Připadá vám představa jahodového dezertu s preclíky přinejmenším zvláštní? Nemusíte se lekat – ve skutečnosti se jedná o skutečnou lahůdku, se kterou rozhodně zabodujete.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 30 minut
Ingredience
- 170 g jahodového želé
- 500 g vroucí vody
- 200 g slaných preclíků (odměřených před rozdrcením)
- 50 g krystalového cukru
- 8 lžic nesoleného másla
- 230 g balení smetanového sýru, změklého
- 100 g krystalového cukru
- 230 g šlehačky
- 450 g čerstvých jahod, oloupaných a nakrájených na plátky
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Smíchejte jahodové želé se 2 šálky vroucí vody a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Pomocí válečku rozdrťte 2 a 1/2 hrnku preclíků v pevném sáčku na zip.
- Ve středně velké pánvi rozpusťte 8 lžic másla, přidejte 1/4 šálku cukru a promíchejte. Vmíchejte rozdrcené preclíky.
- Přeneste do skleněné zapékací misky, směs preclíků rovnoměrně přitlačte na dno misky a pečte 10 minut, poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Když preclíky vychladnou, vyšlehejte elektrickým ručním mixérem smetanový sýr a 1/2 šálku cukru do nadýchané a bílé hmoty. Přimíchejte smetanu. Směs rozetřete na vychladlé preclíky a rozetřete ji až k okrajům misky, aby se těsně uzavřela. Dejte do chladničky na 30 minut.
- Oloupejte a nakrájejte jahody a poté je vmíchejte do želé pokojové teploty. Na vychladlou vrstvu smetanového sýra nalijte a rovnoměrně rozetřete jahodovou želé směs a dejte do chladničky, dokud želé neztuhne (2-4 hodiny).