Od léta si dost libuju v palačinkách. Tak jo, výraz libuju vlastně plně nevyjadřuje rozsah mé lásky. Prostě je zbožňuju a jedla bych je klidně denně. Já vím, já vím, to tu píšu hodně často. Jenže ona je to pravda pravdoucí a já jsem zkrátka ztracená existence. Ale jsem strašně silná a hrubým násilím si je odpírám (teď je na místě pochvala před nastoupenou jednotkou) a jím je jen občas. Dobře, zhruba obden… Počítá se obden jako občas? Víte co, radši mi neodpovídejte. Trochu se bojím, že odpověď znám a nebude se mi líbit.
Ale s těmi palačinkami je to trochu jiné. Prostě jsem se pouze vrátila ke kořenům a oprášila svou starou závislost, protože o pašilinky s mahádou (rozumějte palačinky s marmeládou) jsem si uměla říct snad ještě dřív, než jsem ze sebe ve srozumitelné podobě dokázala vypravit mama nebo tata. Moje priority byly očividně jasné už od dětství.
A přestože ony pověstné palačinky s marmeládou (od maminky pochopitelně) nebo s tvarohem a rumovými rozinkami, pribináčkem, slaným karamelem, nugátem, a já nevím, s čím vším ještě, opravdu miluju, tentokrát jsem se odhodlala zajít o krok dál. Do (mnou) neprobádané oblasti plné nebezpečí a plamenů. Ano, hádáte správně, o víkendu byly na programu pověstné Crêpes Suzette (to kdyby vám nadpis náhodou nenapověděl).
S flambovací pistolí už si poměrně rozumím, ale flambování v pánvi? Jakože práce s alkoholem a otevřeným ohněm? Kdyby tak historie mohla mluvit, povyprávěla by několik pořádně pikantních (a samozřejmě velmi zábavných) příběhů o mně, lahvi ethanolu a Bunsenově kahanu. A taky o latexových rukavicích připálených k prstům a podobných radostech.
Ale moje mlsnost byla naštěstí silnější než strach (a pud sebezáchovy), protože, páni, tyhle palačinky stojí klidně i za opálené obočí. I ofinu bych snad obětovala Vláčné palačinky, pomenčová šťáva, máslo, likér. Vše tvoří naprosto dokonalo symfonii. Jediné, čeho budete zaručeně litovat (stejně jako já), je, že z jedné várky připravíte pouze 8 palačinek. Věřte mi. A jedno doporučení na závěr. Rozhodně je servírujte jenom lidem, před kterými nemáte zábrany, protože na konci budete chtít vylízat omáčku z talíře do poslední kapičky.
Crêpes Suzette s červeným pomerančem
Ingredience (na 8-10 palačinek):
Palačinky:
- 120 g hladké mouky
- špetka krupicového cukru
- špetka soli
- 2 velká vejce
- 350 ml plnotučného mléka + případně trocha navíc na naředění
- 25 g másla, rozpuštěného
- olej na opékání (skvělý je olej ve spreji)
Omáčka z červených pomerančů:
- 100 g krupicového cukru
- 5 g kůry z červeného pomeranče, nastrouhané
- 200 ml šťávy z červených pomerančů
- 100 g másla
- 40 ml pomerančového likéru (Grand Marnier nebo Cointreau)
Na flambování pomerančový likér (Grand Marnier nebo Cointreau)
Na dokončení 2 červené pomeranče
Postup
Z mouky, cukru, soli, vajec, 350 ml mléka a rozpuštěného másla vyšlehejte těsto. Uložte ho do lednice a nechte ho minimálně hodinu (nejlépe však přes noc) odpočinout. Poté těsto prošlehejte a na rozpálené, olejem potřené pánvi z něj opékejte palačinky. Opékejte je dozlatova z obou stran. Kdyby vám po první (zkušební) palačince přišlo těsto příliš hutné, nařeďte ho ještě trochou mléka.
Do hrnce nasypte cukr, přidejte pomerančovou kůru a šťávu, přiveďte k varu a pár minut povařte. Sirup by se měl trochu zredukovat. Stáhněte hrnec z plotny a vmíchejte do základu máslo a pomerančový likér.
Do pánve rozehřáté na střední stupeň vlijte 1 malou naběračku omáčky a vložte do ní 2 napůl přeložené palačinky. Krátce prohřejte, otočte palačinky a pokud je potřeba dolijte trochu omáčky, opět krátce prohřejte a přeložte na čtvrtiny. Přilijte trochu čistého likéru, ihned zapalte a flambujte do úplného vyhoření. Zopakujte s ostatními palačinkami.
Z pomerančů nastrouhejte dlouhé proužky kůry. Zbytek kůry oloupejte a bílou vrstvu okrájejte nožem. Oloupané pomeranče poté nakrájejte na tenké plátky. Palačinky podávejte ozdobené proužky kůry a plátky pomeranče, případně zakápnuté zbylou omáčkou.
Poznámka:
Při přípravě omáčky můžete cukr nechat v hrnci nejdříve lehce zkaramelizovat, a pak teprve přidat pomerančovou šťávu (nejlépe zahřátou) a kůru. Dávejte ale pozor, bude to prskat, karamel ztuhne a bude chvilku trvat, než se zase rozpustí.
Redakce Receptik.cz