Tento nadýchaný čokoládový dort je skvělým řešením pro dny, kdy potřebujete lahodný, ale také snadný a rychlý dezert, který je hotový za méně než 10 minut. Ještě lepšího výsledku lze dosáhnout přidáním kousků hořké čokolády.
Buchta v hrníčku je skvělým nápadem na rychlý, chutný a snadný dezert. Hrníčkové buchty si můžete připravit na spoustu různých způsobů, a dle fantazie kouzlit s ingrediencemi. Připravte si opravdu vynikající dezert z mikrovlnné trouby, který stoprocentně zachutná každému.
Hrníčkové buchty
Hrníčkové buchty se většinou připravují v mikrovlnné troubě, proto je máte hotové prakticky ihned. Takzvaný mugcake si můžete připravit ve vanilkové, čokoládové i jiné verzi. Mugcake si můžete také ozdobit cukrovou polevou. Mezi oblíbené patří i hrníčkové brownies.
Hrníčkové buchty jsou snadné na přípravu, zároveň si s nimi ale můžete vyhrát dle libosti. Hotové hrníčkové buchty můžete v případě potřeby také kreativně zdobit šlehačkou, polevou, posypem, nebo třeba rybízovou marmeládou.
Buchta v hrníčku – recept
Jednoduchá buchta v hrníčku chutná skvěle, a její příprava vás nestojí ani příliš času, ani zbytečně mnoho námahy – přesvědčte se sami.
TIP: Vyzkoušet můžete také strouhanou buchtu.
Ingredience na buchtu v hrníčku
- ¼ hrnku hladké mouky
- ¼ hrnku cukru
- 2 lžíce kakaa
- ⅛ lžičky jedlé sody
- ⅛ lžičky soli
- 3 lžíce mléka
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce vody
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
TIP: Pro zdravější verzi použijte 1 a 1/2 lžíce obyčejného neslazeného jablečného pyré a místo mléka použijte 3 lžíce plus 1 lžičku vody.
Buchta v hrníčku – postup
- Ve velkém hrnku vhodném do mikrovlnné trouby smíchejte mouku, cukr, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl.
- Vmíchejte mléko, řepkový olej, vodu a vanilkový extrakt. Ohřívejte v mikrovlnné troubě, dokud není buchta uprostřed hotová. Trvat by to mělo asi 1 minutu a 45 sekund.
Recept na buchtu v hrnku
Přinášíme vám snadný a rychlý recept na buchtu z hrnku, kterou si můžete připravit třeba jako sladkou snídani.
Ingredience na buchtu v hrnku
- ¼ hrnku + 1 a ½ lžičky hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- 2 lžíce másla, rozpuštěné
- 3 lžíce mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička posypky
Postup na buchtu v hrnku
- Do hrnku nasypte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl a promíchejte.
- Vmíchejte mléko, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt do hladké hmoty a nezapomeňte seškrábat dno hrnku. Vmíchejte posypku.
- Povařte v mikrovlnné troubě po dobu 70-90 sekund (dokud není buchta právě ztuhlá, ale na povrchu se stále sotva leskne). Před konzumací nechte 1 minutu odpočívat v mikrovlnné troubě.
Hrníčkové čokoládové muffiny – recept
Připravit si můžete také hrníčkové čokoládové muffiny z mikrovlnky. Chutnají stejně báječně jako ty klasické.
Ingredience na hrníčkové čokoládové muffiny
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1/4 lžičky vanilkové esence (nepovinné)
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce čokoládových lupínků, rozdělené
Hrníčkové čokoládové muffiny – postup
- Ve velkém hrnku vhodném do mikrovlnné trouby (o objemu 350 ml nebo větším) smíchejte hnědý cukr, mléko, olej a vanilku, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva a míchejte, dokud nebude hmota hladká a lesklá.
- Do těsta vmíchejte 1 lžíci čokoládových lupínků. Zbylou 1 polévkovou lžíci čokoládových lupínků posypte navrch.
- V mikrovlnné troubě ohřívejte 1 minutu (podle mikrovlnné trouby o výkonu 1100 W) nebo dokud koláč dobře nevykyne. Uprostřed koláče můžete zapíchnout vidličku, abyste zjistili, zda je koláč propečený.
- V případě potřeby ohřívejte v mikrovlnné troubě po dalších 10 sekundách, ale buďte velmi opatrní, abyste koláč nepřevařili. Podle potřeby podávejte se zmrzlinou.
Jednoduché čokoládové dezerty: buchta do hrnečku – recept
Čokoládová buchta do hrnečku patří mezi jednoduché čokoládové dezerty, a připravit si ji můžete třeba jako rychlou sladkou svačinu k odpolední kávě.
Ingredience na buchtu do hrnečku
- ¼ hrnku hladké mouky
- ¼ šálku bílého cukru
- 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
- ⅛ lžička jedlé sody
- ⅛ lžička soli
- 3 lžíce mléka
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce vody
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
Postup na buchtu do hrnečku
- Ve velkém hrnku vhodném do mikrovlnné trouby smíchejte mouku, cukr, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl a vmíchejte mléko, řepkový olej, vodu a vanilkový extrakt.
- Vařte v mikrovlnné troubě, dokud není buchta do hrnku uprostřed hotová, asi 1 minutu a 45 sekund.
Buchta do mikrovlnky – recept
Připravte si dokonalou buchtu do mikrovlnky. Tento jednoduchý, rychlý, vynikající dezert si stoprocentně zamilujete.
Ingredience na buchtu do mikrovlnky
- 1 lžíce kakaového prášku
- 2 lžičky holandského nebo jiného běžného kakaového prášku
- 3 lžíce mouky
- 1/8 lžičky soli
- 2 lžíce sladidla dle výběru
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 2-3 lžíce oleje
- 3 lžíce mléka dle výběru
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Postup na buchtu do mikrovlnky
- Smíchejte suché přísady a velmi, velmi dobře promíchejte. Přidejte tekutinu, promíchejte a přelijte do malé misky, ramekinu nebo třeba hrnku na kávu. Buď v mikrovlnné troubě 40-60 sekund (doba závisí na výkonu mikrovlnné trouby).
- Pokud ho nechcete jíst rovnou z misky, nezapomeňte misku nejprve postříkat a pak počkejte, až hrníčkový koláč vychladne, než se ho pokusíte vyjmout.
Sladké recepty do hrníčku: Bábovka do hrnku
Bábovka do hrnku představuje skvělý nápad na sladký dezert pro jednoho, a patří mezi oblíbené sladké recepty do hrníčku. Její příprava vám navíc zabere jen pouhých pár minut.
Ingredience na bábovku do hrnku
- 1/4 hrnku
- 2 lžíce (10 g) neslazeného kakaového prášku
- 3 lžíce (40 g) krystalového cukru
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- Malá špetka soli
- 1/4 šálku (60 ml) mléka
- 2 lžíce (30 ml) oleje (řepkový, rostlinný nebo rozpuštěný kokosový olej)
- 1/4 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 lžíce (14 g) polosladkých čokoládových lupínků (nepovinné)
Postup na bábovku do hrnku
- Vymažte hrnek nepřilnavým sprejem na vaření nebo máslem. Odstavte.
- V samostatné míse prošlehejte mouku, neslazené kakao, cukr krystal, prášek do pečiva a sůl, dokud se dobře nespojí. Přidejte mléko, olej a čistý vanilkový extrakt a pokračujte v míchání, dokud se zcela nespojí.
- Těsto nalijte do připraveného hrnku a posypte čokoládovými lupínky.
- Přeneste hrnek s těstem do mikrovlnné trouby a ohřívejte v mikrovlnné troubě 60-90 sekund nebo dokud střed hrnkové bábovky neztuhne.
- Opatrně vyjměte z mikrovlnné trouby (hrnek bude horký) a nechte mírně vychladnout, poté dozdobte oblíbenou polevou a pochutnejte si.
Hrníčkové recepty do mikrovlnky – buchta do hrnečku
Pokud máte rádi hrníčkové recepty do mikrovlnky, můžete vyzkoušet tuto lahodnou čokoládovou buchtu do hrnečku s čokoládovými kousky.
Ingredience na hrníčkový recept do mikrovlnky
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 a ½ lžíce cukru krupice
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce plnotučného mléka
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ lžičky vanilkové esence nebo vanilkového extraktu
- Čokoládové lupínky podle chuti
- špetka soli
Postup na hrníčkový recept do mikrovlnky
- Do velkého hrnku dejte mouku, cukr a sůl.
- Poté do směsi přidejte vodu, mléko, olej a vanilkovou esenci.
- Důkladně promíchejte vidličkou a ujistěte se, že v ní nejsou žádné hrudky!
- Do hrnku přidejte čokoládové lupínky a znovu promíchejte.
- V mikrovlnné troubě ohřívejte 1 a ½ až 2 minuty.
- Počkejte, až vychladne, a pak si pochutnejte.
Hrníčková buchta do mikrovlnky recept
Připravte si doma vynikající čokoládovou hrníčkovou buchtu do mikrovlnky – bleskový dezert, ze kterého budete nadšeni.
Ingredience na hrníčkovou buchtu do mikrovlnky
- 2 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 2 a 1/2 lžíce cukru
- 1 lžíce neslazeného kakaového prášku
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička oleje (řepkový, rostlinný, slunečnicový)
- 1 malé vejce
- 2 lžíce čokoládových lupínků
Postup na hrníčkovou buchtu do mikrovlnky
- V hrnku vhodného pro mikrovlnnou troubu smíchejte vidličkou mouku, cukr, kakaový prášek, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte mléko, olej, vejce a čokoládové lupínky a šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- V mikrovlnné troubě vařte koláč zhruba 45 sekund až 1 minutu nebo dokud koláč nevykyne a není na dotek pevný. Dávejte pozor, abyste koláč nepřevařili, protože by ztuhl.
- Časování vychází mikrovlnné trouby, která má 1200 W, takže zkontrolujte příkon své mikrovlnné trouby, protože vaše časování se může lišit.
- Po upečení koláč polijte trochou fondánové polevy, šlehačkou nebo zmrzlinou, posypte a pochutnejte si.