Na přípravu tohoto krémového dipu z bílých fazolí potřebujete pouze 4 ingredience a 5 minut. Podávejte ho s pita chipsy a zeleninou.
Variace na dip z bílé fazole
- Vypěstujte si bylinky. Přidejte bazalku a rozmarýn, ale skvělé by byly i další čerstvé bylinky, jako je estragon, petržel, tymián, máta, kopr nebo pažitka. Sušené provensálské bylinky se hodí taky.
- Vydejte se cestou česneku. Přidejte do kuchyňského robotu 1 stroužek česneku spolu s ostatními ingrediencemi nebo použijte česnek pečený! Nakrájejte česnek na čtvrt centimetru z vrcholu hlavičky. Položte ho řeznou stranou nahoru na kus fólie, pokapejte olivovým olejem a posypte solí. Česnek zabalte do fólie a pečte 40 až 60 minut při teplotě 180 °C, nebo dokud nejsou stroužky česneku zlatavě hnědé a měkké. Nechte ho mírně vychladnout a poté přidávejte do dipu po 1 stroužku a podle chuti přimíchávejte další.
- Fazole si uvařte sami. Pokud máte čas, vaření vlastních fazolí se rozhodně vyplatí. Můžete zesílit jejich chuť tím, že je povaříte s cibulí, česnekem, bylinkami nebo sušenými chilli papričkami. Než dip rozmixujete, slijte je a nechte mírně vychladnout, ale tekutinu z fazolí nevylévejte! Použijte ji místo vody v tomto receptu, abyste dodali lahodnou chuť.
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku vařených fazolí, scezených a propláchnutých
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 1 malý stroužek česneku
- 1/2 lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 až 4 lžíce vody, je-li třeba
- 2 lžíce natrhaných čerstvých lístků bazalky
- 2 lžičky čerstvých listů rozmarýnu
Postup
- V kuchyňském robotu rozmixujte fazole, olivový olej, citronovou šťávu a kůru, česnek, sůl a pepř.
- Za chodu kuchyňského robotu pomalu přidávejte vodu a zpracovávejte do hladka.
- Vmíchejte čerstvé bylinky.
- Podávejte se zeleninou nebo pitou.