Tento recept na čočku vám otevře oči – neuvěřitelně krémové kokosové čočkové kari připravené pouze ze dvou koření. Je to zjednodušená verze indického Dálu, která přináší podobnou omamnou chuť kari, avšak je mnohem méně komplikovaná.
Připravte si ho z jakéhokoli druhu sušené čočky. Nenechte se zmást jednoduchostí tohoto receptu. Je to úžasně dobré jídlo a důkaz, že se dá jíst i s omezeným rozpočtem.
Ingredience
- 50 g (3 lžíce) másla
- 4 stroužky česneku, jemně mleté
- 1,5 lžíce zázvoru, jemně mletého
- 1 cibule, nadrobno nakrájená
- 2 lžíce kari, jemné nebo ostré (dle vlastního výběru)
- 0,5 lžičky mleté čočky
- 0,5 lžičky kajenského pepře, volitelně
- 1 a 1/4 lžičky soli
- 0,5 lžičky černého pepře
- 1 šálek sušené čočky, zelené nebo hnědé (nebo jiné sušené čočky)
- 400 ml kokosového mléka, plnotučného
- 400g konzervovaných rajčat, drcených nebo nakrájených na kostičky
- 750 ml vody
K podávání:
- 1/2 šálku koriandru, jemně nasekaného
- Jogurt, volitelně
- Rýže Basmati (nebo jiná rýže)
Postup
- V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Za občasného míchání pomalu vařte 10 minut, dokud se cibule nezbarví do zlatova a nezesládne.
- Přidejte kari a kurkumu a míchejte 1,5 minuty.
- Přidejte zbývající přísady a promíchejte. Přiveďte k varu, pak přiklopte pokličku a nastavte teplotu na nízkou/středně nízkou, aby se vše mírně vařilo.
- Duste 30 minut, poté sejměte pokličku a duste dalších 10 minut, aby se omáčka zredukovala.
- Čočka by měla být měkká, omáčka by měla být zahuštěná a krémová. Pokud je příliš hustá, přidejte vodu. Příliš řídká, vařte s odklopenou pokličkou – rychle zhoustne.
- Vmíchejte polovinu koriandru, pak ochutnejte a případně dosolte.
- Podávejte na rýži basmati, posypané dalším koriandrem a s trochou jogurtu.