cockovy-salat-2

Tohle je přesně ten oběd do práce, který si vždycky přejete mít s sebou. Je v něm spousta čočky, která vás zasytí, kapusta, slané olivy, křupavé ořechy a správné množství sýra. A to vše je přelité citronovým, česnekovým kořeněným olejem.

Nezapomeňte použít černou nebo francouzskou zelenou čočku. Hnědá nebo červená čočka bude příliš měkká – nakonec z ní bude spíše dušená zelenina než salát.

Ingredience

  • 1 velký svazek kapusty (asi 280 g)
  • Sůl
  • ½ šálku syrových mandlí
  • 3 šalvějové cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 citron
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 a ½ šálku černé čočky beluga nebo francouzské zelené čočky
  • 1 lžíce kmínu
  • ½ lžičky drceného chilli
  • 150 g fety
  • 1 šálek oliv Castelvetrano

Postup

  1. Z kapusty oddělte listy; stonky vyhoďte nebo si je nechte na později. Listy naskládejte na sebe a srolujte do tlustých doutníků. Nakrájejte je příčně na ½ cm proužky.
  2. Proužky rozviňte a ještě jednou nebo dvakrát je přejeďte nožem, abyste zkrátili velmi dlouhé proužky. Přeneste je do velké mísy, osolte, dokud kapusta nebude hedvábnější, měkčí a tmavší barvy, asi 1-2 minuty.
  3. Přiveďte velký hrnec se silně osolenou vodou k varu na prudkém ohni.
  4. Zatímco čekáte, připravte si kořeněný olej. Nasekejte nahrubo ½ šálku syrových mandlí; dejte je stranou. Ořízněte 3 šalvěje a oddělte bílé a zelené části (zelené části si schovejte na pozdější část receptu), bílé části nakrájejte na tenké plátky a přeneste na malou pánev.
  5. Rozdrťte a oloupejte 4 stroužky česneku. Přidejte je na stejnou pánev. Pomocí škrabky nebo příborového nože odstraňte tři proužky citronové kůry, zbytek citronu si nechte na salátový dresink. Kůru přidejte na pánev.
  6. Do pánve nalijte ½ šálku extra panenského olivového oleje a promíchejte, aby se všechny prvky obalily olejem.
  7. Do vařící vody přidejte 1 a ½ šálku černé čočky beluga nebo francouzské zelené čočky, snižte teplotu na střední a vařte odkryté, dokud čočka nezměkne, ale stále zůstane al dente, 20-25 minut (pokud se rozvaří, bude kašovitá).
  8. Zatímco se čočka vaří, rozehřejte pánev se směsí šalvěje na střední teplotu. Za občasného míchání vařte, dokud česnek nezačne hnědnout a citronová kůra se nezačne kroutit, asi 3 minuty.
  9. Přidejte mandle a za častého míchání vařte, dokud mandle nezhnědnou, asi další 3 minuty. Odstavte z ohně a vmíchejte 1 polévkovou lžíci kmínu a ½ lžičky drceného chilli – zbytkové teplo z oleje toto koření rozkvete a zvýrazní jeho chuť.
  10. Směs přeceďte přes jemné síto do malé misky a protřepte, aby olej lépe odtékal; olej si ponechte (bude základem salátové zálivky). Mandlovou směs rozetřete na talíř nebo plech vyložený papírovou utěrkou. Osolte je a nechte vychladnout.
  11. Do mísy s kapustou rozdrobte 150 g fety. Hřbetem nože rozmačkejte 1 šálek oliv Castelvetrano a odstraňte pecky. Olivy natrhejte na větší kousky a přidejte do mísy.
  12. Nakrájejte na tenké plátky zelenou cibuli a většinu přidejte do mísy (část si nechte na podávání). Přidejte šťávu z citronu a ½ lžičky soli.
  13. Čočku dobře sceďte, protřepejte, abyste se zbavili přebytečné vlhkosti, a přidejte ji do mísy s kapustou a osolte. Přidejte vyluhovaný olej a polovinu ořechů a promíchejte.
  14. Salát rozdělte do misek. Ozdobte zbývajícími ořechy a zelenou natí.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang