Víte, jak když vás kousne radioaktivní pavouk, tak se z vás stane Spider-man? Tak když vám píchnou radioaktivní infuzi, tak se z vás nestane zhola nic. Zkusila jsem si sundat brýle (kteréžto všem správným superhrdinům slouží pouze coby kamufláž) a nic. Pořád jsem slepá jako tlupa krtků. Zkoušela jsem co nejvíc vyskočit, ale pořád se zvládnu odlepit maximálně 10 cm od země a ještě mi u toho křupe a loupe v koleni.
Vyhrnula jsem si rukáv, ale ta boule, co se mi pod ním rýsovala nebyl nově nabitý superbicák, ale hematom z oné špatně zavedené a zaškrcené infuze. Ale aspoň mám teď supermodřinu. A ta mi ještě pár (tý)dnů vydrží. Asi na památku nebo co. Myslím teda, že už to místo, kde se boule objevila, tedy loketní jamka nebo jak se tomu vlastně správně říká, mi mělo napovědět, že optimismus a radostná očekávání nejsou na místě.
Ale naděje umírá poslední. Možná dobře, při mém štěstí by ze mě byla superpíďalka nebo čivavo-žena. Zkrátka nic moc cool. Ve finále je zkrátka lepší být obyčejná šedá myška než superpíďalka, na tom se určitě shodneme.
To zklamání jsem ale pochopitelně musela zahnat něčím dobrým. Ale ne jen obyčejně dobrým. Superdobrým. To je jasný. A tenhle dokonalý dort, který v myšlenkách „peču“ už od září, byl naprosto ideálním řešením. Už jsem dokonce měla několikrát nakoupené suroviny (tolik zakysané smetany už jsme dlouho nesnědli), ale nikdy to neklaplo.
Zkrátka mi nebyl souzený. Musel to být osud, kdo měl to opravdu správné načasování pevně v rukách. Stačilo jedno sousto neuvěřitelně vláčného čokoládového těsta, mého nejoblíbenějšího smetanového krému a šťavnatých ostružin a na nespravedlnost světa jsem okamžitě zapomněla. Čert vem superschopnosti, já mám dort. Teda už nemám.
TIP: Na čokoládové dorty se nejlépe hodí kakaový korpus.
Čokoládový Guinness dort s ostružinami
Ingredience:
Korpus:
- 225 g másla
- 250 ml piva Guinness Extra Stout
- 70 g kakaa holanského typu
- 2 velká vejce velikosti L (nebo 2 vejce velikosti M a 1 žloutek)
- 225 g zakysané smetany
- 225 g krupicového cukru
- 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
- 275 g hladké mouky (nebo 125 g hladké špaldové a 150 g hladké)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3/4 lžičky soli
Ostružinová náplň:
- 120 g čerstvých nebo mražených ostružin
- 1 střik citronové šťávy (nemusí být)
- 100 ml vody
- 50 g cukru
Čokoládové hobliny:
- 40 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaového hmoty)
- 2 g kakaového másla (nemusí být)
Krém:
- 400 g mascarpone
- 125 g krémového sýra
- 300 ml smetany ke šlehání
- 3-4 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti)
Na dokončení 2 lžíce ovocného likéru (Chambord či Crème de Cassis, nemusí být) a 120 g čerstvých ostružin-
Postup
Troubu vyhřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 16-18 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky).
V menším hrnce rozehřejte máslo. Poté přilijte Guinness a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny, vsypte kakao, dobře promíchejte a odložte na 10 minut stranou. V případě, že jsou ve směsi hrudky, krátce ji promixujte tyčovým mixérem.
Vejce prošlehejte spolu se zakysanou smetanou, cukrem a vanilkou a poté přidejte zchladlou kakaovou směs a dobře promíchejte.
Mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl prosejte přes jemné síto, abyste odstranili hrudky, a vsypte do tekutého základu. Míchejte dohladka a nalijte do připravené formy. Pečte zhruba hodinu, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu korpusu není po vytažení suchá. Zhruba po 40 minutách pečení přikryjte korpus alobalem, aby dále netmavl. Nechte ho alespoň 30 minut chladnout ve formě a poté ho vyndejte dokonale vychladnout na mřížce.
Zatímco se korpus peče, nasypte ostružiny do hrnce, zalijte vodou, citronovou šťávou a přidejte cukr. Přiveďte k varu a zhruba 5 minut vařte. Poté slijte tekutinu do jiného hrnce a svařte ji na sirup. Ovoce rozmačkejte vidličkou. Nechte ovoce i sirup vychladnout. Poté ovoce smíchejte s polovinou sirupu a druhou polovinu nechte na závěrečné polití dortu.
Čokoládu a kakaové máslo opatrně rozpusťte nad vodní parou. Poté ji v tenčí vrstvě špachtlí rozetřete na vychlazenou rovnou plochu. Já použila obrácené dno skleněné zapékací mísy o rozměrech 25×35 cm, kterou jsem na hodinu dala do lednice. Když čokoláda zaschne, naškrábejte ji pomocí cukrářské stěrky nebo špachtle na velké hobliny. Stačí špachtli sklopit v úhlu 45° a tlačit od sebe. Hobliny naskládejte na vychlazený talíř a ještě je na chvilku uložte do lednice.
Z mascarpone, krémového sýra a smetany na střední otáčky vyšlehejte hladký nadýchaný krém. Oslaďte ho moučkovým cukrem. Množství je spíše orientační, každému chutná něco jiného, takže se řiďte vlastními preferencemi.
Korpus nejdříve zakrojte do roviny (z odkrojku můžete připravit třeba cakepops) a poté ho dvakrát vodorovně prokrojte. Na dortovou podložku, etažér či talíř položte první díl korpusu. Pokud chcete, můžete ho pokropit lžící ovocného likéru, ale není to nutné. Na korpus naneste třetinu připraveného krému. V krému udělejte mělký důlek (jakési jezírko) a do něj lžící naneste polovinu ovoce smíchaného se sirupem. Přiklopte druhým dílem korpusu, opět ho pokropte, potřete krémem a naneste na něj ovoce. Přiklopte třetím dílem korpusu. Na vršek dortu naneste poslední třetinu krému, kolem dokola naskládejte čerstvé ostružiny a do středu narovnejte čokoládové hobliny. Před podáváním dort polijte zbytkem připraveného sirupu.
Poznámka: Možná budete, stejně jako já, zprvu skeptičtí k pečení dortového korpusu s pivem, ale dokud to nevyzkoušíte, tak zkrátka neuvěříte, co dokáže s těstem. Inspirovala jsem se u the kitchn, protože jsem chtěla napoprvé vyzkoušet „ověřený“ poměr (Dá se tomu říkat ověřený poměr, když mi to nedalo a stejně jsem ho upravila?), a úplně se zamilovala. Opět. Vím, asi jste ode mě nečekali nic jiného, ale tohle je zkrátka malý zázrak a za tím si stojím.