Každoroční nadúroda cuket si žádá nové a nové recepty, vyzkoušejte pro změnu tento sladký chlebík. Je vláčný a plný čokolády.
Ingredience
- 4 hrnky nastrouhané cukety (z asi 700 g cukety)
- 340 g hladké mouky
- 50 g neslazeného kakaa (použijte přírodní neslazené kakao, ne holandské)
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 300 g cukru
- 2 vejce
- 170 g másla, rozpuštěného
- 1/2 čajové lžičky instantní kávy
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
Postup
- Nastrouhanou cuketu dejte do síta vykapat, zatímco budete připravovat zbytek.
- Předehřejte troubu na 180 °C, s roštem uprostřed. Dvě menší hranaté formy na chlebíček vymažte máslem.
- Ve velké míse důkladně smíchejte mouku, neslazené kakao, jedlou sodu, sůl a skořici.
- Ve velké míse vyšlehejte cukr a vejce dohladka, asi minutu. Přidejte rozpuštěné máslo, instantní kávu a mandlový extrakt a šlehejte dohladka.
- Do vaječné směsi s cukrem vmíchejte vykapanou cuketu.
- Do cuketové směsi přidejte mouku ve třech dávkách a po každé dávce ji promíchejte. Pracujte rychle a těsto rozdělte do dvou připravených forem.
- Vložte do trouby. Pečte 50 minut při teplotě 180 °C, nebo dokud na špejli není žádné syrové těsto.
- Vyndejte na mřížku. Nechte chlebíky 5 minut vychladnout ve formách a poté tupým nožem přejeďte po okrajích, aby se lépe vyklopil. Vyklopte chlebíky z formy a nechte je zcela vychladnout na mřížce.
- Krájejte až úplně vychladnou, jinak se těsto bude drobit.