Pokud často vaříte pokrmy s rýží, určitě se i vám někdy stalo, že vám zbyla rýže navíc. V takových chvílích přichází na řadu otázka co se zbylou rýží. Naštěstí existuje spousta receptů na pokrmy se zbytkem rýže, o čemž vás přesvědčí dnešní článek.
Rýže je zdravá a dostupná potravina, která navíc skýtá spoustu možností přípravy. Pokud tedy přemýšlíte nad tím, co se zbytkem rýže, věřte, že máte velké množství možností. Rýže je zkrátka téměř univerzální pokrm, který se navíc hodí třeba i pro sportovce.
Shrnutí článku
Lehké pokrmy z rýže – ať už se jedná o rýži s koriandrem nebo salát z rýže, lehká verze je skvělou volnou na večeři nebo jako příloha.
Vegetariánská rýže – ať už jsou zbytky rýže připravovány s paprikou nebo humusem, vegetariánská verze může být skvělá nejen jako hlavní chod.
Další pokrmy z rýže – srbské rizoto, polévka s rýží nebo rizoto z trouby jsou možnou variancí na pokrmy ze zbytku rýže.
Co se zbytkem rýže?
Zbyla vám ze včerejšího oběda nebo večeře rýže navíc a vy teď přemítáte, co s rýží? Tuto přílohu můžete v kuchyni využít opravdu velmi kreativně, protože receptů na to, co s rýží, je k dispozici velké množství. Osvědčenou klasikou je například rizoto. Věděli jste, že můžete připravit i lečo s rýží?
Pokud nevíte, co s uvařenou rýží, projděte svou spíž i ledničku a zapátrejte po dalších ingrediencích. Zbyly vám fazole? Máte ihned skvělé řešení problému co s uvařenou rýží.
Šafránová rýže
Než se pustíte do kouzlení s pokrmy z rýže, možná vás bude zajímat, jak ochutit rýži. Způsobů, jak ochutit rýži, je překvapivě hodně. Pokud chcete být za gurmána, můžete coby jednu z cest, jak ochutit rýži, využít přípravu šafránové rýže.
Šafránová rýže ingredience
- 30 g másla
- 1 malá cibule nakrájená na kostičky
- 200 g rýže
- 750 ml kuřecího vývaru
- špetka šafránových nití
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Šafránová rýže recept
- Ve velké pánvi nebo hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Za stálého míchání přidejte cibuli a rýži, aby se máslem obalila.
- Přilijte kuřecí vývar, šafrán, sůl a pepř. Zvyšte teplotu na vysokou a přiveďte k varu. Přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte asi 20 minut.
- Před podáváním sundejte pokličku a vidličkou načechrejte kaši.
Rýže s koriandrem a limetkou
Rýže s koriandrem a limetkou se může pochlubit jedinečnou chutí, která z ní dělá netradiční a přesto lahodný pokrm z rýže.
Ingredience
- 1 šálek vařené rýže
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky česnekového prášku
- ¼ šálku jemně nasekaného koriandru
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžička limetkové kůry
Postup
- Smíchejte koriandr, limetkovou šťávu a limetkovou kůru.
- Vařenou rýži povařte v páře po dobu 10 minut a přimíchejte koriandr, kokosový olej, limetkovou šťávu a limetkovou kůru.
- Podávejte samotné nebo s oblíbeným druhem masa.
Salát z rýže a fazolí
Mezi lehké recepty s rýží patří tento salát z rýže a fazolí, který je navíc skvělým zdrojem prospěšných bílkovin.
Ingredience
- 1 šálek uvařené rýže
- 1 plechovka černých fazolí, propláchnutá a scezená
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 5 zelených cibulek
- ¼ šálku olivového oleje
- ¼ šálku jablečného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 velký stroužek česneku
- ¾ lžičky soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Papriky nakrájejte nadrobno. Zelenou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Česnek nasekejte najemno.
- Ve velké míse smíchejte uvařenou rýži, černé fazole, nakrájenou červenou a žlutou papriku a šalvěj a promíchejte.
- V malé misce nebo odměrce smíchejte olivový olej, jablečný ocet, hořčici, kmín, česnek, sůl a černý pepř, důkladně prošlehejte a nalijte na rýžovou směs.
- Jemně promíchejte, aby se rýže obalila, a buď ihned podávejte, nebo uchovávejte v chladu až 3 dny.
Papriky plněné zbylou rýží
Pokud přemýšlíte, co se zbylou rýží, můžete vyzkoušet tyto báječné plněné papriky.
Ingredience
- 6 různobarevných paprik (červená, žlutá a zelená)
- 2 šálky vařené rýže (ohřáté s trochou vody a špetkou soli)
- ½ šálku omáčky na pizzu (kupované nebo domácí)
- 115 g čerstvých kuliček mozzarelly (nebo nakrájené na kousky)
- ¾ hrnku strouhané mozzarelly a další na posypání
- ¼ lžičky soli
- 2 až 3 lžíce strouhaného parmezánu
Postup
- Papriky omyjte a podélně rozkrojte napůl; odstraňte stopky a semínka. Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem a položte na něj papriky. Pečte 15 minut při 150 °C řeznou stranou dolů.
- Vyjměte je z trouby, otočte je řeznou stranou nahoru a osušte je vodou. Papriky posypte solí (asi ¼ lžičky soli rozdělte mezi papriky). Pečte dalších 15 minut, dokud nezměknou, poté je vyjměte.
- Smíchejte rýži s omáčkou na pizzu a osolte. Za pomoci lžíce naplňte papriky vzniklou směsí.
- Nahoru dejte hrst rozdrobené mozzarelly a strouhaný parmazán. Papriky položte zpět na pergamenem vyložený plech a pečte 20 minut, dokud se sýr nerozpustí. Před podáváním nechte několik minut vychladnout.
Rýže s humusem
Příprava kvalitního a chutného pokrmu nemusí nutně vyžadovat několikahodinovou práci v kuchyni. Důkazem je tento recept na rýži s hummusem, při kterém navíc efektivně zužitkujete zbytky rýže.
Ingredience
- ⅓ šálku hummusu
- 8 plátků okurky
- 1 hrst plátků červené cibule
- 1 hrst cherry rajčátek nakrájených na plátky
- 1 hrst oliv Kalamata
- 2 lžíce sýru feta, na posypání
- 1 hrst baby zeleně nebo nakrájeného hlávkového salátu (nepovinné)
- ½ šálku vařené rýže
- 1 pita chléb
Postup
- Do mísy dejte zeleninu a rýži, osolte a pokapejte olivovým olejem.
- Navrch dejte humus, plátky okurky, plátky červené cibule, plátky rajčat, olivy a sýr feta. Podávejte s pokrájeným pita chlebem.
Vegetariánská sekaná z rýže
Sekaná nemusí být nutně masová. Ze zbylé rýže si můžete doma připravit třeba tuto vynikající vegetariánskou sekanou.
Ingredience
- 1 a ½ šálku vařené rýže
- 1 a ½ šálku vlašských ořechů
- ½ šálku kešu oříšků
- 1 žlutá cibule
- 3 stroužky česneku
- 85 g hub shiitake
- 85 g žampionů baby bella (tzv. cremini)
- 2 lžíce nasekané čerstvé ploché petrželky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušené šalvěje
- 4 velká vejce
- 1 šálek tvarohu
- 340 g strouhaného švýcarského sýru
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C. Vložte 1 a ½ šálku vlašských ořechů a ½ šálku kešu oříšků na plech a opékejte je 8-10 minut, dokud lehce nezhnědnou. Nechte vychladnout.
- Mezitím najemno nakrájejte 1 cibuli a prolisujte 3 stroužky česneku. Očistěte a nadrobno nakrájejte žampiony. Jemně nasekejte 2 lžíce čerstvé petrželky. Když ořechy vychladnou, nasekejte je najemno nožem nebo v kuchyňském robotu.
- Ve velké pánvi rozehřejte asi 2 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a česnek a smažte je asi 3 minuty, dokud nezprůsvitní.
- Přidejte houby, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku tymiánu a 1 lžičku šalvěje. Vařte asi 5 minut, dokud houby nezezlátnou. Přendejte do velké mísy.
- V malé misce lehce rozšlehejte 4 vejce.
- Ve velké míse smíchejte cibulovou a houbovou směs s opraženými vlašskými a kešu ořechy, petrželkou, 1 a ½ šálkem vařené rýže, 1 šálkem sýra cottage, švýcarským sýrem, rozšlehanými vejci, 1 lžičkou soli a ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře.
- Vhodnou formu na bochník vymažte máslem, dno vyložte pergamenovým papírem a opět vymažte máslem. Směs z mísy nalijte do formy. Pečte 1 hodinu dozlatova.
- Nechte 20 minut vychladnout v pánvi, poté bochník obraťte a vyjměte z pánve. Nakrájejte ho na plátky a podávejte teplý.
Rýžový nákyp ze zbylé rýže
Kreativním a chutným řešením otázky, co se zbylou rýží, může být třeba rýžový nákyp ze zbylé rýže. Zachutná, zasytí, a patří navíc mezi snadné pokrmy z rýže.
Ingredience
- ¾ šálku uvařené rýže
- 2 šálky mléka, rozdělené
- ⅓ šálku bílého cukru
- ¼ lžičky soli
- 1 rozšlehané vejce
- ⅔ šálku zlatých rozinek
- 1 lžíce másla
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Vařte na mírném ohni, dokud nebude hustá a krémová, 15 až 20 minut.
- V čistém hrnci smíchejte 1 1/2 hrnku vařené rýže, 1 a 1/2 hrnku mléka, cukr a sůl.
- Vmíchejte zbývající 1/2 šálku mléka, rozšlehané vejce a rozinky; za stálého míchání vařte ještě 2 minuty. Odstavte z ohně a vmíchejte máslo a vanilku.
Další pokrmy z rýže
Při uvažování o tom, co se zbytkem rýže, si nejprve ujasněte, zda chcete připravit zbytek rýže na sladko nebo na slano. Ze zbytků rýže totiž dokážete doma vykouzlit překvapivě velké množství sladkých jídel s rýží.
Mezi další populární jídla s rýží patří například srbské rizoto, azu po tatarsku nebo rizoto v troubě, rýži můžete navíc přidat také do polévky nebo ji použít jako sushi rýži. Výborným nápadem na jídlo s rýží je třeba polévka s rýží a kuřecím masem nebo kuře s rýží či kuře na kari.
Zbylou rýži můžete přidat třeba také k okurkové omáčce s hovězím masem, kuřeti na medu s česnekem, pstruhovi na grilu v alobalu nebo játrové omáčce z vepřových jater.
Pokud jste vegetarián nebo vegan, případně s veganem nebo vegetariánem sdílíte domácnost, určitě vás zajímají recepty s rýží bez masa. Absence masa nepředstavuje při vaření absolutně žádný problém.