Frittata je v podstatě cokoliv „co dům dal“ zapečené s vejci. Výběr ingrediencí závisí na osobních preferencích nebo na tom, co je právě k dispozici. Bez vajec to však nejde.
Recept je plný vydatných bílkovin, a proto je vhodný zejména jako snídaně, oběd nebo jako časná večeře. Cizrna je kvalitní luštěnina, která nenadýmá. Další kvalitní luštěnina je obsažena v tofu. Špenát zase nabízí mnohé důležité vitamíny, které tělo potřebuje. Ostatní ingredience jsou hlavně o chuti.
Příprava: 15 minut
Ingredience
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 1 opečená červená paprika
- 200 g cizrny v konzervě (1/2 konzervy)
- 180 g tofu uzené (1 balení)
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička směsi provensálských bylinek (nebo jiného oblíbeného bylinného koření)
- 2 velké hrsti čerstvého špenátu
- 5 vajec
- sůl, pepř
Postup
- Jemně nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na pánvi na kvalitním olivovém oleji do sklovita.
- Červenou papriku a tofu nakrájejte na kostky o velikosti asi jako jsou kuličky cizrny. Cizrnu, červenou papriku i tofu přidejte do pánve a posypte uzenou paprikou a bylinkami.
- Pečte pár minut všechno dohromady, pak přidejte špenát a míchejte dokud špenát v pánvi mírně nezvadne.
- Přidejte vejce, sůl a pepř, míchejte, aby se vajíčka zamíchala do celé směsi, pak nastavte teplotu na mírný stupeň.
- Předehřejte si další, stejně velkou pánev vymazanou olivovým olejem a přiložte ji k první tak, abyste frittatu mohli do ní převrátit a opéct i z druhé strany. Můžete k tomu použít i gril a zapéct ji v původní pánvi. Opékejte jen jednu – dvě minuty, dokud frittata nemá zlatavě–hnědou barvu.
- Po dopečení frittatu jemně uvolněte z okraje pánve nožem a vyklopte na velký talíř tak, aby byla hezčí strana směrem nahoru. Posypte trochou mořské soli.
- Před krájením nechte bochník mírně vychladnout. Podávejte horké nebo při pokojové teplotě.
TIP: Ideální přílohou je salát z listové zeleniny nebo míchaný zeleninový salát.