cochinita-pibil-korenena-zelenina

Pokud z nějakého důvodu nesníte celou cochinitu pibil najednou, vydrží v lednici několik dní. Achiote je pro tento recept nezbytnou ingrediencí, nelze ji ničím nahradit.

Ingredience

  • 3 až 4 kg vepřové plece
  • 1 šálek pomerančové šťávy, pokud možno čerstvě vymačkané
  • 1/2 šálku limetkové šťávy, šťáva ze 4 až 5 limetek
  • 1 lžička soli
  • 85 g červené (rojo) achiote pasty
  • nakládaná červená cibule (nepovinně), na ozdobu
  • suchý mexický sýr (queso seco), na ozdobu
  • nasekaný koriandr na ozdobu
  • klínky limetky na ozdobu

Recept je na 4-6 porcí.

Postup

Marinujte vepřové maso v achiote pastě s pomerančovou šťávou, limetkovou šťávou a solí.

  1. Večer před podáváním nebo ráno, kdy plánujete podávat tento pokrm, smíchejte pomerančovou a limetkovou šťávu s pastou z achiote a solí v mixéru, dokud se nespojí. Nezapomeňte mixér brzy poté opláchnout, protože achiote se zabarví.
  2. Vepřové maso nakrájejte na kousky o velikosti asi 2 cm (čtverce). Tuk neokrajujte, protože ho budete potřebovat při dalším dušení. Později ho můžete vždy vybrat. Vepřové maso vložte do (skleněné, nerezové nebo plastové) nádoby a zalijte ho marinovací směsí.
  3. Dobře promíchejte, přikryjte a uložte do chladničky nejméně na 6 hodin a maximálně na 24 hodin.

Pečeme v troubě 3 až 4 hodiny.

  1. Pečení trvá 3 až 4 hodiny, takže si to naplánujte dopředu. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Velký pekáč vyložte dvojitou vrstvou silného alobalu nebo trojitou vrstvou běžného alobalu, aby se vše dobře utěsnilo. (Cochinita pibil se tradičně balí do banánových listů, které jí dodávají skvělou chuť.
  3. Pokud jsou tedy banánové listy k dispozici – možná je seženete ve stejném obchodě jako pastu achiote – zvažte jejich použití. Jen je nejprve zahřejte, aby byly poddajnější.)
  4. Nalijte vepřové maso a marinádu a fólii pevně uzavřete. Vložte pekáč do trouby a pečte při teplotě 160 °C nejméně 3 hodiny.
  5. Chceme, aby se maso krásně rozpadalo, takže ho začneme kontrolovat po třech hodinách.

Upečené vepřové maso rozdrobte dvěma vidličkami.

  1. Když je vepřové maso měkké, vyndejte ho z trouby a otevřete alobal. Maso vyjměte děrovanou lžící do mísy a poté ho rozdrobte dvěma vidličkami. Vepřové maso můžete, ale nemusíte strouhat – podle toho, jak to máte rádi. Maso přelijte omáčkou v takovém množství, aby bylo vlhké.
  2. Podávejte buď jako maso na taco, nebo ho můžete jíst na rýži, ozdobené koriandrem, plátky limetky a mexickým suchým sýrem, který se trochu podobá řecké fetě.
  3. Tradiční přílohou je nakládaná červená cibule.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang