dezert-chocoflan

Připravte si jemný dezert Chocoflan s karamelizovaným cukrem a kakaovým piškotem.

Ingredience

  • 60 g karamelové omáčky
  • 140 g másla, pokojová teplota
  • 225 g cukru
  • 1 vejce, pokojová teplota
  • 400 g hladké mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky sody bikarbony
  • 70 g kakaového prášku
  • 290 ml podmáslí
  • 1 plechovka (340 g) odpařeného mléka
  • 1 plechovka (400 g) slazeného kondenzovaného mléka
  • 115 g smetanového sýra, pokojová teplota
  • 3 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 60 g karamelové omáčky
  • 60 g nasekaných pekanových ořechů

Postup

  1. Postavte rošt doprostřed trouby a předehřejte ji na 180 °C.
  2. Vymažte dortovou/bábovkovou formu trochou másla, poté dno potřete 60 g karamelové omáčky a vložte ji do velkého pekáče (pekáč bude během pečení sloužit jako vodní lázeň).
  3. Do mísy dejte máslo a cukr a pomocí elektrického ručního nebo stojanového mixéru šlehejte, dokud nebude světlý a nadýchaný, poté vmíchejte vejce. Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao.
  4. Do vaječné směsi zašlehejte třetinu moučné směsi a polovinu podmáslí. Postup opakujte a nakonec přidejte moučnou směs. Smíchejte, dokud se směs dobře nezapojí.
  5. V mixéru smíchejte odpařené mléko, kondenzované mléko, smetanový sýr, vejce a vanilku. Mixujte na nejvyšší výkon po dobu 30 sekund.
  6. Těsto naberte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete. Na dortové těsto pomalu nalijte flanelovou směs. Přikryjte alobalem a do pekáče přidejte asi 2 cm horké vody.
  7. Opatrně vsuňte pekáč do trouby a pečte jednu hodinu, dokud není povrch koláče na dotek pevný nebo dokud zapíchnuté párátko nevyjde čisté.
  8. Když je koláč hotový, vyjměte jej z vodní lázně a nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu, přibližně jednu hodinu.
  9. Přes formu položte velký servírovací talíř s okrajem, pevně jej uchopte, trochu jím zatřeste a obraťte.
  10. Ozdobte nasekanými pekanovými ořechy a podávejte!
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang