cockove-kari

Tento recept na čočku vám otevře oči – neuvěřitelně krémové kokosové čočkové kari připravené pouze ze dvou koření. Je to zjednodušená verze indického Dálu, která přináší podobnou omamnou chuť kari, avšak je mnohem méně komplikovaná.

Připravte si ho z jakéhokoli druhu sušené čočky. Nenechte se zmást jednoduchostí tohoto receptu. Je to úžasně dobré jídlo a důkaz, že se dá jíst i s omezeným rozpočtem.

Ingredience

  • 50 g (3 lžíce) másla
  • 4 stroužky česneku, jemně mleté
  • 1,5 lžíce zázvoru, jemně mletého
  • 1 cibule, nadrobno nakrájená
  • 2 lžíce kari, jemné nebo ostré (dle vlastního výběru)
  • 0,5 lžičky mleté čočky
  • 0,5 lžičky kajenského pepře, volitelně
  • 1 a 1/4 lžičky soli
  • 0,5 lžičky černého pepře
  • 1 šálek sušené čočky, zelené nebo hnědé (nebo jiné sušené čočky)
  • 400 ml kokosového mléka, plnotučného
  • 400g konzervovaných rajčat, drcených nebo nakrájených na kostičky
  • 750 ml vody

K podávání:

  • 1/2 šálku koriandru, jemně nasekaného
  • Jogurt, volitelně
  • Rýže Basmati (nebo jiná rýže)

Postup

  1. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Za občasného míchání pomalu vařte 10 minut, dokud se cibule nezbarví do zlatova a nezesládne.
  2. Přidejte kari a kurkumu a míchejte 1,5 minuty.
  3. Přidejte zbývající přísady a promíchejte. Přiveďte k varu, pak přiklopte pokličku a nastavte teplotu na nízkou/středně nízkou, aby se vše mírně vařilo.
  4. Duste 30 minut, poté sejměte pokličku a duste dalších 10 minut, aby se omáčka zredukovala.
  5. Čočka by měla být měkká, omáčka by měla být zahuštěná a krémová. Pokud je příliš hustá, přidejte vodu. Příliš řídká, vařte s odklopenou pokličkou – rychle zhoustne.
  6. Vmíchejte polovinu koriandru, pak ochutnejte a případně dosolte.
  7. Podávejte na rýži basmati, posypané dalším koriandrem a s trochou jogurtu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang