Cuketové muffiny s čokoládou

Muffiny

Tyto cuketové muffiny polité kvalitní čokoládou jsou tak dobré a jednoduché a díky celoroční dostupnosti cukety se dají připravit kdykoliv.

Nikdy bychom nevěřili, že z cukety bude možné vykouzlit dezert, který bude tak dobrý, že ho upřednostníme před jinými, klasickými. Pokud nemáte cuketu, nevadí, je možné ji nahradit i jiným druhem dýně.

Nebudete potřebovat ani mixér. Postačí vám větší mísa, vařečka a forma na muffiny. Stačí smíchat, upéct a hlavně, polít dobrou kvalitní čokoládou.

Upečte si je už dnes a zítra ráno máte skvělou zdravou snídani. Chutnaly i dětem, zkuste je zapojit do přípravy a místo muffinů použijte jiné formičky, například medvídky. Další možností, jak upéct skvělý moučník za použití cukety, je recept na bábovku z cukety.

TIP: Pokud máte radši slané muffiny, můžete vyzkoušet vajíčkové muffiny.

Ingredience

  • 260 g mouky (polovina hladká, polovina polohrubá)
  • 1 ČL kypřícího prášku
  • 35 g hořkého kakaového prášku
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL skořice
  • 120 ml olivového oleje
  • 200 g hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 350 g nastrouhané cukety (přebytečnou šťávu vylejeme)
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 50 ml smetany na šlehání

Postup

  • Muffiny se budou péct na 180 stupních C, rozehřejte si proto předem troubu.
  • V jedné míse si najdříve smícháme suché přísady (mouku, kypřící prášek, sůl, skořici a kakao).
  • V druhé míse metličkou vyšleháme cukr a vejce, přidáme olej, vanilkový extrakt a nastrouhanou cuketu.
  • Suchou směs nasypeme do vajíčkové a vařečkou je zlehka smícháme. Nepromícháme úplně, klidně necháme hrudkové, muffinům to neuškodí, právě naopak, budou vláčnější.
  • Do formy na muffiny vložíme papírové košíčky (nebo formu vymažeme a vysypeme trochou polohrubé mouky) a do každého lžící nalejeme směs.
  • Pečeme asi 30 minut, pmocí špejle vyzkoušíme, jestli jsou propečené před tím, než je vyndáme z trouby.
  • Na polevu si zahřejeme šlehačku, nalámeme do ní čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Necháme vychladnout. Během chladnutí čokoláda mírně zhoustne.
  • Hotové muffinky ozdobíme polevou.

Z této dávky jsme připravili 12 ks dobrých, velmi čokoládových a díky cuketě super šťavnatých muffinů. Pokud je neplánujete všechny najednou sníst, muffiny bez čokolády můžete nechat zamrazit. Po rozmrazení je před podáváním polejete čokoládou a můžete pokračovat v mlsání.

Kategorie:

Muffiny

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang