Tento recept vychází z původního receptu, který byl uveřejněný v časopisu Apetit. Tato verze je upravena do podoby bezlepkového a veganského muffinu.
Suroviny:
- 100 g pohankové mouky (nebo napůl s kukuřičnou moukou hladkou)
- 100 g kukuřičné polenty instantní
- 20 g (vrchovatá lžíce) mletého lněného semínka
- 80 g mletých neloupaných mandlí (nebo jiných ořechů)
- 1 lžíce nemletého máku
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1/2 lžičky pravé vanilky nebo 1 vanilkový cukr
- 1 lžička bio sušené citronové kůry (nebo čerstvé z 1/2 bio citrónu)
- špetka soli
- 150 ml oleje
- čerstvá šťáva z jednoho citronu
- 120 ml obilného sladu (pro sladší chuť je možná kombinace sladu a např. datlového nebo javorového sirupu, popř. přidání 1 lžíce třtinového cukru)
- 200 g cukety nastrouhané na hrubo nebo na jemno (v tomto případě z cukety před přidáním do těsta lehce vymačkáme přebytečnou vodu)
- hrst posekaných vlašských nebo jiných ořechů
- kousek kvalitní hořké čokolády (nemusí být)
Příprava:
- Smícháme všechny suché ingredience.
- Sirup vyšleháme metlou s olejem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou.
- Smícháme suché a tekuté přísady a vmícháme cuketu a posekané ořechy (a případně čokoládu).
- Plníme formu na muffiny jen k okraji košíčků, těsto vystačí na 12 muffinů.
- Pečeme v horkovzdušné troubě při 160°, cca 20 min.