Dort s čokoládovými sušenkami hodný oslavy, zdobený čokoládovou polevou a posypem.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 20 až 25 minut
- Celkem: 35 minut
- Počet porcí: 8 až 10
Ingredience
Na dort
- sprej na vaření
- 8 lžic nesoleného másla
- 2/3 šálku baleného světlého hnědého cukru
- 1/3 šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 šálek plus 2 polévkové lžíce polosladkých čokoládových lupínků, rozděleno
Na polevu
- 4 lžíce nesoleného másla
- 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
- 1 lžíce plus 1 lžička mléka
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 lžíce duhového posypu
Postup
- Připravte základ pro dort: vložte 1 tyčinku nesoleného másla do mísy stojanového mixéru s pádlovým nástavcem na základ sušenek (nebo do velké mísy, pokud používáte elektrický ruční mixér) a 4 lžíce nesoleného másla na polevu na pult.
- Nechte při pokojové teplotě odležet, dokud nezměkne, asi 45 minut.
- Postavte doprostřed trouby mřížku a vyhřejte troubu na 170 °C.
- Natřete 1 kulatou dortovou formu sprejem na pečení a její dno vyložte kulatým pečicím papírem.
- Do mísy s máslem přidejte 2/3 šálku baleného světle hnědého cukru a 1/3 šálku cukru krystal.
- Šlehejte na středně vysoké rychlosti, dokud nebude světlé a nadýchané, 2 až 3 minuty.
- Postupně zašlehejte 2 velká vejce, přičemž počkejte, až se první vejce zcela zapracuje, a teprve poté zašlehejte druhé vejce.
- Přidejte 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu a šlehejte jen do spojení, 1 minutu.
- Vypněte mixér. Přidejte 2 šálky hladké mouky, 1 lžičku soli a 3/4 lžičky jedlé sody.
- Šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí, 1 až 2 minuty.
- Ručně vmíchejte 1 šálek polosladkých čokoládových lupínků.
- Těsto přeneste do formy a rukama ho vytlačte do rovnoměrné vrstvy.
- Pokud se těsto příliš lepí, lehce potřete ruce sprejem na vaření.
- Posypte ho zbývajícími 2 lžícemi čokoládových lupínků.
- Pečte, dokud povrch lehce nezhnědne a přestane se lesknout, 20 až 25 minut.
- Položte pánev na drátěnou mřížku a nechte sušenky na pánvi zcela vychladnout.
- Připravte polevu: vložte 4 lžíce nesoleného másla pokojové teploty do čisté mísy stojanového mixéru s nástavcem na šlehání (případně použijte elektrický ruční mixér a velkou mísu).
- Přidejte 2 lžíce neslazeného kakaového prášku, 1 lžíci plus 1 lžičku mléka a 1/4 lžičky vanilkového extraktu.
- Šlehejte při nízkých otáčkách do hladka 2 až 3 minuty.
- Vypněte mixér.
- Přidejte 1 šálek moučkového cukru a míchejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí, 1 až 2 minuty.
- Zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte, dokud není poleva lehká, nadýchaná a nezdvojnásobí svůj objem, přičemž v polovině šlehání seškrábejte stěny mísy, celkem 1 až 2 minuty.
- Přeneste polevu do zdobicího sáčku opatřeného hvězdicovou špičkou nebo do sáčku se zipem a dejte stranou.
- Sestavte dort: sušenkový dort vyjměte z formy a vyhoďte papír.
- Dort položte na dortový stojan nebo servírovací talíř.
- Na okraj dortu naneste malé ozdobné kopečky polevy.
- Kopečky polevy a sušenku posypte 2 lžícemi duhového posypu.
- Zbytky sušenkového dortu skladujte volně přikryté plastovou fólií při pokojové teplotě až 3 dny.