Recept na čokoládový dort se zakysanou smetanou

Čokoládové dortyDezertyDezerty, zákusky a poháryDortyMoučníky

Tajnou ingrediencí tohoto dekadentního dortu je káva. Dort je jemný, vláčný a plný čokoládové chuti, kterou můžete podtrhnout čokoládovou polevou.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 360 g cukru
  • 70 g neslazeného kakaového prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 velká vejce
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek silné horké kávy
  • 1 a 1/2 hrnku čokoládové polevy, nebo polevy z krémového sýra

Postup

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. Vymažte a vysypejte formu na dort.
  2. Do velké mísy prosejte mouku, cukr, kakaový prášek a jedlou sodu. Přimíchejte sůl.
  3. V míse vyšlehejte vejce, zakysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt, dokud nevznikne homogenní krémová hmota.
  4. Smíchejte mokré přísady se suchými a promíchejte je. Těsto bude husté jako poleva.
  5. Přilijte horkou kávu. Míchejte tak dlouho, dokud se všechna tekutina nevstřebá a nevznikne homogenní dortové těsto.
  6. Těsto nalijte do připravené formy. Vložte do trouby a pečte 50 až 55 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  7. Vyjměte koláč z trouby a dejte ho vychladnout na mřížku.
  8. Asi po 30 minutách koláč potřete polevou a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang