Čokoládový cheesecake je dokonalým spojením dvou oblíbených dezertů: cheesecaku a čokolády. Tento bohatý a krémový dezert je připraven s použitím čokoládového těsta a čokoládového nádivky, což z něj dělá lahodný zážitek pro všechny milovníky čokolády.
Pokud jste připraveni ochutnat sladký únik do světa čokoládové rozkoše, čtěte dál, abyste se dozvěděli více o tomto dokonalém dezertu a možná se i pokusili o vlastní přípravu. Perfektní a vyvážená kombinace chutí vás rozhodně nezklame ani u zdravých muffinů.
Kořeny čokoládového cheesecake
Historie cheesecaku jako takového sahá tisíce let zpět. První záznamy o cheesecaku lze nalézt u starověkých Řeků a Římanů, kteří si tuto pochoutku připravovali ze sýra, medu a pšeničného těsta. Avšak, tyto rané verze cheesecaku byly spíše těžší, hutnější a méně podobné dnešnímu cheesecaku.
Moderní cheesecake, jak ho známe dnes, se začal vyvíjet v 18. století v Americe. Američané začali nahrazovat tradiční pšeničné těsto sušenkami, což vytvořilo křupavý a chutný základ pro cheesecake, který dnes známe.
Tato americká verze cheesecaku se stala populární po celém světě a dala vzniknout mnoha variacím, včetně čokoládového cheesecaku.
Ingredience na čokoládový cheesecake
Toto jsou základní suroviny pro čokoládový cheesecake. Můžete také přidat další ingredience pro ozdobu nebo dodatečnou chuť, například šlehačku, čokoládové kousky nebo čerstvé ovoce.
Pro základ:
- Čokoládové sušenky
- Máslo
Pro náplň:
- Krémový sýr (Philly nebo podobný)
- Cukr
- Vajíčka
- Vanilkový extrakt
- Čokoládové lupínky nebo čokoláda
- Kakao
- Smetana
Servírování nepečeného čokoládového dortu
Servírování čokoládového cheesecake je důležitou součástí vychutnávání tohoto lahodného dezertu.
Zde jsou některé tipy, jak správně servírovat čokoládový cheesecake:
- Nářadí: Mějte připravené vhodné náčiní pro krájení a podávání cheesecaku, jako jsou ostré nože a koláče, aby se zachovala jeho krásná struktura.
- Krček na dort: Jestliže používáte dortovou formu s odnímatelným dnem, doporučuje se servírovat cheesecake přímo na ní. Stačí opatrně odstranit okraj dortové formy.
- Řezání: Pro nejlepší výsledek cheesecaku použijte horký, ostrý nůž, který jste namočili do horké vody a osušili. Krájejte cheesecake opatrně a čistě, aby plátek udržel svůj tvar.
- Dílky: Nakrájejte cheesecake na jednotlivé dílky. Je obvykle dostatečné servírovat čtvrtinový nebo osminový plátek, protože je to bohatý dezert.
- Přídavky: Cheesecake můžete podávat samostatně nebo s různými přídavky podle svého vkusu. Oblibují se šlehačka, čerstvé ovoce (jako jahody nebo maliny), čokoládová poleva nebo pražené ořechy.
Tipy na přípravu cheesecake s čokoládou
Příprava čokoládového cheesecake může znít složitě, ale s několika užitečnými tipy to může být snadnější a výsledek bude úžasný.
Zde je několik tipů, jak připravit lahodný čokoládový cheesecake:
Výběr surovin:
- Vyberte kvalitní čokoládu. Použití kvalitní tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaa zajistí bohatou čokoládovou chuť.
- Použijte kvalitní krémový sýr, jako je Philadelphia, pro nejlepší konzistenci.
Příprava formy:
- Vyložte dno dortové formy pečicím papírem. To usnadní vyjmutí cheesecaku a udrží čistý spodek.
Základ:
- Dobře stlačte základ sušenek na dně formy. Můžete použít spodek poháru nebo lžičky na lisy k tomu, abyste získali rovnoměrnou a pevnou vrstvu.
Vymražení základu:
- Dejte základ do mrazničky po dobu 15-20 minut. To pomůže zajistit, že základ bude pevný a neroztéká se během pečení.
Rozpuštění čokolády:
- Když rozpouštíte čokoládu, dejte pozor, aby se nepřehřála. Místo toho ji rozpouštějte postupně ve vodní lázni nebo na nízkém výkonu v mikrovlnné troubě.
Čokoládový cheesecake – recept
Čokoládový cheesecake je jedním z těch dezertů, které si zamilujete hned po prvním soustu. Jeho bohatá čokoládová chuť a krémová textura dělají z tohoto dezertu skvostný zážitek pro všechny milovníky čokolády.
Ingredience na přípravu čokoládového cheesecake
- 1 hrnek drcených čokoládových oplatek
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- jahody a hoblinky bílé čokolády, volitelně
- 2 hrnky čokolády
- 2 balení smetanového sýra, změklého
- 3/4 hrnku cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 velká vejce pokojové teploty, lehce našlehaná
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup na přípravu čokoládového cheesecake
- V malé misce smíchejte sušenkovou drť a cukr a poté vmíchejte rozpuštěné máslo. Vtlačte je na dno vymazané formy a dejte stranou.
- Rozpusťte čokoládu a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Odstavte.
- Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr, cukr a mouku dohladka. Přidejte vejce a šlehejte na nízkém stupni, dokud se nespojí. Vmíchejte vanilku a rozpuštěnou čokoládu. Náplň nalijte na korpus.
- Pečte na 175 °C 40-45 minut nebo dokud střed není téměř pevný. Nechte 10 minut chladnout na mřížce, poté nožem přejeďte podél vnitřního okraje formy a nechte asi hodinu vychladnout.
- Podávejte ozdobené jahodami a hoblinkami bílé čokolády.
Nejlepší nepečený cheesecake – recept
Nepečený cheesecake je osvěžující a snadno připravitelný dezert, který nemusíte péct. Následující recept vám ukáže, jak připravit nejlepší nepečený cheesecake s chutnou tvarohovou náplní a ovocnou polevou.
Ingredience na nejlepší nepečený cheesecake
- 200 g sušenek (například máslových nebo grahamových)
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 500 g tvarohu nebo krémového sýra (například Philadelphia)
- 200 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek šlehačky (smetany ke šlehání)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky želatiny
- 3 lžíce horké vody
- 1 šálek čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky nebo jiné)
- 2-3 lžíce cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup na nejlepší nepečený cheesecake
- Začněte připravit základ. Sušenky rozmixujte do drobivé konzistence v mixéru nebo dávejte do sáčku a rozmačkejte je válečkem. Smíchejte je s rozpuštěným máslem, dokud vznikne konzistence vlhkého písku.
- Tuto směs přemístěte na dno dortové formy (průměr kolem 23 cm) a tlačte ji do dna, tak aby vytvořila pevný základ. Dejte formu na 10 minut do lednice.
- Mezitím připravte náplň. V malém hrníčku rozpusťte želatinu v horké vodě a nechte ji vychladnout.
- V míse smíchejte tvaroh nebo krémový sýr, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
- Ve zvláštní míse ušlehejte šlehačku na špičky. Přidejte rozpuštěnou želatinu a zamíchejte.
- Postupně přidávejte směs ze šlehačky do směsi s tvarohem, jemně míchejte, dokud se všechno sloučí.
- Vlijte tuto náplň na připravený základ v dortové formě a dejte formu zpět do lednice na minimálně 4 hodiny nebo nejlépe přes noc.
- Pro ovocnou polevu smíchejte ovoce, citronovou šťávu a cukr v hrnci. Ohřívejte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a ovoce se rozmačká. Pak vařte ještě 2-3 minuty. Nechte vychladnout.
- Před podáváním cheesecake ozdobte ovocnou polevou.
Tento nepečený cheesecake je osvěžující a dokonale krémový. Můžete experimentovat s různými druhy ovoce pro polevu, abyste dosáhli různých chuťových kombinací.
Čokoládový dort s malinami – recept
Tento čokoládový dort s malinami je skvělým dezertem pro oslavu nebo speciální příležitost a jeho chutná kombinace čokolády a malin zaručeně potěší chuťové buňky.
Ingredience na čokoládový dort s malinami
- 1 a 3/4 šálku (220 g) hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku (300 g) granulovaného cukru
- 3/4 šálku (65 g) kakaa
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 velká vajíčka
- 1 šálek (240 ml) mléka
- 1/2 šálku (120 ml) rostlinného oleje (například slunečnicového)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek (240 ml) horké vody
- 2 šálky (240 g) malin (čerstvé nebo zmrazené)
- 1/4 šálku (50 g) cukru
- 1 lžíce škrobu (kukuřičného nebo bramborového)
- 2 šálky (450 g) čokoládových hoblin nebo čokoládových kapků
- 1 šálek (240 ml) smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
Postup na čokoládový dort s malinami
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte dortovou formu (průměr 23 cm) moukou.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte vajíčka, mléko, rostlinný olej a vanilkový extrakt. Směsí projeďte elektrickým šlehačem na střední rychlosti, dokud nevznikne hladké těsto.
- Nakonec přidejte horkou vodu a promíchejte. Těsto bude poměrně řídké, ale to je v pořádku.
- Nalijte těsto do připravené formy a pečte 30-35 minut nebo dokud střed dortu nepřestane lepit na vloženou špejli. Nechte dort vychladnout.
- Smíchejte maliny, cukr a škrob v hrnci a zahřívejte na středním plameni, dokud se směs nezahustí a maliny se rozpustí. Nechte vychladnout.
- V malém hrnci na středním plameni zahřejte smetanu ke šlehání téměř k varu.
- Nalijte horkou smetanu přes čokoládové hobliny nebo kapky. Nechte odpočinout asi 5 minut, poté promíchejte, dokud nevznikne hladký čokoládový krém. Přidejte máslo a promíchejte, dokud se zcela nerozpustí.
- Nakrájejte dort na dvě vrstvy.
- Položte dolní vrstvu na podnos a rozetřete malinové plnění na vrchol.
- Přikryjte druhou vrstvou dortu.
Nepečený cheesecake s mascarpone – recept
Tady je recept na nepečený cheesecake s mascarpone, který je krémový a lahodný. Tento dezert je relativně snadný na přípravu a nemusíte ho péct.
Ingredience na nepečený cheesecake s mascarpone
- 200 g sušenek (například máslových nebo grahamových)
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 500 g mascarpone sýra
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžička želatiny
- 2 lžíce horké vody
- čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky nebo podle vašeho výběru)
- mátové listy
Postup na nepečený cheesecake s mascarpone
- Vložte sušenky do mixéru a rozmixujte je na drobivou konzistenci.
- Smíchejte rozmixované sušenky s rozpuštěným máslem, dokud vznikne konzistence vlhkého písku.
- Tuto směs přeneste do formy na dort (průměr kolem 23 cm), kterou jste vyložili pečicím papírem. Tlačte směs do dna formy, aby vytvořila pevný základ. Dejte formu na 30 minut do lednice.
- V malé misce smíchejte želatinu s horkou vodou a nechte ji zcela rozpustit.
- Ve velké míse smíchejte mascarpone sýr, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
- V další misce ušlehejte smetanu ke šlehání na špičky.
- Přidejte rozpuštěnou želatinu do směsi s mascarpone a důkladně promíchejte.
- Poté opatrně vmíchejte šlehanou smetanu.
- Vlijte náplň na připravený základ.
- Dejte cheesecake zpět do lednice a nechte ho tam minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc, aby se zcela ztuhnul.
Recept na cheesecake čokoládový
Zde je recept na čokoládový cheesecake, který je bohatý na čokoládu a má krémovou texturu. Tento dezert je výborný pro milovníky čokolády.
Ingredice na cheesecake čokoládový
- 200 g čokoládových sušenek (můžete použít čokoládové sušenky typu Oreo)
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 500 g krémového sýra (nejčastěji Philadelphia)
- 200 g cukru
- 200 g tmavé čokolády
- 4 velká vajíčka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku (120 ml) smetany ke šlehání
- 2 lžíce kakaa
- 1 šálek (240 ml) horké vody
Postup na cheesecake čokoládový
- Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte dno dortové formy (průměr kolem 23 cm) pečicím papírem.
- Rozmixujte čokoládové sušenky do drobivé konzistence v mixéru nebo dávejte do sáčku a rozmačkejte je válečkem.
- Smíchejte rozmixované sušenky s rozpuštěným máslem, dokud nevznikne konzistence vlhkého písku.
- Tuto směs přeneste do formy a tlačte ji na dno, aby vytvořila pevný základ.
- Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte tmavou čokoládu. Dejte pozor, aby se čokoláda nepřehřála.
- V misce smíchejte krémový sýr a cukr dohladka.
- Přidejte vajíčka, jeden po druhém, a po každém vajíčku směs dobře promíchejte.
- Přidejte vanilkový extrakt, rozpuštěnou čokoládu, smetanu ke šlehání a kakao. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladkou směs.
- Nalijte náplň na připravený základ.
- Dejte formu do hlubšího pekáče a zalijte pekáč horkou vodou tak, aby voda dosáhla do poloviny výšky formy. Tím vytvoříte vodní lázeň, což pomůže zabránit praskání cheesecaku během pečení.
- Pečte cheesecake v předehřáté troubě 55-60 minut, nebo dokud okraje cheesecaku začnou tuhnout a střed se stane mírně chvějícím.
- Po upečení cheesecake nechte vychladnout v troubě, poté v lednici nejméně 4 hodiny, nejlépe přes noc.
Cheesecake z tvarohu – recept
Recept tradičního cheesecaku z tvarohu, který má krémovou texturu a výbornou chuť. Stejně jako nepečený cheesecake se šlehačkou jej servírujte s čerstvým ovocem, třeba s granátovým jablkem.
Ingredience na cheesecake z tvarohu
- 200 g sušenek (můžete použít máslové, grahamové nebo jiné podle své preference)
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 500 g tvarohu (nejčastěji se používá tvaroh s obsahem tuku)
- 200 g cukru
- 4 velká vajíčka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 šálku (120 ml) smetany ke šlehání
Postup na cheesecake z tvarohu
- Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte dno dortové formy (průměr kolem 23 cm) pečicím papírem.
- Rozmixujte sušenky do drobivé konzistence v mixéru nebo dávejte do sáčku a rozmačkejte je válečkem.
- Smíchejte rozmixované sušenky s rozpuštěným máslem, dokud vznikne konzistence vlhkého písku.
- Tuto směs přeneste do formy a tlačte ji na dno, aby vytvořila pevný základ.
- Ve velké míse smíchejte tvaroh, cukr a vanilkový extrakt dohladka.
- Přidejte vajíčka, jeden po druhém, a po každém vajíčku směs dobře promíchejte.
- Přidejte citronovou šťávu, hladkou mouku a smetanu ke šlehání. Dobře promíchejte, dokud získáte hladkou směs.
- Nalijte náplň na připravený základ.
- Dejte formu do hlubšího pekáče a zalijte pekáč horkou vodou tak, aby voda dosáhla do poloviny výšky formy. Tím vytvoříte vodní lázeň, což pomůže zabránit praskání cheesecaku během pečení.
- Pečte cheesecake v předehřáté troubě 45-50 minut, nebo dokud okraje cheesecaku začnou tuhnout a střed je stále mírně chvějící se.
- Po upečení cheesecake nechte vychladnout v troubě, poté v lednici nejméně 4 hodiny nebo nejlépe přes noc.
Tento recept na cheesecake z tvarohu vytvoří krémový a chutný dezert, který bude potěšením pro všechny milovníky cheesecaku. Vyzkoušejte také oreo cheesecake bez pečení nebo nepřekonatelně perfektní cheesecake!