Pokud z nějakého důvodu nesníte celou cochinitu pibil najednou, vydrží v lednici několik dní. Achiote je pro tento recept nezbytnou ingrediencí, nelze ji ničím nahradit.
Ingredience
- 3 až 4 kg vepřové plece
- 1 šálek pomerančové šťávy, pokud možno čerstvě vymačkané
- 1/2 šálku limetkové šťávy, šťáva ze 4 až 5 limetek
- 1 lžička soli
- 85 g červené (rojo) achiote pasty
- nakládaná červená cibule (nepovinně), na ozdobu
- suchý mexický sýr (queso seco), na ozdobu
- nasekaný koriandr na ozdobu
- klínky limetky na ozdobu
Recept je na 4-6 porcí.
Postup
Marinujte vepřové maso v achiote pastě s pomerančovou šťávou, limetkovou šťávou a solí.
- Večer před podáváním nebo ráno, kdy plánujete podávat tento pokrm, smíchejte pomerančovou a limetkovou šťávu s pastou z achiote a solí v mixéru, dokud se nespojí. Nezapomeňte mixér brzy poté opláchnout, protože achiote se zabarví.
- Vepřové maso nakrájejte na kousky o velikosti asi 2 cm (čtverce). Tuk neokrajujte, protože ho budete potřebovat při dalším dušení. Později ho můžete vždy vybrat. Vepřové maso vložte do (skleněné, nerezové nebo plastové) nádoby a zalijte ho marinovací směsí.
- Dobře promíchejte, přikryjte a uložte do chladničky nejméně na 6 hodin a maximálně na 24 hodin.
Pečeme v troubě 3 až 4 hodiny.
- Pečení trvá 3 až 4 hodiny, takže si to naplánujte dopředu. Předehřejte troubu na 160 °C.
- Velký pekáč vyložte dvojitou vrstvou silného alobalu nebo trojitou vrstvou běžného alobalu, aby se vše dobře utěsnilo. (Cochinita pibil se tradičně balí do banánových listů, které jí dodávají skvělou chuť.
- Pokud jsou tedy banánové listy k dispozici – možná je seženete ve stejném obchodě jako pastu achiote – zvažte jejich použití. Jen je nejprve zahřejte, aby byly poddajnější.)
- Nalijte vepřové maso a marinádu a fólii pevně uzavřete. Vložte pekáč do trouby a pečte při teplotě 160 °C nejméně 3 hodiny.
- Chceme, aby se maso krásně rozpadalo, takže ho začneme kontrolovat po třech hodinách.
Upečené vepřové maso rozdrobte dvěma vidličkami.
- Když je vepřové maso měkké, vyndejte ho z trouby a otevřete alobal. Maso vyjměte děrovanou lžící do mísy a poté ho rozdrobte dvěma vidličkami. Vepřové maso můžete, ale nemusíte strouhat – podle toho, jak to máte rádi. Maso přelijte omáčkou v takovém množství, aby bylo vlhké.
- Podávejte buď jako maso na taco, nebo ho můžete jíst na rýži, ozdobené koriandrem, plátky limetky a mexickým suchým sýrem, který se trochu podobá řecké fetě.
- Tradiční přílohou je nakládaná červená cibule.