Tento klasický dezert Vás potěší nejen v zimě – vyzkoušejte letní ovocnou náplň z malin, ostružin, borůvek, červeného a černého rybízu.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 55 minut
Ingredience
- 100 g hladké mouky
- 50 g ovesných vloček
- 100 g másla nakrájeného na kostičky
- 50 g zlatého krupicového cukru
Na ovocnou náplň
- 400 g jahod, pokud jsou velké, rozpulte je
- 100 g zlatavého moučkového cukru
- 1 a ½ lžíce kukuřičné mouky
- 500 g směsi bobulového ovoce a rybízu, například malin, ostružin, borůvek, červeného nebo černého rybízu
- Zmrzlina nebo pudink k podávání
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Do mísy dejte mouku, ovesné vločky, máslo a cukr, prsty je rozmačkejte na drobenku, nasypte na plech a pečte 10 minut, v polovině pečení promíchejte a nahrubo rozdělte. Lze připravit až 2 dny předem a uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.
- Mezitím dejte jahody, cukr a kukuřičnou mouku do velké pánve. Promíchejte a postavte na střední teplotu. Vařte, dokud jahody nezačnou pouštět šťávu a nezměknou, pak vmíchejte zbývající bobule. Přendejte je do zapékací misky odolné vůči troubě.
- Když je crumble hotový, posypeme ovoce a vložíme zpět do trouby na dalších 15 minut, až začne bublat a zezlátne. Před podáváním se zmrzlinou nebo pudinkem nechte 5 minut odležet.