Dnes mám recept pro všechny milovníky čokolády. Sníst ke snídani nebo svačině tabulku čokolády není úplně ideální. Proto ráda peču zdravé dezerty a dobroty, ze kterých člověk nemá výčitky a stejně je při jejich konzumaci v sedmém čokoládovém nebi. A přesně takový je i dnešní recept. Jak na něj?
Spojení nepraženého kakaa s kokosovým máslem a sušenými jahodami je neodolatelné. Kokosové máslo je podle mě jedna z nejlepších věcí na světě. Představte si rafaello pomalu se vám rozpouštějící v puse, tak přesně takhle chutná, jen bez zbytečného cukru a chemie, jen čistá chuť kokosu. Snadno si ho můžete vyrobit sami doma nebo koupit v prodejně zdravé výživy.
Poslední tajnou ingrediencí tohoto receptu jsou lyofilizované jahody. Ovoce sušené touto metodou jsem si naprosto zamilovala. Je bez přidaného cukru a díky šetrnému sušení si zachová svoji barvu, chuť a většinu vitamínů.
Ingredience
Co budeme potřebovat?
- 150 g datlí medjool
- 200 ml mléka
- 50 g nepraženého kakaa
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 150 g hladké pohankové mouky
A jak na to?
Postup přípravy
Datle vypeckujeme a společně s mlékem je v mixeru rozmixujeme dohladka. Připravíme si dvě misky, do jedné oddělíme vaječné bílky, do druhé pak žloutky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich tuhý sníh. Zatím ho odloužíme stranou.
Ke žloutkům přilijeme datlovou směs a důkladně promícháme. Pak přisypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Ve chvíli, kdy vznikne husté kompaktní těsto, vmícháme opatrně po částech bílkový sníh. Hotové těsto naplníme do muffinové formy vymazané olejem a vysypané kokosem. Můžete použít i silikonové nebo papírové košíčky na muffiny.
Koláčky pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů přibližně 20 minut.
Poznámka: pokud nemáte zrovna při ruce medjool datle, použijte klidně klasické sušené, které seženete v každé zdravé výživě. Nejsou tak měkké a medové, ale poslouží stejně dobře, pokud je předem namočíte alespoň na hodinku do vody.