Tento snadný indický dal je hotový za méně než hodinu a je z něj sytý vegetariánský oběd nebo večeře. Podávejte s rýží nebo chlebem naan. Tato polévka se také dobře uchovává a lze ji zmrazit až na tři měsíce.
Příprava
Příprava 10 minut
Vaření 30 minut
Celkem 40 minut
Porce: 4
Chcete-li vytvořit česnekovou pastu, nasekejte česnek nadrobno, pak ho posypte trochou košer soli (aby působil jako brusivo) a rozdrťte ho stranou velkého sekacího nože nad směsí, dokud se česnek nerozpadne a nezíská podobu pasty.
Složení
- 1 šálek červené čočky
- 3 šálky vody
- 3 rajčata
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 1/2 šálku nadrobno nakrájené bílé nebo žluté cibule
- 2 středně velké stroužky česneku, jemně nasekané a připravené na pastu
- 2 čajové lžičky bengálské směsi pěti koření (panch phoron) NEBO 1/2 čajové lžičky semínek černuchy nebo černého (nebo bílého) sezamu, 1/2 čajové lžičky kmínu, 1/2 čajové lžičky fenyklu, 1/2 čajové lžičky hořčice
- 1 bobkový list
- 1 lžička kurkumy
- 1 čajová lžička košer soli a další podle chuti
- 1 limetka, odšťavněná (asi 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy)
- 8 snítek koriandru, zbavených stonků a nasekaných
- vařená rýže basmati, volitelně
Postup
Uvařte čočku: Vložte šálek červené čočky do kovového síta. Dobře ji propláchněte studenou vodou. Očištěnou čočku nasypte do středně velké pánve. Přidejte 3 šálky vody. Čočku a vodu přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 10 minut nebo dokud čočka nezměkne.
Rajčata blanšírujte a nakrájejte:
Zatímco se čočka vaří, přiveďte k varu samostatný malý hrnec s vodou. Ostrým nožem nařízněte slupku rajčat do tvaru písmene „X“. Vložte rajčata do vroucí vody a blanšírujte je jednu minutu.
Rajčata vyjměte do mísy, aby vychladla. Po vychladnutí rajčata oloupejte, vyřízněte a vyhoďte tvrdý konec stopky. Rajčata nakrájejte nebo rozmačkejte a dejte stranou.
Osmahněte cibuli s kořením: Poté, co se čočka vařila alespoň 5 minut, začněte připravovat cibuli a koření. Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli. Vařte, dokud nezprůsvitní, asi 3 minuty.
Přidejte česnekovou pastu a za stálého míchání vařte ještě 1 minutu, přičemž dbejte na to, aby se česnek nepřipálil. Přidejte bengálské koření. Vařte a míchejte další 2-3 minuty. Přidejte bobkový list a kurkumu. Promíchejte.
Přidejte uvařenou čočku: K cibuli a koření přidejte uvařenou čočku spolu s vodou z vaření čočky. Přidejte sůl. Vařte 10 minut. Přidejte limetkovou šťávu a rajčata. Vařte dalších 3-5 minut. V případě potřeby upravte sůl.
Vmíchejte nasekaný koriandr a stáhněte z ohně. Ozdobte dalším nasekaným koriandrem. Podávejte s rýží basmati nebo chlebem naan.
NUTRIČNÍ ÚDAJE NA PORCI
- 230 KALORIÍ
- 4 g TUK
- 39 g SACHARIDY
- 13 g BÍLKOVINY