Croissanty zapečené s hroznovým vínem

MoučníkySladká jídlaSladké pečivoSnídaně
4206113_maslovy_croissant_2734_200_mm-300x204-9612907

I těm nejlepším plánovačům se občas stane, že zbydou croissanty od snídaně – a upřímně, druhý den to už není ono. Rozhodně je ale nevyhazujte. Poměrně jednoduše se dají přeměnit na chutný teplý dezert třeba k víkendové odpolední svačině.

Když se vrátíte z procházky, do půl hodinky je dobrota na stole. Hroznové víno dodává téhle luxusní žemlovce šťavnatost, tak jím nešetřete. A ze smetany, kterou nepoužijete do receptu, si můžete ušlehat kopeček šlehačky na ozdobu.

Na croissanty zapečené s hroznovým vínem budete potřebovat:

Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

  • 4 máslové croissanty
  • máslo na vymazání zapékací misky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 3 žloutky
  • 1,5 dcl smetany ke šlehání
  • 1–2 lžíce třtinového cukru
  • hrozen tmavého vína, nejlépe bez pecek
  • moučkový cukr k podávání

Menší zapékací misku, nebo čtyři jednoporcové misky vymažte máslem a vysypte strouhankou. Prošlehejte žloutky s cukrem a přidejte smetanu ke šlehání. Croissanty nakrájejte na kolečka cca 1 cm silné, z obou stran namočte do směsi a vyskládejte do misky.

Když vám nějaká omáčka zůstane, vlijte ji na závěr do misky také. Povrch hustě poklaďte bobulkami vína a zapékejte při 180 stupních cca 20 minut. Podávejte zlehka posypané moučkovým cukrem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang