Díky tomuto receptu nebudete potřebovat vejce na upečení vláčného a nadýchaného čokoládového koláče.
Bezvaječné dorty jsou chutné, snadno se připravují a neobsahují vejce – jsou ideální pro ty, kteří mají dietní omezení nebo prostě jen preferují recepty bez vajec. Koláče bez vajec lze připravit z různých ingrediencí, včetně veganských náhražek, jako jsou lněná semínka, jablečné pyré a rozmačkané banány.
K dispozici je také řada bezvaječných dortových směsí, které přípravu lahodného pohoštění ještě usnadní. To je užitečné zejména pro ty, kteří mají intoleranci na vejce, protože v dortových směsích nejsou žádná přítomna.
Existuje také mnoho receptů, kde nepotřebujete žádné speciální náhražky a získáte tak skvělý moučník.
Recept na čokoládový koláč bez vajec
Koláče a dorty bez vajec lze připravit v různých příchutích, včetně čokoládových, vanilkových a dokonce i ovocných. Složení lze také přizpůsobit a vytvořit tak nejrůznější příchutě. Můžete být také kreativní a použít různé druhy polev a ozdob, které dodají dortu zvláštní nádech.
Ingredience na čokoládový koláč bez vajec
- 4 a 1/2 šálku hladké mouky
- 3 šálky cukru
- 1 šálek kakaa
- 1 šálek rostlinného oleje
- 3 šálky vody
- 3 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 3 lžíce vanilkového extraktu
Postup na čokoládový koláč bez vajec
- Předehřejte troubu na 175 °C, vymažte a vysypte moukou plech o rozměrech cca 22 x 33 cm.
- Do velké mísy prosejte mouku, kakaový prášek, sodu a sůl. Přidejte cukr a promíchejte.
- Přidejte olej, vodu a vanilku a důkladně promíchejte.
- Nalijte na plech a pečte při teplotě 175 °C zhruba 1 hodinu, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Recepty bez vajec – bábovka bez vajec
Tato bábovka je skutečně bez vajec. Pokud hledáte inspiraci na moučník, který je lahodný, ale není náročný na přípravu, tak zkuste tento. Zajisté vám bude chutnat.
Ingredience na bábovku bez vajec
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 100 g rozpuštěné Hery (másla)
- 1 vanilkový cukr
- 0,5 šálku mléka (podle potřeby)
- 1 prášek do pečiva
- rozinky nebo ořechy (možno vynechat)
Postup na bábovku bez vajec
- Všechny suroviny vložíme do mísy a dobře promícháme.
- Těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy na bábovku.
- Formu vložíme do středně předehřáté trouby a upečeme.
- Zda je bábovka upečená, poznáme klasickým způsobem. Píchneme špejli do těsta. Pokud se těsto nelepí, máme upečeno.
Tvarohová bábovka bez vajec – recept
Na této tvarohové bábovce si pochutnají i ti, kteří trpí alergií na vajíčka a běžné bábovky si tedy nemohli dopřát. Tato je navíc doplněná o ovoce, takže vás rozhodně nečeká žádná suchá buchta, ale vláčný moučník.
Ingredience na tvarohovou bábovku bez vajec
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- cca 300-350 ml mléka
- 1-2 lžíce kakaa na obarvení části těsta
Na tvarohovou náplň
- 5-6 lžic vaničkového tvarohu
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 1/2 vanilkového pudinku v prášku
- 2-3 lžíce krupicového cukru
- trocha mléka
- volitelně kompotované nebo čerstvé ovoce
Postup na tvarohovou bábovku bez vajec
- Připravíme si tvarohovou náplň smícháním všech surovin na náplň a dáme stranou.
- Suroviny na těsto smícháme v misce a vyšleháme hladké těsto. Bude-li těsto ještě husté, přidejte mléko podle potřeby. Menší část těsta odlijeme do jiné misky a smícháme s kakaem.
- Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijeme část světlého těsta, na ni pak dokola tenký proužek kakaového, na něj zase světlou část těsta, pak kakaovou část, potom lžičkou naklademe část tvarohové náplně.
- Na tvaroh nalijeme trochu kakaového těsta, poklademe kousky ovoce dle chuti (např. meruňky nebo broskve) a pak na ovoce naklademe lžičkou zbytek tvarohové náplně a nalijeme zbylé těsto.
- Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C 45-50 minut.
Pečení bez vajec – buchta bez vajec – perník bez vajec – recept
Recept na perník bez vajec – měkký a vláčný koláč se sladkou a pikantní chutí. A malé kousky zázvoru dodávají výraznou zázvorovou chuť.
Ingredience na buchtu bez vajec
- 2 a ⅓ hrnku hladké mouky
- 1 a ½ lžičky mleté skořice
- 1 a ½ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky soli
- citronová kůra z 1 citronu
- 1 lžička jedlé sody
- 1-2 lžíce zázvoru (čerstvého) nasekaného nebo nastrouhaného
- ½ hrnku másla
- ⅓ hrnku bílého krystalového cukru
- ¾ hrnku melasy
- ¾ hrnku mléka o pokojové teplotě
Postup na perník bez vajec
- Předehřejte troubu na 165 °C a vymažte si čtvercovou formu máslem nebo olejem.
- Do mísy dejte suché přísady ( hladkou mouku, mletou skořici, mletý zázvor, mletý hřebíček, sůl, jedlou sodu, citronovou kůru a nasekaný zázvor). Dobře je prošlehejte, dokud se dobře nespojí. Nechte je stranou.
- Vyšlehejte máslo a cukr do hladké pěny. Nyní přidejte melasu. Znovu šlehejte, dokud se dobře nespojí. Přidejte mléko. Dbejte na to, abyste použili mléko pokojové teploty (ne studené z lednice).
- Znovu ho vyšlehejte. Může se srazit kvůli příliš velkému množství tekutiny, ale po přidání mouky bude v pořádku.
- Nyní přidejte moučnou směs a dobře ji promíchejte. Těsto nalijte do připravené formy.
- Uhlaďte povrch a těsto rovnoměrně rozetřete.
- Pečte v předehřáté troubě 50-55 minut. Zkontrolujte to tak, že do středu koláče zapíchnete párátko, pokud vyjde čisté, je perník hotový.
Bublanina bez vajec a mléka – recept
Krásně vláčná buchta díky množství ovoce v poměru k nízkému těstu. Je také jednoduchá a rychlá, prostě za chvíli je hotovo a voňavá dobrota je na stole. Nepotřebujete k ní ani váhu, vystačíte si se lžící a také obsahuje velmi málo surovin, které navíc máme běžně doma.
Bublanina neobsahuje žádné mléko ani vejce, tudíž je vhodná i pro lidi trpící alergií na mléko či vejce.
Ingredience na bublaninu bez vajec a mléka
- 14 lžic polohrubé mouky
- 6 lžic cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 5 lžic oleje
- 1 kompot (700 ml) nebo čerstvé ovoce
Postup na bublaninu bez vajec a mléka
- Smícháme v míse suché ingredience, takže mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Poté přidáme olej a přilijeme celou šťávu z kompotu (ovoce dáme zatím stranou).
- Řádně promícháme, vznikne nám hodně řídké těsto. Kdo má chuť, může polovinu těsta obarvit kakaem.
- Pekáč řádně vymažeme a vysypeme strouhankou. Nalijeme do něj těsto, na které poklademe ovoce z kompotu. Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C péct cca 20 minut.
- Hotovou bublaninu pocukrujte moučkovým cukrem.
Buchta bez mléka – veganský banana bread – recept
Využijte zralé banány a připravte si snadný veganský banana bread – ideální snídaňovou pochoutku k rannímu šálku kávy. My ho milujeme opečený s arašídovým máslem.
Ingredience na buchtu bez mléka
- 3 velké velmi zralé banány
- 75 ml rostlinného oleje
- 100 g hnědého cukru
- 225 g hladké mouky
- 3 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
- 3 lžičky skořice
- 50 g sušeného ovoce nebo ořechů (volitelně)
Postup na veganský banana bread
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vidličkou rozmačkejte oloupané banány a poté je dobře promíchejte se 75 g oleje a 100 g hnědého cukru.
- Přidejte 225 g hladké mouky, 3 vrchovaté lžičky prášku do pečiva a 3 lžičky skořice a dobře promíchejte. Přidejte 50 g sušeného ovoce nebo ořechů, pokud je používáte.
- Pečte v olejem vymazané a vysypané formě na srnčí hřbet 20 minut. Pokud buchta hnědne, zkontrolujte ji a přikryjte fólií.
- Pečte dalších 20 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá.
- Před krájením nechte chlebíček trochu vychladnout. Je výborný čerstvě upečený, ale druhý den získá krásnou lepkavou kvalitu.
Čokoládový moučník bez vajec – recept
Nejlepší recept na čokoládový dort bez vajec s kondenzovaným mlékem! Není nic lepšího než dekadentní kousek čokoládové buchty pokrytý ganache polevou, že?
Ingredience na čokoládový moučník bez vajec
Na koláč
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- 3 lžíce kakaa
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ¾ lžičky jedlé sody
- 1 hrnek slazeného kondenzovaného mléka
- ¾ hrnku rozpuštěného a vychladlého másla
- 1 a ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
- ¾ hrnku vody
Na ganache polevu
- 170 g nasekané čokolády
- ½ hrnku smetany ke šlehání
- 1 a ½ lžíce másla
Postup na čokoládový moučník bez vajec
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Rozpuštěným máslem vymažte formu s dejte stranou.
- Do mísy prosejte všechny sypké suroviny na koláč a dobře smíchejte.
- Do jiné mísy dejte rozpuštěné máslo, vanilku, kondenzované mléko a vodu. Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Do mokré směsi přidejte suchou moučnou směs. Začněte míchat metlou a v polovině přejděte na stěrku, abyste se vyhnuli přílišnému promíchání. Těsto vypracujte pomocí stěrky.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy. Těsto rovnoměrně rozetřete.
- Pečte v předehřáté troubě 30 minut. Zkontrolujte koláč zapíchnutím párátka do středu koláče. Pokud vyjde čistý, znamená to, že je koláč hotový.
- Koláč nechte 5-10 minut vychladnout ve formě. Poté uvolněte boky pomocí nože na máslo. Poté dort otočte dnem vzhůru na chladicí mřížku a nechte jej zcela vychladnout.
- Připravte si ganache. Dejte smetanu a máslo do hrnce a zapněte na střední teplotu. Směs přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, vypněte sporák. Horkou směs nalijte na nasekanou čokoládu.
- Nechte ji 2 minuty stát, aniž byste ji narušili. Během této doby se čokoláda rozpustí.
- Pak začněte směs šlehat, nelekejte se, na začátku bude vypadat sražená. Šlehejte tak dlouho, dokud směs nebude hladká a lesklá.
- Ganache nalijte na vychladlý dort. Pomocí stěrky ji rovnoměrně rozetřete a nechte okapat, aby pokryla i boky.
- Před krájením nechte dort 1-2 hodiny ztuhnout.
Na závěr
Při výrobě koláčů bez vajec je třeba dodržovat několik jednoduchých pravidel. Za prvé, dbejte na to, abyste ingredience příliš nemíchali; to může způsobit, že koláč bude příliš hustý. Nezapomeňte také, že korpus neobsahuje vejce, takže budete muset přidat prášek do pečiva a jedlou sodu, aby koláč správně vykynul.
Pokud hledáte lahodnou pochoutku bez vajec, koláče bez vajec jsou tou správnou volbou. Díky rozmanitosti ingrediencí a chutí můžete připravit lahodnou pochoutku, která se jistě stane hitem.
Ať už potřebujete speciální pohoštění pro někoho, kdo má alergii na vejce, nebo si jen chcete připravit něco speciálního pro sebe, bezvaječné dorty jsou ideálním řešením.