Chystáte grilovačku, piknik nebo letní párty a hledáte vhodnou přílohu k masům a steakům? Salát coleslaw z tenkých plátků zelí a mrkve s pikantní zálivkou je přesně tou ideální přílohou, kterou hledáte. A my vám v tomto článku představíme ty nejlepší recepty na salát coleslaw, tak čtěte dále.
Co je Coleslaw?
Coleslaw je salát připravený ze syrového nakrájeného nebo nastrouhaného zelí a zálivky, jako je vinaigrette nebo majonéza. Salát coleslaw si můžete koupit hotový nebo si ho připravit sami.
Zelný salát můžete obohatit o cibuli, mrkev, celer nebo jablko. Zálivku můžete ochutit hořčicí nebo kořením, abyste docílili rozmanitosti a různých chutí podle toho, k čemu ji podáváte.
Coleslaw se často konzumuje k hamburgerům, grilovaným pokrmům, jako jsou žebírka nebo kuře, k rybám nebo sendvičům.
TIP: Pokud zelným salátům nefandíte, vyzkoušejte salát s červenou řepou. Vyzkoušet můžete také salát z římského salátu.
Je salát Coleslaw zdravý?
Coleslaw má obecně vysoký obsah tuku díky dresinku na salát Coleslaw, ale jedná se především o nenasycené tuky. Můžete si vyrobit lehčí verze s jogurtem, zakysanou smetanou nebo crème fraîche, které mají nižší obsah kalorií.
100 g porce zelného salátu poskytuje přibližně čtvrtinu doporučeného denního množství vitaminu A díky obsahu zelí a mrkve a celkovou doporučenou denní dávku vitaminu E z rostlinných olejů obsažených v majonéze.
Salát Coleslaw – originál a výslovnost
Slovo „coleslaw“ pochází z nizozemského slova „koolsla“, což znamená zelný salát. Část „kool“ je nizozemský výraz pro zelí a část „sla“ je nizozemská zkratka pro slovo salát.
Koncem 17. a začátkem 18. století zaplavili New York holandští osadníci, takže se město původně jmenovalo New Amsterdam. Do angličtiny se tedy slovo coleslaw dostalo z holandštiny v New Yorku koncem 17. století. Od té doby je to v Americe hlavní příloha téměř na každém pikniku nebo grilování.
Slovo „kool“ se nakonec poangličtilo na „cole“. Postupem času se původní význam slova „kool“ poněkud zamotal a mnoho lidí si myslelo, že znamená „studený“ (z anglického slova „cold“), zejména proto, že se salát skutečně podával chlazený. Proto se objevil pokus změnit coleslaw na „cold slaw“ neboli studený salát, ale tento výraz se nikdy neujal.
V češtině máme tendenci vyslovovat a číst slovo „coleslaw“ tak, jak se píše. Ovšem správná výslovnost z angličtiny je „kólsló“.
10 tipů na nejlepší Coleslaw salát
- Jaký druh zelí je nejlepší použít? Nejvhodnější je bílé zelí se světle zelenými pevnými listy. Skvěle se hodí i červené zelí, které však mírně pouští barvu. I přesto recept na coleslaw z červeného zelí můžete vyzkoušet.
- Jak nakrájet zelí na salát Coleslaw? Ostrým kuchařským nožem nakrájejte zelí na čtvrtiny od horní části až k jádřinci. Každý klín položte na bok a vyřízněte z něj tvrdý střed. Poté můžete nožem zelí nakrájet na proužky.
- Jaký je nejlepší poměr zelí a mrkve? Nejlepší poměr zelí a mrkve je 3:1 s malým množstvím cibule. Vhodné je použít polovinu velkého zelí, 2 střední mrkve a 1/4 malé cibule.
- Jak nakrájet mrkev a cibuli? Mrkev nakrájejte tzv. na julienne, tzn. na tenké proužky. Cibuli je vhodné jemně nastrouhat nebo nakrájet na jemné plátky.
- Jaké další ingredience se hodí do salátu Coleslaw? Do zelného salátu Coleslaw můžete přidat libovolné druhy ovoce nebo zeleniny, vhodná jsou např. zelená jablka, celer, kapusta, stonky brokolice či cuketa. Salát můžete ozvláštnit např. také hořčičnými semínky či strouhaným sýrem čedar.
- Z čeho se vyrábí zálivka na salát Coleslaw? Dresink na zelný salát Coleslaw se obvykle vyrábí z majonézy, bílého vinného octa či citrónové šťávy, soli, pepře a cukru nebo medu. Některé recepty na zálivku obsahují také podmáslí, zakysanou smetanu, jogurt, hořčici nebo celerová semínka.
- Proč je salát Coleslaw vodnatý? Pokud máte salát hodně vodnatý, pravděpodobně jste nepoužili dostatečné množství zálivky. Dresink vytahuje ze zelí vodu, která zálivku ředí. Je třeba použít velké množství husté zálivky, která se pak zředí, když zelí zvadne a pustí vodu.
- K čemu podávat salát Coleslaw? Klasický zelný salát s mrkví se skvěle hodí hlavně ke grilovanému masu, rybám, sendvičům či k hamburgerům.
- Můžu podávat zelný salát ihned? Salát Coleslaw můžete servírovat ihned po připravení, nicméně pokud chcete, aby chutě vzájemně více promíchaly a uvolnily, nechte ho alespoň na 1 hodinu vychladit v lednici. Zelenina trochu změkne, ale zůstane dostatečně křupavá.
- Jak skladovat zbylý salát Coleslaw? Pokud vám nějaký salát zbyde, nechte ho v misce, přikryjte ho a uložte do ledničky. Měl by vydržet přibližně 3-4 dny. Před opětovným podáváním ho znovu promíchejte.
Vynikající salát Coleslaw s jogurtem – recept
Skvělý, krémový a tradiční recept na salát Coleslaw s úžasnou domácí zálivkou. Perfektně se hodí k mořskému vlku recept v troubě.
TIP: Zelí můžete použít také na přípravu babiččiných zelňáků.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Dodatečný čas: 20 minut
- Počet porcí: 6-8
Ingredience na salát Coleslaw s jogurtem
- 7 šálků jemně nastrouhaného zelí
- 1 nastrouhaná střední mrkev
- 1/2 šálku majonézy
- 1/2 šálku plnotučného jogurtu
- 1,5 lžíce jablečného nebo vinného octa
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžíce bílého cukru
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžíce černého pepře
Postup na salát Coleslaw s jogurtem
- V misce smícháme majonézu, jogurt, ocet, hořčici, cukr, sůl a pepř.
- Nastrouhané zelí a mrkev vložíme do mísy, zalijeme dresinkem a dobře promícháme.
- Před podáváním Coleslaw odstavíme alespoň na 20 minut, aby zelí zkřehlo.
Zelný salát s koprem – recept
Zapomeňte na zelný salát Coleslaw koupený v supermarketu a připravte si podle tohoto snadného a rychlého receptu domácí zelný salát Coleslaw ozvláštěný koprem. Je to ideální příloha ke grilování nebo hamburgerům.
Příprava
- Doba přípravy: 15 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience na zelný salát s koprem
- 1/2 velkého zelí
- 4 oloupané mrkve
- 1 velká červená cibule
- 1/2 malého svazku kopru
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 50 g majonézy
- 50 g jogurtu
- 1-2 lžíce bílého vinného octa
Postup na zelný salát s koprem
- Odstraníme všechny otlučené nebo poškozené vnější listy zelí. Stonek přepůlíme a ostrým nožem odstraníme hustý jádřinec, který vyhodíme. Zelí položíme řeznou stranou dolů na prkénko a nakrájíme ho co nejjemněji na tenké nudličky. Vložíme do mísy.
- Mrkve nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na tenké proužky. Přidáme do mísy se zelím.
- Cibuli nakrájíme najemno a co nejtenčeji a přidáme ji do mísy k ostatní zelenině. Přidáme kopr nebo další bylinky (pažitka, petrželka, koriandr).
- V malé misce vyšleháme hořčici, majonézu, jogurt a ocet. Dobře dochutíme a ochutnáme.
- Dresink přidáme do mísy se zeleninou a vše dobře promícháme tak, aby se veškerá zelenina obalila dresinkem.
Zelný salát s mrkví – recept
Rychlý domácí salát Coleslaw s jednoduchým dresinkem. Tento zelný salát s mrkví je krémový, šťavnatý, sladký a pikantní zároveň. Jedná se o salát Coleslaw originál, který se hodí pro každou příležitost.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience na zelný salát s mrkví
- 4 šálky tence nakrájeného zelí (bílého, červeného nebo mix)
- 1 mrkev nastrouhaná nahrubo
- 2 zelené cibule nakrájené na tenké plátky
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžička hořčice
- 2 lžičky jablečného nebo vinného octa
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- sůl dle chuti
Postup na zelný salát s mrkví
- Zelí, mrkev a cibuli vložíme do velké mísy. Přidáme ingredience na zálivku a jemně promícháme, aby se vše dobře spojilo.
- Coleslaw ochutnáme a v případě potřeby přidáme více soli či pepře.
Salát Coleslaw se zakysanou smetanou – recept
Rychlý a snadný krémový zelný salát se spoustou křupavých elementů a se zálivkou ze zakysané smetany a majonézy. Coleslaw doma připravíte za 10 minut.
Příprava
- Doba přípravy: 10 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience na salát Coleslaw se zakysanou smetanou
- 1/2 velkého bílého zelí
- 2 oloupané střední mrkve
- 1/4 oloupané cibule
- 1 šálek majonézy
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- 1/8 lžičky hořčičného prášku
- špetka bílého pepře
Postup na salát Coleslaw se zakysanou smetanou
- Bílé zelí a mrkve nakrájíme na nudličky tak, abychom měli jemné a rovnoměrné proužky. Vložíme je do velké mísy.
- Čtvrtku cibule opatrně nastrouháme na struhadle a přidáme ji do mísy.
- Přidáme majonézu, zakysanou smetanu, bílý vinný ocet, sůl, cukr, hořčičný prášek a bílý pepř. Vše promícháme, dokud se vše důkladně nespojí.
- Coleslaw podáváme ihned nebo přikryté necháme v lednici do té doby, než bude potřeba (2-3 dny).