a pečte v rozehřáté troubě 3 hodiny. Po upečení by se mělo maso úplně rozpadat.