Nemusíte držet bezlepkovou dietu, aby jste si mohli upéct tento výborný čokoládovo kokosový koláč bez použití mouky. Kvalitní hořké kakao a kokosová moučka jsou základem jeho podmanivé chuti. Lze jej ještě vylepšit čokoládovou polevou a kokosovými hoblinami.
Čokoládovo kokosový koláč
Žádná škrobová bezlepková mouka, místo toho kakao a kokosová moučka. Ať už upečete čokoládový kokosový koláč na plech, do dortové formy nebo do podlouhlé formy na chléb, určitě si na něm pochutnáte.
Ingredience
- 40 g kokosové moučky
- 30 g holandského kakaa
- 100 g třtinového cukru
- 1 ČL vanilky
- 1 ČL kypřícího prášku
- 60 g měkkého másla
- 5 vajec
Postup
- Predehřejeme si troubu na 180°C a připravíme si plech, který vymažeme máslem nebo olejem.
- Do větší mísy prosijeme kokosovou mouku a smícháme ji s kypřícím práškem.
- Do skleněné misky dáme kakao a máslo a necháme ho rozpustit v mikrovlnce. Po rozpuštění másla je spolu řádně promícháme do hladka.
- Do kakaové směsi všleháme cukr, sůl, vanilku a po jednom všechna vejce.
- Nakonec vmícháme kokosovou mouku s kypřícím práškem.
- Směs vlejeme do připravené formy na pečení a necháme odpočívat asi 10 minut.
- Pečeme asi 45 minut (pokud pečete na mělkém plechu, tak stačí cca 35 minut). Pomocí špejle zjistíme, jestli je koláč řádně propečený.
- Necháme úplně vychladnout a potom můžeme dozdobit čokoládovou polevou, na kterou si rozpustíme 100 g hořké čokolády a zjemníme ji olejem nebo máslem, díky čemuž zůstane pěkně lesklá.
Kokos je jedním z nejbohatších zdrojů železa. Jeho nedostatek se projevuje bledou pokožkou, trávícími problémy, únavou, krátkým dýcháním, změnami na pokožce a vlasech – vypadávání vlasů, lámání nehtů a koutky na ústech.
Zdravotní přínosy kokosu
- posiluje činnost imunitního systému
- má protizápalové a protivirové účinky
- působí preventivne před kardiovaskulárními onemocněními
- snižuje vysoký krevní tlak
- zlepšuje trávení
- pročisťuje ledviny a močové cesty
- zabezpečuje pevné nehty a vlasy
- normalizuje hladinu cukru v krvi