Čokoládové pralinky krásně zabalené v krabičkách vykouzlí úsměv na tváři každému. A přitom je jejich výroba tak snadná.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Doba vaření: 5 minut
- Dodatečný čas: 4 hodiny
- Počet porcí: 50 pralinek
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
- 300 g kvalitní hořké čokolády s minimálně 70 % kakaové sušiny
- 300 ml tučné smetany
- 50 g nesoleného másla
Postup
- Čokoládu rozlámeme a vyklopíme do velké mísy. Smetanu a máslo dáme do hrnce a mírně zahříváme, dokud se máslo nerozpustí a smetana nedosáhne bodu varu. Odstavíme z ohně a přidáme čokoládu.
- Čokoládu a smetanu mícháme, dokud nevznikne hladká směs. V této fázi můžeme do směsi přidat případná dochucovadla, např. kokosový rum, šťávu z pomeranče apod. Směs necháme alespoň 4 hodiny odpočívat.
- Pralinky tvarujeme tak, že vykrajovátko na meloun ponoříme do horké vody a poté nabíráme směs tak, abychom vytvarovali kuličky. Vytvarované pralinky položíme na mastný papír. Pokud nemáme vykrajovátko, lehce si potřeme ruce olejem bez příchuti (např. slunečnicovým) a pralinky rozválíme dlaněmi. Můžeme použít také zdobicí sáček a vytlačit kuličky na pečící papír.
- Ihned po vytvarování pralinky obalíme. Vyklopíme polevy do misek a jemně pralinky rovnoměrně obalíme. Poté je zchladíme na pečícím papíru. Jako polevu můžeme použít např. drcené loupané pistáciové oříšky, lehce opražený sušený kokos nebo pomerančovou kůru.
- Pralinky můžeme obalit také v čokoládě. Rozpustíme 100 g mléčné, hořké nebo bílé čokolády na 10 pralinek. Necháme ji mírně vychladnout. Lžící nabereme po jedné pralince a podržíme jej nad miskou s rozpuštěnou čokoládou. Pralinky přelijeme lžičkou čokolády, dokud není dobře obalená. Položíme na plech a necháme vychladnout.
Tipy
- Chcete-li darovat pralinky jako dárek, vložte 8-10 pralinek do jednotlivých fóliových nebo papírových obalů uvnitř malých vyložených krabiček převázaných stužkou.
- Pralinky uchovávejte v lednici, dokud je nebudete chtít sníst nebo darovat. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží 3 dny.