Myslím, že už jsem někdy zmiňovala, že máme hrozně hodné sousedy. Přebírají za nás balíčky, abychom nemuseli na poštu (což se občas rovná téměř záchraně života nebo minimálně zachování příčetnosti a psychické vyrovnanosti), a v létě nám vozí zeleninu a ovoce ze zahrádky. Momentálně tak máme v lednici obří dýni, pytel zelených fazolek, žluté i zelené cukety a misku letních jablíček.
Jen je hrozně těžké se jim za jejich štědrost odvděčit, protože nikdy nic nechtějí, a když jsem jim zkusila upéct věnečky, dostali jsme za ně med. Jako dík za dík, to je jasné. Zkusím to vymyslet jinak.
Když jsme dostali cukety, moje srdce doslova zaplesalo. Už několik dní se mi hlavou honily myšlenky na cuketový perník. A taky na makovec s letními jablíčky nebo švestkami a drobenkou. Vlastně jsem nemyslela téměř na nic jiného (jak se jedná o koláč, vše jde stranou). A pak mě to trklo.
Nemusím se složitě rozhodovat, do kterého se pustit dřív, můžu je přece upéct zároveň! Takový koláč 2 v 1. Perník je skvělý, makovec je skvělý a jablíčka i drobenka se hodí k oběma – výsledek tedy nutně musí být dobrý. Mimochodem drobenka se podle mě hodí téměř ke všemu.
A tahle úvaha se ukázala býti zcela správná. Tenhle koláč budu péct zas a znova! Je totiž naprosto báječný. Vláčný (vydrží i několik dní – otestovali jsem čtyři), voňavý a zkrátka naprosto přesně takový, jaký jsem si představovala, že bude. Zkuste ho, věřím, že si ho taky zamilujete!
Jediný problém jsem měla s názvem. Cuketový perník s mákem? Cuketový makovec s perníkovým kořením? Makový perník s cuketou? Perníkový makovec s cuketou? No zkrátka pro nerozhodného člověka jako jsem já to bylo několikahodinové dilema a čiré utrpení. Jak sami vidíte, nakonec zvítězila varianta číslo 1…
Cuketový perník s mákem, letními jablky a drobenkou
Ingredience:
- 3 letní jablka
- 2 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 50 g másla, rozpuštěného a zchladlého
- 175 g hladké mouky
- 50 g mletého máku
- 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
- 1 lžička perníkového koření
- špetka soli
- 225 g cukety, nastrouhané najemno (váha po nastrouhání)
- 50-100 ml mléka
Drobenka:
- 100 g polohrubé mouky
- 75 g krupicového cukru
- 60 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
Postup
Troubu vyhřejte na 160°C. Dno i boky kulaté formy (já použila klasickou dortovou) o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Pokud nemáte po ruce papír, můžete formu vymazat máslem a vysypat polohrubou moukou. Jablka rozčtvrťte, vykrojte jádřinec a poté je nakrájejte na tenké plátky.
Z polohrubé mouky, krupicového cukru a vychlazeného másla vypracujte prsty drobenku a uložte ji do lednice.
Připravte těsto. Vejce a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny a poté do ní zašlehejte máslo. Mouku, mák, kypřicí prášek, perníkové koření a sůl prosejte přes jemné síto. Stěrkou do těsta zapracujte moučnou směs, cuketu a 50 ml mléka. Kdyby vám těsto přišlo příliš husté, přidejte i zbytek mléka (záleží na šťavnatosti cukety). Hotové těsto vlijte do formy, povrch urovnejte stěrkou, poklaďte plátky jablek (já vždy z 5-6 plátků udělala „vějířek“ a těmi povrch pokladla) a posypte drobenkou.
Pečte asi 45 minut dozlatova nebo dokud nebude špejle zapíchnutá do středu koláče po vytažení beze stop syrového těsta. Nechte vychladnout ve formě.
Poznámka:
Recept je univerzální a variabilní – koláč můžete upéct bez drobenky (to tedy nedoporučuju, ale je to na vás), bez máku (stačí nahradit moukou), bez perníkového koření, bez jablíček nebo je třeba nahradit zmíněnými švestkami… Zkrátka se můžete vrátit k makovci či perníku.
Redakce Receptik.cz