Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba pečení: 45 minut
- Počet porcí: 5
- Obtížnost: Střední
Ingredience
- 1 extra velké vejce
- 4 extra velké žloutky
- 100 g cukru krystal + 15 g na každou porci
- 700 ml vysokotučné smetany
- 1 lžička čisté vanilkové esence
- 1 lžíce pomerančového likéru
Postup
- Předehřejeme troubu na 150 °C.
- V míse elektrického mixéru vybaveného nástavcem s pádly smícháme vejce, žloutky a cukr a při nízkých otáčkách mixujeme, dokud se nespojí. Mezitím v malém hrnci spaříme smetanu, dokud nebude na dotek velmi horká, avšak ne vařící. Při nízkých otáčkách mixéru pomalu přidáváme smetanu k vejcím. Přidáme vanilku a pomerančový likér a nalijeme do zapékacích formiček na Crème brûlée dokud nejsou téměř plné.
- Umístíme formičky do pekáče a opatrně do něj nalijeme vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny stěn formiček. Pečeme 35-40 minut, dokud krémy po jemném zatřesení neztuhnou. Vyjmeme pudinky z vodní lázně, necháme je vychladnout na pokojovou teplotu a uložíme do chladičky, dokud neztuhnou.
- Při podávání rozetřeme rovnoměrně 15 g cukru na vrchol každé formy a zahříváme kuchyňskou pistolí, dokud cukr rovnoměrně nezkaramelizuje. Necháme 1 minutu stát při pokojové teplotě, dokud zkaramelizovaný cukr neztuhne.