Zvlášť to lesní ovoce má neopakovatelné kouzlo: maliny zásadně rostou mezi kopřivami a drápou, pro lesní jahůdky musíte do kluzkého prudkého kopečku (nebo skočíte keckou do strouhy, která nebyla vidět), a borůvky už ráno patrně někdo očesal.
Když se vám přesto povede nasbírat hrneček a běžíte se s ním pochlubit, tak pravděpodobně zakopnete na cestě plné písku. Nebo jehličí. A taky hmyz dost prudí. A prší. Anebo pere sluníčko. A i tak jsou to jedny z nejkrásnějších vzpomínek na prázdniny.
Proč je zdravé jíst jahody, se dočtete v článku: Jahody vs. višně.
Na 4 porce budeme potřebovat:
Máslový croissant je klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.
- 4 máslové croissanty
- 160 g čerstvého sýra
- větší hrst zralých jahod
- 1–2 lžíce medu
Na bazalkový cukr:
- hrst lístků bazalky
- 2 lžíce krupicového cukru
V hmoždíři trpělivě třeme omyté a osušené lístky čerstvé bazalky s cukrem, až lístky zmiznou a cukr je zelený. V tomto případě nechte mixér odpočívat a spolehněte se na pečlivou ruční práci.
Čerstvý sýr promícháme s medem. Croissant pilkovým nožem opatrně rozpůlíme a potřeme oslazeným sýrem. Jahody nakrájíme na plátky a poklademe po povrchu.
Posypeme bazalkovým cukrem, přiklopíme druhou půlkou a očekáváme ovace. A jestli je pro vás bazalka s jahodami příliš krkolomné spojení, zkuste si stejně připravit mátový cukr.