Budete překvapeni, kolik cuket se v tomto receptu uvaří – což je velmi dobrá věc, když máte před sebou hromadu této plodné letní hvězdy. Připravte si skvělý a rychlý bezmasý oběd.
Ingredience
- 1 kg cukety nebo letní dýně (4-6)
- 1 velká šalotka nebo ½ malé cibule
- 4 velké stroužky česneku
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- ¼ lžičky drcených červených pepřových vloček
- 1 a ¼ až 2 lžičky soli
- čmletý černý pepř
- 340 g špaget, linguine, bucatini nebo jiných dlouhých těstovin
- 1 citron
- ½ šálku parmezánu a dalšího na podávání
- ½ šálek (lehce zabalených) lístků bazalky nebo máty
- ½ šálek husté smetany
Recept je na 4 porce.
Postup
- Přiveďte velký hrnec vody k varu a silně osolte.
- Mezitím položte čistou kuchyňskou utěrku do velké mísy (nebo na velké prkénko). Ořízněte 1 kg cuket nebo letních dýní (4-6) a poté je nastrouhejte na velkých otvorech krabicového struhadla přímo do utěrky.
- Oloupejte 1 velkou šalotku a nastrouhejte ji na velkých otvorech struhadla přímo do utěrky. Oloupejte 4 velké stroužky česneku a nastrouhejte je na malých otvorech struhadla přímo do utěrky.
- Konce utěrky shrňte k sobě a vší silou ji vymačkejte nad mísou (nebo nad dřezem), abyste z cukety dostali vodu.
- Mačkejte, dokud nebude těžké dostat ven další tekutinu. Měli byste získat asi ⅔ šálku cuketové tekutiny, jen pro vaši informaci. Tu vyhoďte.
- Ve středně velké troubě nebo na velmi velké pánvi rozehřejte na středně vysoké teplotě 3 PL extra panenského olivového oleje. Přidejte ¼ lžičky drcených červených pepřových vloček a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
- Přidejte cuketovou směs (pro snadnější přenesení rozbalte přes hrnec sbalenou utěrku) a sůl a promíchejte. Hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.
- Za občasného míchání vařte, dokud cuketová směs nezhoustne a nezačne se lepit na dno hrnce, 15-20 minut.
- Když se cuketa vaří 5-10 minut, přidejte do hrnce s vroucí vodou 340 g špaget, linguine, bucatini nebo jiných dlouhých těstovin a uvařte je al dente. Vylijte 2 šálky tekutiny z vaření těstovin a dejte ji stranou.
- Mezitím vymačkejte šťávu z 1 citronu do malé misky. Na malých otvorech struhadla nastrouhejte ½ oz. parmazánu (měli byste mít asi ¼ šálku – můžete také použít ¼ šálku předem nastrouhaného parmezánu).
- Velmi nahrubo natrhejte nebo nasekejte ½ šálku (lehce zabalených) lístků bazalky nebo máty.
- Pomocí kleští přeneste těstoviny do hrnce s cuketou – nevadí, když se na nich drží trochu vody. Snižte teplotu na středně nízkou, přidejte ½ šálku tekutiny na vaření těstovin a ½ šálku husté smetany a promíchejte.
- Přidejte sýr, přilijte další ½ šálku tekutiny na vaření těstovin a vařte za intenzivního míchání kleštěmi nebo dřevěnou lžící a v případě potřeby přidejte další tekutinu na vaření těstovin, dokud se nevytvoří krémová omáčka, která obalí těstoviny, 2-3 minuty.
- Odstavte těstoviny z ohně a vmíchejte 2 lžíce citronové šťávy. Ochutnejte, dochuťte solí a černým pepřem a přidejte další citronovou šťávu (možná budete chtít přidat další 1 lžíci). Vmíchejte většinu bylinek.
- Těstoviny podávejte posypané dalším strouhaným parmazánem a zbylými bylinkami.