Tento recept přináší rychlý tip na to, co si připravit na Silvestra na uzobávání. Známá je kombinace mozzarelly obalené a zapečené ve slanině, tento recept je doplněn o sušené ovoce. Místo klasického sýru vypíchne v závěru sousta svou skvělou chuť ořechová náplň.
Pokud zatoužíte spíše po low-carb verzi jídelníčku, vynechte sušené ovoce a naplňte jen slaninu ořechovou „ricottou“ a zapečte.
Počet porcí: 10 kusů
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 10 minut
Ingredience:
- 10 vypeckovaných datlí nebo sušených nesířených švestek – a nebo obojí
- 5-10 plátků slaniny bez cukru / prosciutta
- balzamiková redukce – volitelně
- pepř
„Ricotta“ z makadamových ořechů:
- 1/2 hrnku makadamových ořechů
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička šťávy z citrónu
- cca 60 ml vody
Postup:
Nejdříve si připravte „ricottu“. Ve vysokorychlostním mixéru umixujte všechny ingredience do hladka. Podle potřeby přidejte více vody, ale výsledná konzistence ořechové směsi by měla připomínat právě ricottu.
Předehřejte si troubu na 160°C. Naplňte datle a švestky připravenou ricottou a obalte do plátku (popřípadě půl plátku) slaniny. Dejte zapéct na pečícím papíru zhruba na 10 minutek. Servírujte pokapané balzamikovou redukcí a lehce opepřené čerstvě namletým pepřem. Chutnají nejlépe ještě teplé.
TIP: Ricotta je skvělým sýrem pro ty, kteří si hlídají jejich osobní váhu.