Candát je jednou z nejchutnějších sladkovodních ryb. Dravá ryba z čeledi okounovitých se vyskytuje v řadě evropských zemí. Preferuje chladná jezera a pomalu tekoucí řeky.
Candáti jsou vzhledem a chutí masa podobní štikám, dokážou se však rozmnožovat i v řekách, jejichž tok byl upraven a v nichž štiky obtížně hledají místa vhodná ke tření.
Ingredience:
- šalotka
- česnek
- kořenová zelenina
- krupky
- sušené houby
- zeleninový vývar
- filátko candáta
- olej
Postup:
V přiměřeně velkém hrnci osmahnout šalotku a česnek, přidat kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a krátkce podusit. Podlít vývarem, přidat krupky, sušené houby a vařit na mírném plameni 15-20 minut.
Poté dochutit a zjemnit máslem. Před podáváním přidat jemně nasekanou petrželku.
Filátko candáta okořenit, kůži lehce pomoučnit a péct na pánvi do křupava. Podávat s kroupetem.