Přátelé, pokud jste stejnými milovníky flapjacků jako já, mám pro vás skvělou zprávu. Už je nemusíte kupovat, protože tyto domácí jsou ještě mnohem lepší a troufám si říct, že zdravější. Jak na to?
Báječně se hodí jako vánoční cukroví, ale také jako vydatná svačinka.
Ingredience
Budeme potřebovat:
- 1,5 šálku jemně pomletých ovesných vloček
- 1 šálek sušených datlí
- 1 a 1/2 šálku vlašských ořechů
- 1 lžíce chia semínek
- 3 lžíce slunečnicových semínek
Čokoládová poleva
- 4 kostičky 90 % čokolády
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce kakaa
- kustovnice na ozdobení
A jak dál?
Postup přípravy
Základ tvoří stejné těsto jako na Božské raw kuličky, přesto postup uvádím znovu. Ořechy opět necháme několik hodin máčet, poté scedíme a necháme na ubrousku proschnout. Ze 2/3 umixujeme v mixéru ořechové máslo. Občas budeme muset ořechy stěrkou setřít ze stěn a mixovat znovu, ale díky máčení jde mixování snadno. Máslo přendáme do misky a do mixéru přesypeme zbytek ořechů a slunečnicová semínka.
Ty pomixujeme pouze velmi krátce, aby jsme zachovali jejich strukturu. Směs přesypeme k ořechovému máslu a použije naposledy mixér. Nyní přišla ta správná chvíle na umixování datlové pasty. Pokud používáte sušené datle, a já předpokládám, že ano, je vhodné je před samotným mixování na cca půl hodiny namočit do horké vody.
Takto změklé ovoce slijeme a rozmixujeme. Pak už jen všechny ingredience smícháme a upěchujeme do potravinovou fólií vyložené misky. Vrstva by měla mít cca 0,5 – 1 cm. Takto připravený korpus dáme chladit do lednice a mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Příprava je velice jednoduchá, všechny ingredience vložíme do misky ponořené do vodní lázně a necháme společně rozpustit a spojit v hladkou polevu.
Takto vzniklou polevou přelijeme náš základní korpus, posypeme kustovnicí a necháme alespoň půl hodiny ztuhnout v lednici. V momentě, kdy je čokoláda ztuhlá, vyjmeme celý plát z misky a ostrým nožem ho rozkrájíme na kostičky.