Připravte si jemný dezert Chocoflan s karamelizovaným cukrem a kakaovým piškotem.
Ingredience
- 60 g karamelové omáčky
- 140 g másla, pokojová teplota
- 225 g cukru
- 1 vejce, pokojová teplota
- 400 g hladké mouky
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky sody bikarbony
- 70 g kakaového prášku
- 290 ml podmáslí
- 1 plechovka (340 g) odpařeného mléka
- 1 plechovka (400 g) slazeného kondenzovaného mléka
- 115 g smetanového sýra, pokojová teplota
- 3 vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 60 g karamelové omáčky
- 60 g nasekaných pekanových ořechů
Postup
- Postavte rošt doprostřed trouby a předehřejte ji na 180 °C.
- Vymažte dortovou/bábovkovou formu trochou másla, poté dno potřete 60 g karamelové omáčky a vložte ji do velkého pekáče (pekáč bude během pečení sloužit jako vodní lázeň).
- Do mísy dejte máslo a cukr a pomocí elektrického ručního nebo stojanového mixéru šlehejte, dokud nebude světlý a nadýchaný, poté vmíchejte vejce. Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao.
- Do vaječné směsi zašlehejte třetinu moučné směsi a polovinu podmáslí. Postup opakujte a nakonec přidejte moučnou směs. Smíchejte, dokud se směs dobře nezapojí.
- V mixéru smíchejte odpařené mléko, kondenzované mléko, smetanový sýr, vejce a vanilku. Mixujte na nejvyšší výkon po dobu 30 sekund.
- Těsto naberte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete. Na dortové těsto pomalu nalijte flanelovou směs. Přikryjte alobalem a do pekáče přidejte asi 2 cm horké vody.
- Opatrně vsuňte pekáč do trouby a pečte jednu hodinu, dokud není povrch koláče na dotek pevný nebo dokud zapíchnuté párátko nevyjde čisté.
- Když je koláč hotový, vyjměte jej z vodní lázně a nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu, přibližně jednu hodinu.
- Přes formu položte velký servírovací talíř s okrajem, pevně jej uchopte, trochu jím zatřeste a obraťte.
- Ozdobte nasekanými pekanovými ořechy a podávejte!